Sebastian Rudd este Avocatul rebel si este, spun din start acest lucru, avocatul ideal pentru mine candva. Deci aceasta carte are un loc special in sufletul meu.
Undeva acum multi ani, se fac acusi 10 ani, am terminat o facultate de drept pe care o incepusem pentru a deveni un fel de Sebastian Rudd. E drept, atunci nu stiam de Sebastian Rudd, de altfel nici nu aparuse aceasta carte, insa este exact tipul de avocat pe care mi-l imaginam.
Clientii lui Sebastian sunt oameni refuzati de absolut toata lumea: un pusti condamnat pentru ca a omorat arbitrul care-l dezavantajase intr-o lupta; un mafiot condamnat la moarte; un barbat arestat ca a tras cu arma intr-un membru al echipei SWAT care i-a spart casa. In general, cazuri si oameni cu care nu ai vrea sa ai de-a face.
Pentru ca Sebastian Rudd are mai multi dusmani decat prieteni, el nu are nici birou, nici asistenti, nici secretare. El are o rulota dotata cu tot ce-i trebuie si un sofer-bodyguard, care-l insoteste peste tot.
In viata personala lucrurile sunt chiar mai grave de atat: a fost cuplat cu o actuala lesbiana, cu care acum are un copil. Micutul locuieste cu ea (cu ele, parintele 2 schimbandu-se destul de des), insa isi petrece cateva ore pe saptamana si cu Sebastian. Lucru care nu poate aduce decat necazuri in plus.
Ce este interesant la acest roman Avocatul rebel este altceva: spre deosebire de celelalte carti, unde aveam un singur caz, despre care aflam TOTUL, de aceasta data avem mai multe cazuri, mai mici, care impreuna intregesc portretul lui Sebastian Rudd.
Din fiecare speta reiese ceva, prin intermediul lor il cunoastem pe mai bine pe Sebastian.
Acum, fidel principiului meu, de a ma transpune in poveste, va spun cele 3 intrebari pe care mi le-am pus citind romanul:
- Intrebarea numarul 1, cea mai importanta si mai relevanta: l-as angaja pe Sebastian Rudd ca avocat? Raspunsul este da, cu ceva nuante. Nu exista “nu mi-l permit”, caci deseori el prelua cazuri pro-bono. Pentru faima. Asa ca raman alte lucruri de discutat. Eu voi fi scurt si voi mai face o singura precizare aici: Sebastian Rudd este Avocatul rebel PERFECT in sistemul juridic american, adica acolo unde poate “vraji” un juriu. In Romania (ori in Europa, cu exceptia UK, evident) nu stiu cat de bun ar fi. Nu stiu, insa recunosc ca EMPATIZAND cu felul sau de a fi l-as angaja.
- Cum as reactiona daca as afla ca al meu copil este crescut de un cuplu de lesbiene? Eh, aici este o intrebare complicata. Evident, vorbim si despre diferente radicale de legislatie. Ca idee, daca AS AFLA ca fosta este lesbiana prima reactie ar fi de soc. Apoi ar urma si celelalte. Ca idee, insa, nu faptul ca e lesbiana m-ar deranja, ci feminismul ei radical. Adica, sa ne intelegem, UN BAIAT este crescut de o femeie care, in esenta, URASTE barbatii. Nu stiu cat de bine e, ca sa nu zic altfe.
- Intrebarea numarul 3 este cea mai soft dintre ele, insa este o intrebare care-mi vine cel mai des in minte: ce as face daca as avea un astfel de prieten? Sa ne intelegem: in ultima vreme am fost in imposibilitatea de a ma pune in pielea unor personaje din carti ori filme. Stiu cum sunt, stiu cum as putea ajunge, asa ca e cam greu sa ma imaginez in anumite posturi. Insa avand in vedere ocupatia mea, am tangente cu foarte multe medii, drept urmare pot deveni prieten aproape cu oricine, din orice mediu. In acest caz, spun din capul locului: M-AS BUCURA ENORM sa am un astfel de prieten. Chiar daca, recunosc, uneori ar putea deveni periculos. Sau poate tocmai din acest motiv.
Per total, Avocatul rebel este un thriller juridic bun, usor atipic fata de celelalte carti ale lui Grisham. Nu e cel mai bun roman, dar e printre cele mai bune PERSONAJE. Daca nu CEL MAI BUN. Cel mai complex sigur e.
Avocatul rebel, ca de altfel intreaga opera a lui John Grisham, a aparut la Editura RAO, putand fi comandat/a si de pe Carturesti, Elefant, Libris, CLB, Libraria Delfin, Cartepedia ori eMAG.
Leave a Reply