Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Zorba Grecul – Nikos Kazantzakis

Zorba Grecul este titlul unuia dintre cele mai bune filme facute vreodata. Desi in alte cazuri, in multe alte cazuri, majoritatea oamenilor au citit cartea inaintea filmului, aici lucrurile au stat invers. Se spune despre film ca a facut celebra cartea si ca l-a scos din anonimat pe Nikos Kazantzakis.

Ma rog, situatia din tara noastra (si din tarile blocului socialist) este speciala: cartea a fost tradusa pentru prima oara DUPA 1990, drept urmare majoritatea celor care s-au apucat de carte au facut-o, exact ca si mine, avand filmul in cap.

Drept urmare, comparatia film vs carte este inerenta. Care este mai bun? Cine invinge din vesnicul duel carte vs film?

Raspunsul meu este, ca de obicei, complex. Nu este deloc unul simplu. Pentru ca, in mod suprinzator, desi ecranizarea respecta destul de mult litera cartii, cele 2 sunt extrem de diferite.

Filmul are o muzica divina si niste imagini superbe, lucruri pe care nu le intalnesti in carte. Totodata, interpretarile exceptionale ale actorilor (in special Anthony Quinn) personalizeaza povestea.

Si, de fapt, marele avantaj al cartii fix acesta este. Filmul, o capodopera oricum am lua-o, pare a fi unul facut pentru Anthony Quinn. Este povestea lui, el intruchipeaza o persoana exceptionala si ai impresia ca nu vei putea intalni niciodata o astfel de persoana. Parea, fara sa exagerez foarte mult, un zeu coborat din cer.

In carte, personajul Alexis Zorbas, desi providential, desi genial, pare totusi om. Si pentru ca nu-te mai fura peisajul ori muzica, poti fi atent la dialogurile pline de talc.

Zorba Grecul este un roman greu, pe care eu l-am citit in vreo 6 zile. Nu poate fi citit intr-o zi si nu recomand sub nicio forma lectura in mijloace de transport in pauza de la munca ori de la facultate. Este o carte asupra careia trebuie sa te apleci cu atentie.

Povestea in sine, insa, m-a pus pe ganduri. Ma gandeam la relatia lor de prietenie. Ma gandeam la Zorba Grecul, la Alexis Zorbas, si la influenta pe care el a avut-o asupra celuilalt. Asupra stapanului sau. M-am gandit, pe de-o parte, daca am vreun astfel de prieten. Ori, dintre cunoscuti, vreunul care ar putea deveni vreodata un astfel de prieten.

M-am gandit, pe de alta parte, ce sanse sunt sa ajung un astfel de prieten pentru cine. Sa-i schimb cuiva fundamental viata.

Raspunsurile, cumva, ma descumpanesc: nu am intalnit vreun astfel de prieten, vreun mic Guru, mic Mesia, vreun inspirational de genul (oh, ce urat suna). La fel cum, din pacate, nici eu nu am inspirat pe nimeni in asemenea masura.

Caci pana sa te uiti in jurul tau cine a facut ceva pentru tine, cine ti-ar putea servi ca model, ar trebui sa te uiti in jurul tau pe cine ai ajutat, pe cine ai inspirat, pe cine ai motivat?

Din Zorba Grecul poti invata o tona de lucruri. Poate fi citita si recitita de zeci de ori. De fiecare data afli lucruri noi, de fiecare data poti gasi o alta perspectiva.

Pentru mine, experienta lecturii a fost una speciala, extrem de interesanta: spre deosebire de alte carti, unde citesc capitole intregi fara sa las cartea jos, aici lucrurile au stat diferit. Capitolele au toate in jur de zece pagini, nici mari, dar nici mici, insa dupa fiecare capitol, indiferent de ora la care citeam, simteam nevoia sa las cartea jos si sa ma gandesc. Sa meditez. Sa prelucrez ce scrie acolo.

E drept, pentru mine Zorba Grecul a fost prima carte a autorului grec Nikos Kazantzakis. Ii voi mai citi alte carti, cu siguranta voi face asta, chiar daca nu ma incanta prea mult povestile cu iz religios despre Iisus.

Zorba Grecul a aparut la Editura Humanitas, in colectia Raftul Denise, si a fost comandata de pe Cartepedia (librarie online care in perioada 19-21 martie are transport gratuit la toate comenzile).

ps: Zorba Grecul a aparut, la noi, si ca teatru radiofonic. Suna DIVIN:

ps2: Scena cu dansul dinspre finalul filmului Zorba Grecul este, dupa mine, cea mai emotionanta si mai bine realizata scena din istoria cinematografiei. In carte este atat de sec povestita incat nu-mi venea sa cred ca este vorba despre aceeasi scena:

2 Comments

  1. Draghici

    Întâlnirea cu Zorba este o călătorie cu tine, o călătorie a fiecăruia cu Zorba, o întâlnire cu Grecia, o experienta fascinanta.
    Cartea a fost editata în limba romana, la Editura pentru Literatura Universala, în anul 1969.

    • Emil Calinescu

      A aparut pt prima oara in 1969, insa cea mai recenta editie in limba romana a aparut la Humanitas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑