Ziua razbunarii este cea de-a 12-a carte scrisa de John Grisham pe care am citit-o. Nu le-am citit in ordine, insa la John Grisham este irelevanta ordinea, toate fiind povesti de sine statatoare. Nu este vreun personaj care sa se repete.
Daca despre cartile lui Grisham se spune ca ar fi de obicei thrillere juridice, caracterizare in cea mai mare parte corecta, de aceasta data latura juridica este pusa in plan secund. De altfel, intreaga carte pare a fi diferita, intai si intai ca structura, de celelalte carti ale autorului. Cel putin fata de celelalte 11 carti citite de mine.
In fapt, putem vorbim despre 3 carti distincte, caci Ziua Razbunarii este o carte structurata in 3 mari parti:
- Prima parte este dedicata crimei si procesului ce are loc dupa aceasta. Pete Banning este un om bine vazut in comunitate, un erou de razboi, un fermier instarit despre care toata lumea avea cuvinte de lauda. La un moment dat, brusc, fara ca nimeni sa inteleaga de ce, acesta il ucide cu sange rece pe pastorul Bisericii Metodiste. Motivele sale raman un mister mai ales atunci cand este pus sa aleaga intre marturisirea motivelor si moarte: guvernatorul ii promite gratierea (in fapt, comutarea pedepsei cu moartea in inchisoare pe viata) daca dezvaluie motivele. El refuza, preferand sa ia cu el in mormant motivul. Procesul si executia ne sunt redate pe repede-inainte, drept dovada ca nu acesta este punctul principal al povestii. Este doar intriga, nicidecum punctul culminant.
- Partea a doua este o poveste autentica de razboi, spusa si ea pe repede-inainte. Vedem exact prin ce a trecut Pete Banning si ce a trebuit sa indure din partea cruzilor japonezi. Cum a rezistat el cativa ani in jungla. Un fel de prequel la prima parte, la prima carte (chiar va ziceam ca sunt 3 carti in interiorul aceluiasi volum). Sunt curios ce parere au despre aceasta a doua parte fanii povestilor de razboi.
- Abia in a treia parte aflam motivul. Urmasii lui Pete incearca sa afle motivele crimei sale. Nu va zic ce alte efecte a mai avut executarea sa, nu va dezvalui nimic altceva. Va spun doar ca si aici avem parte de un proces, unul distinct de cel initial, de stabilire a vinovatiei lui Pete. Vedeti voi exact ce proces.
Din relatarile autorului, povestea din interiorul romanului Ziua razbunarii este reala. El a auzit-o pe holurile tribunalului. Nu stim exact cat de reala este, cat de fidela este fata de ceea ce i s-a povestit lui. Dar, ca sa zic asa, trebuie sa-l credem pe cuvant.
Trecand peste procentul adevarului din poveste, este relevant modul in care ne este redata povestea. Personajele sunt slab conturate, din punctul meu de vedere avem, pe parcursul intregii carti, doar personaje slabe. Faptele sunt mai puternice decat oamenii, toti oamenii se dovedesc a fi slabi. Cam acesta ar trebui sa fie mesajul cartii, morala ei, daca o exista in sine asa ceva.
Ca tot va ziceam de paradoxuri, va mai dau 2:
Primul dintre ele este ca desi avem 3 carti distincte, 3 povesti distincte, suspansul este scazut in toate 3. Eu nu le-am putut trai pe de-a-ntregul. Eram curios, insa nu aveam nicicum senzatia ca nu pot lasa cartea din mana. Dac-ar fi fost prima carte a autorului, probabil n-as mai fi incercat nici o alta.
Al doilea pardox este dat de modul in care este pusa problema pedepsei cu moartea (si a executiei in sine). Daca-n Camera Mortii John Grisham m-a ravasit complet, m-a dat peste cap cu povestea si cu suspansul ei, aici pedeapsa cu moartea nici macar pedeapsa nu este. Mi s-a parut o sinucidere cu public. Omul si-a dorit sa moara si a preferat s-o faca ucis de mana altuia. Probabil ca daca nu ar fi fost pedeapsa cu moartea el s-ar fi impuscat. E adevarat, este relevant de observat modul in care era pusa in executare acea pedeapsa, intai si intai rapiditatea ei (90 de zile de la ramanerea definitia si irevocabila a sentintei). Oamenii nu erau tinuti cu anii in inchisoare, ani in care singurul lucru la care ei se gandeau era ca o sa fie omorati.
Avand in vedere pregatirea de baza a autorului, ca si celelalte carti ale acestuia, sunt 99% convins ca asa stateau lucrurile, ca din punct de vedere juridic lucrurile sunt adevarate. Adica nu stiu daca acest caz a existat cu adevarat, dar sunt convins ca asa stateau lucrurile imediat dupa razboi.
Ziua razbunarii este o carte care-si doreste prea multe, dar care dezamageste in cam toate privintele. Este exact diferenta dintre un 3 in 1 si o cafea: 3 in 1 e ceva ii incanta doar pe necunoscatori; profesionistii vor respinge asa ceva, preferand oricand o cafea buna. Citind, insa, alte 11 carti de Grisham inaintea acesteia, voi lectura in continuare cu placere alte carti ale acestuia. Sunt convins ca un scriitor nu poate avea toate cartile la inaltime, insa sunt la fel de convins ca un scriitor bun nu poate s-o dea in bara de prea multe ori.
Voi citit Ziua Razbunarii, poate voua o sa va placa. Poate voi apreciati fix ce mi-a displacut mie.
Ziua Razbunarii de John Grisham poate fi comandata de pe site-ul Editurii RAO, dar si de la librariile online Elefant, Libris, Cartepedia, Carturesti si eMag.
Pe mine m-a dezamăgit Muntele familiei Gray atât de tare, încât am decis că Grisham poate să mai aștepte până să mă apuc din nou de el.