Am scris nu demult un articol pe Cinemil.ro despre vesnicul duel dintre carte si film. In acel duel, carte vs film, cartea iese castigatoare in aproximativ 80% dintre cazuri. Eu am vrut sa scot in evidenta celelalte 20% dintre cazuri. Dupa ce am facut un clip pe Youtube pe acest subiect, intitulat sugestiv De ce n-am succes in vlogging, mi-am dat seama ca duelul vlogging vs blogging se aseamana foarte mult cu duelul carte vs film. Pana sa va vorbesc eu aici despre acest duel, trebuie sa va arat clipul.

Ca bonus, am scris si un articol pe blond.ro despre o alta problema dezbatuta acolo: transparenta exagerata, in fapt, efectele afisarii de catre Youtube a numarului de vizualizari. Vedeti acolo de ce consider eu ca e nociv si de ce Youtube, prin chestia asta, pune accent pe cantitate si nu pe calitate.

Revenind la Vlogging vs blogging, repet ce am spus si-n clip: eu nu-s urmaritor de vloguri. Ca un prim efect, nu stiu exact ce doreste publicul de vlogging. Dar hai sa vedem de ce in acest duel, vlogging vs blogging, eu optez clar si precis, ca privitor si cititor, nu in calitate de creator de continut, in favoarea bloggingului. Asadar, sa sintetizam:

  1. In blogging nu se pune atat de mare accentul pe ambalaj. Am explicat pe vlog cum sta treaba. Aici mai spun doar atat: nu-ti trebuie atatea cunostinte tehnice pentru a bloggari, dar iti trebuie destule pentru a avea succes in vlogging. Sa nu mai zic de echipament.
  2. In blogging nu se pune atat de mare accent pe emitator. In vlogging, daca esti o tipa tanara, focoasa si ai ceva carisma (dictie), succesul e aproape garantat. In blogging trebuie sa si stii cum sa scrii. Pozele aduc trafic, dar nu pe tot.
  3. In blogging pot parcurge un articol in diagonala. Dau ca exemplu articolele cu recomandari: 10 filme de 1 iunie. Eu parcurg articolul acela sa vad efectiv recomandarile. Deseori ma lasa rece explicatiile. Daca am incredere in acel blogger, in gusturile lui, ma uit la recomandari si fac calcule rapide: din 10 filme am vazut 6 filme. Deja am o parere despre ele, deci e irelevant ce scrie omul asta. Raman 4 filme. Din 4 filme, oare de cate am auzit? Pai de 2. Daca am auzit de ele, de ce nu le-am vazut? Apai pentru ca regizorul e varza, pentru ca nu-mi plac actorii ori pentru ca subiectul e pueril. Drept urmare, raman celelalte 2. Ce am aflat, deci, nou? Am aflat de existenta a 2 filme. S-ar putea sa le vad, s-ar putea sa nu. Dar in loc sa citesc 2000 de cuvinte (ori sa parcurg un clip de 10 minute), am aflat in 3 minute informatia esentiala.
  4. Continutul din blogosfera este superior celui din vlogosfera. Daca acum cativa ani erau certuri in blogosfera, era mult hate, acum aceasta parte intunecata s-a mutat cu arme si bagaje in vlogosfera. Eu ma uit la mesaj, la continut, nu la ambalaj.
  5. Media de varsta a celor care se uita la vloguri este foarte scazuta. Ma simt deseori mult prea batran pentru a ma uita la vloguri. Asa cum m-am simtit atunci cand m-am uitat la vlogul de o ora si jumatate facut de 5gang. Norocul meu e ca l-am vazut pe Netflix, acasa la mine. Dac-as fi fost la Cinema m-as fi simtit fix ca un pedofil.
  6. Daca generatia mea, care abia descoperise internetul, citea putine carti, dar macar citea forumuri, faq-uri si alte chestii, ulterior si bloguri, generatia noua nu mai citeste nici macar atat. Prefera filmul in dauna cartii inclusiv in online. Chiar daca nu iti aduce prea multe cititul unui blog, macar CITESTI. Daca inlocuiesti acest lucru cu uitatul la un clip, lucrurile se vor indrepta intr-o directie gresita. Si, consider eu, nu trebuie sa incurajez acest trend.
  7. Pentru ca pe nisele pe care le frecventez eu, imi e mai usor sa citesc decat sa ma uit. De pilda, atunci cand vreau sa-mi iau un telefon, imi e mai usor sa citesc recenziile decat sa le urmaresc. De pilda, ma intereseaza doar 2 aspecte, camera si bateria. Drept urmare, din toata recenzia aia imensa, ma duc fix la chestiile astea. Asta apropo de punctul 3. Legat de carti si filme, situatia este identica. In cazul filmelor, uneori recenzia video poate aduce multe puncte-n plus. Unii comenteaza trailere, lucru pe care nu-l poti face decat vazand bucatele de trailer, altii dau fragmente din film ori din declaratii ale actorilor. Doar ca, vedeti voi, dupa ce ai vazut 3 ore de film, sa mai vezi inca o ora de recenzii e cam mult pentru creierasul meu. Mai bine sa citesc. Iar despre carti zic doar atat: daca iti place sa citesti carti, iti place sa citesti si recenzii despre carti. Mi se pare oarecum cacafonica (metaforic vorbind) ideea de recenzie video a unei carti.
  8. Bloggingul este despre talentul la scris, vloggingul este despre carisma. Am sintetizat totul, bineinteles ca lucrurile-s nitel mai complexe. Prefer talentul la scris. Daca eu il am sau nu este cu totul alta discutie.
  9. Ultimul scandal, cu influensari care recomanda tampenii, este despre vloggeri, nu despre bloggeri. Mizeria s-a mutat acolo, dupa cum va ziceam.
  10. Vi-l dau exemplu pe Zoso. Cu asta inchei argumentatia mea: omul e blogger de ani buni si acum si-a facut si vlog. El nu e vlogger, nici nu se declara asa ceva, ci doar vorbeste SI pe vlog, abordand unele chestii despre care deja a scris pe blog. Ultimul exemplu este acest articol despre Dana Budeanu. Mai jos este varianta lui video.

Acum fiti sinceri, cu mine si mai ales cu voi: asa-i ca varianta de pe blog, scurta si la obiect, e preferabila? Nu zic: Vali Petcu da bine pe sticla, are si scule acceptabile, are niscaiva carisma, are dictie si nu are trac in fata camerei (ma rog, unele chestii se repeta, desi mie mi se pare important sa le subliniez chiar cu acest risc). Deci s-ar descurca si pe vlog. Doar ca il prefer oricand ca vlogger. Iar tot ce a zis acolo in 4 minute a putut sintetiza intr-un articol pe care eu l-am citit in cel mult 2.

Pe scurt: duelul vlogging vs blogging este fix precum duelul carte vs film, iar castigatorii mei sunt cartea, respectiv bloggingul. Castigatorii publicului sunt, insa, ceilalti. Lucru care, sa ne intelegem, imi convine de minune. Astept sa-mi spuneti si castigatorii vostri. Si sa-mi si justificati alegerile. Si, eventual, sa-mi spuneti care-i diferenta dintre cele 2 dueluri. Poate gresesc eu si nu-i acelasi lucru, habar n-am. Aici gasiti un articol interesant pe aceeasi tema, loc de unde am luat si poza cover.