Vanatoarea de vrajitoare este prima carte scrisa de scriitorul finlandez Max Seeck care a fost tradusa in limba romana. Este, de asemenea, prima carte din seria “Jessica Niemi”. Debutul sau, “The Angels of Hammurabi”, netradus (inca) in limba romana, este prima carte din seria “Daniel Kuisma”. Chiar daca nu exista vreo legatura intre cele 2, in Vanatoarea de vrajitoare se face la un moment dat referire la cealalta carte. Ii face reclama intr-un mod deloc deranjant.

Intriga din Vanatoarea de vrajitoare este extrem de complexa, putand cu greu fi cuprinsa in cateva randuri. Pe scurt de tot, sotia unui celebru autor de thrillere este gasita moarta in propria casa, in timp ce sotul ei era plecat pentru a-si promova cartile. Cand cadavrele incep sa se inmulteasca, politistii isi dau seama ca aceste crime par a fi inspirate din scrierile celebrului autor. Acesta din urma ajunge ulterior pe lista victimelor, insa multe indicii sugereaza ca, de fapt, ar fi in viata. Politistii incep sa-si puna problema daca scrierile lui sunt pure inventii ori este ceva mai mult decat atat. Nu va zic cum se termina totul, insa eu va spun sincer ca abia astept sa fie traduse si continuarile. Se anunta o serie excelenta.

Desi nu este deloc prima carte in care un scriitor se trezeste ca cineva ii copiaza crimele din carte, realitatea se inspira din fictiune ori fictiunea nu e chiar fictiune?, de aceasta data ne aflam exact la mijloc. Nu va zic ce presupune asta, insa de la un punct incolo realitatea si fictiunea se imbina si devin unul si acelasi lucru. Va las pe voi sa descoperiti cum si in ce fel.

Roger Koponen este scriitorul de thrillere cu vrajitoare si, credeti-ma, este un personaj excelent construit. Nu este doar el cel important, ci si familia lui, mediul de provenienta, absolut tot. Totul este relevant in aceasta poveste.

Teoretic, personajul principal este ori ar trebui sa fie Jessica Niemi, in fond seria ii poarta numele, insa in aceasta prima parte ea sta undeva in umbra. Este un personaj cheie, dar nu este personaj principal in intelesul literar al termenului.

Vanatoarea de vrajitoare are un stil pe placul meu, alert, cu capitole scurte si intense, cinematografic (poate fi extrem de usor ecranizat). Suspansul este la cote inalte si, cel mai important, nu poate fi ghicit finalul. Mi se pare elementul esential pentru un thriller de calitate.

Vanatoarea de vrajitoare este un thriller excelent, pana sa citesc Fecioarele as fi zis ca este thrillerul anului, pe care il recomand tuturor cu caldura. Intens, alert, plin de suspans si deloc previzibil – iata calitatile care-l fac un must-read pentru toti fanii acestui gen literar.

Vanatoarea de vrajitoare a aparut in limba romana la Editura Litera (aceeasi colectie pe care o ador, BUZZ BOOKS), putand fi comandata (si) de la Libris, Elefant, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB, Carturesti si eMAG.