Vei fi acolo? a fost pentru mine PRIMUL roman scris de Guillaume Musso pe care l-am citit. Drintre autorii celebri de thrillere, Musso era printre ilustrii absenti din galeria mea personala. Era la loc de cinste, printre primii pe aceasta lista.
Povestea este una usor SF sau, ma rog, fantezista, caci vorbim despre intoarcerea in timp. Nu este folosita vreo masina a timpului sofisticata, ci niste pastile. Niste pastile naturiste, ca sa fiu mai exact. Veti vedea voi cum si cine descopera acest lucru. Ma rog, modalitatea este mai putin importanta, mult mai relevanta este motivatia: Elliott este un medic pediatru celebru, care afla ca are cancer, deci nu mai are mult de trait. Intr-o actiune de voluntariat intreprinsa in indepartata Asie, un batran il intreaba ce-si doreste cel mai mult si mai mult sa faca. Ce regreta cel mai mult, de fapt. Medicul spune, fara sa clipeasca: vreau s-o revad pe cea care a fost iubirea vietii mele. Batranul ii inmaneaza un tub cu pastile. Aceste pastile ale timpului il aduceau inapoi cu fix 30 de ani (ca si cum din 17 ianuarie 2023 te-ai putea teleporta in timp pe 17 ianuarie 1993, la aceeasi ora). Problema este ca acea persoana murise cu fix 30 de ani in urma, comemorarea decesului ei era aproape, asa ca tentatia de a impiedica moartea ei este mare. Insa ce implicatii are acest lucru pentru intreaga umanitate? Ce repercusiuni ar putea avea asupra propriei vieti?
Intoarcerea in timp este o gaselnita, un pretext, pentru ca de fapt intrebarile/problemele morale si filosofice sunt altele:
- Cum ai discuta cu tine mai batran, respectiv cu tine mai tanar? Ce i-ai spune propriului eu de acum 30 de ani? Ce te-ai intreba pe tine care ai cu 30 de ani mai mult?
- Ce esti dispus sa sacrifici pentru a schimba trecutul?
- Cat de diferit crezi ca vei fi tu peste 30 de ani?
Evident, pot enumera alte zece intrebari. Ideea interesanta este alta: personajele din viitor au o memorie foarte dubioasa, caci desi trecutul s-a schimbat, implicit si prezentul, ei au in memorie trecutul “precedent”, trecutul pe care efectiv l-au trait. Nu va dezvalui mai multe, nu va spun sursa “supansului”, totul va trebui sa descoperiti singuri. Ideea trebuie retinuta, este relevanta pentru intelegerea povestii.
Mi-au placut mult personajele, mi-a placut simplitatea povestirii (omul avea UN prieten bun, O IUBIRE a vietii lui, UN VICIU – fumatul si UN copil, adica viitorul). Nimic complicat, totul simplu, totul clar. As fi zis ca este scris de un inginer, insa apoi am cautat despre autor si am aflat ca-i economist. Ulterior, am constientizat ca totul are sens, ca un inginer ar fi scris ceva mult mai SF, mai STIINTIFIC, ar fi conceput o masinarie COMPLICATA a timpului, s-ar fi concentrat foarte mult pe detaliile tehnice ale acesteia. Economistul a preferat sa se concentreze pe efecte, pe ce ai putea schimba in viitor daca alterezi trecutul.
Si pentru ca tot am ajuns la autor, trebuie sa mai evidentiez ceva: omul este nascut in Franta, a plecat in SUA, insa s-a intors in Franta pentru a-si lua licenta in economie. Scriitura sa confirma acest melanj: este mai degraba un scriitor universal, global, decat unul francez ori american. Irelevant UNDE se desfasoara actiunea povestii, ideea e ca povestea nu are elemente frantuzesti ori americane. S-ar putea petrece oriunde. PoateĀ fi inteleasa cu usurinta si-n SUA, si-n Franta, dar si-n Romania, Japonia, Coreea de Sud sau Italia.
Per total, Vei fi acolo? este o carte foarte buna, nu foarte originala, dar cumva simplista, bine construita, inchegata, fara prea multe lucruri de reprosat. M-a facut sa-mi doresc sa mai citesc carti de-ale autorului.
Vei fi acolo? a aparut la Editura ALL si poate fi achizitionata de pe Libris, Elefant, Carturesti, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB, Bookcity, CEL.ro sau eMAG.
0 Comments
2 Pingbacks