Grupul cititorilor CitestEmil.ro a aparut cu 5 ani intarziere. Multi m-au indemnat sa-l fac inca de cand am deschis acest blog. L-am facut abia acum, in 2023. Pana sa va spun motivele si obiectivele acestui grup, va indemn sa va inscrieti. ACESTA este grupul, sariti cu inscrierile!

Acum trebuie sa va spun 5 lucruri importante, simpatice ori interesante despre Grupul cititorilor CitestEmil.ro. Sa le luam pe rand, zic.

Grupul cititorilor CitestEmil.ro Emil Calinescu DaCamel Cluj

Am facut Grupul cititorilor CitestEmil.ro datorita unui sondaj!

Ideea a fost asa: mi-a venit mie sa fac un sondaj legat de acest blog. Nu vi-l spun, o sa-l gasiti la momentul oportun pe grup.

Ideea este alta: pe pagini ori pe profile nu mai ai voie sa faci sondaje. Poti doar sa generezi, printr-o chestie externa, auxiliara, un sondaj, si sa lasi link-ul pe pagina ori pe grup. Evident, as fi putut face acel sondaj aici, pe blog, si sa las link-ul pe Facebook. Dar nu asta era ideea.

Am gasit pe Google, dupa indelungi cautari, faptul ca sondajele nu pot fi facute decat pe grupuri. Si atunci mi-a picat fisa: nenea Mark vrea musai sa am grup. Sau grupuri, ca io am bloguri multe. Apai asta inseamna ca valorizeaza mai mult grupurile. Ca le scoate-n evidenta.

Deci, cum s-ar zice, de ce m-as pune de-a curmezisul? De ce m-as opune destinului.

Iata cum am ajuns sa-mi fac grup, la peste 5 ani de cand mi-am facut acest blog. Trebuia sa-l fac din prima. Stiu asta. Dar tot raul spre bine: acum comunitatea este deja formata, eu deja sunt blogger de carte. Deci oamenii merg la sigur cand se inscriu pe grup.

Voi organiza un concurs lunar pe Grupul cititorilor CitestEmil.ro

M-am inspirat dintr-un alt grup, unul privat, nu-i dau numele, asa ca voi da un premiu de activitate si de fidelitate. Nu stiu exact de cand ii voi da drumul, depind de Facebook.

De ce zic asta? E simplu: de la un moment incolo Facebook iti furnizeaza date legate de activitatea membrilor. Momentan eu nu am aceste date, grupul fiind prea nou. Dar cand le voi avea, Facebook imi livra exact ce am nevoie.

Ce vreau sa fac? Pai simplu: vreau ca luna de luna sa premiez cel mai activ membru al grupului. Cu ce? Evident, cu o carte. Ce vreau eu, nu ce vrea el, ca e grupul meu.

Voi da carti din biblioteca proprie. Nu fac (inca?) concurs sponsorizat de vreo editura. Grupul e prea mic si pricajit, dar nu exclud ca pe viitor sa fac si asa ceva.

In plus, pe langa concursul de fidelitate, voi organiza si alte concursuri. Scurte si la obiect. Deci zic sa urmariti cu atentie grupul!

Pe Grupul cititorilor CitestEmil.ro voi organiza constant dezbateri!

Nu as putea sa va spun cat de dese vor fi acestea: oare saptamanal inseamna prea rar? Oare zilnic inseamna prea des? Oare ar fi gresit sa incep o dezbatere noua la fiecare 2 zile ori 3 zile, asta insemnand ca programul va fi unul neregulat? Oare ar trebui sa introduc 2 zile de dezbateri, gen luni si joi? Inca ma gandesc.

Ideea e ca acest grup vreau sa fie unul de dezbateri: fie teme generale legate de literatura, fie teme specifice (o carte anume, eventual una proaspat ecranizata). Vreau ca grupul sa fie activ. Imi doresc mult acest lucru. Sper sa-mi si iasa.

Poza este facuta #PrinCluj, oras in care am fost cu ocazia TIFF 2023; a fost preluata din articolul “Rusinea de a fi norocos”.

Grupul cititorilor CitestEmil.ro NU va fi doar despre carti, ci va fi … despre cultura!

Nu va pot spune, desi mi-as dori sa pot face asta, daca ar trebui ori daca-mi voi face grup separat pentru Cinemil.ro ori LaTeatru.EU. Inca oscilez intre un grup unic pentru blogurile mele culturale si un grup distinct pentru fiecare dintre ele.

Evident, sunt avantaje de ambele parti. Vreau sa iau decizia cea mai buna, oricare ar fi aceea. Momentan ma voi concentra pe acest grup.

Iar dupa ce acesta va creste un pic, vor decide oamenii din grup. Decizia o voi lua impreuna cu ei. Adica cu voi, desi nu stiu care-i diferenta dintre publicul de acolo si publicul de aici. Exista diferente, caci exista public care intra aici direct din Google (ori de pe mail, deja abonati la blog) si public care e activ pe Facebook, pe grupuri, dar care nu (prea?) intra pe blog. Ramane sa ma dumiresc.

Fotografia este facuta in prima zi a Festivalului International Zilele Teatrului Matei Visniec 2023, la premiera spectacolului Livada; insa este preluata din articolul “Nu inteleg rusinea de a fi moldovean”

Pe Grupul cititorilor CitestEmil.ro pot posta si altii cu cateva conditii

Conditiile acestea sunt:

  1. Sa nu fie postare offtopic (trebuie sa fie despre carti, dar poate fi si despre teatru ori film).
  2. Daca este postare cu link, fie si share de pe o pagina, trebuie sa aiba musai o descriere. Nu accept un link trantit si atat. Da, cand e share de pe o alta pagina, este posibil ca descrierea sa fie in postarea de pe acea pagina. Deci aceea se accepta.
  3. Accept postari cu meme, dar sa nu se exagereze. O mema din cand in cand, MAI ALES daca este una cu tematica literara, este ok. Dar sa nu se exagereze.
  4. Nu accept postari distincte despre subiecte care deja s-au discutat. Ca sa dau un exemplu: se discuta despre cartea X intr-o postare, asa ca voi sterge o postare distincta cu un articol despre acea carte. Daca vrei, poti pune un link catre articolul scris de tine despre acea carte IN COMENTARIU la postarea aferenta.
  5. Anumite postari ale mele vor fi “lipicioase” (pinned post). Este grupul meu, este normal sa fie asa. Este firesc. La fel cum este firesc ca in acest articol sa se afle multe poze cu mine. Sa stiti in cine sa dati cu pietre (ori cu carti). Zic.

Fotografie facuta la avanpremiera filmului Fast X

Reguli speciale de conduita nu am, nici vizavi de postari, nici vizavi de comentarii, insa cele generale, de bun-simt, raman valabile. Sa ne respectam, sa ne argumentam parerea, sa nu injuram oamenii din grup, chestii de-astea care ar trebui sa fie subintelese. Nu sunt intotdeauna, dar ar trebui.

Aceasta poza este facuta in Praga, fiind folosita prima data in articolul Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat. Este fotografia perfecta pentru incheierea acestui articol! Altfel spus, HAI NOROC (grupului)!

Va astept, deci, pe toti pe Grupul cititorilor CitestEmil.ro. Daca aveti sugestii legate de el, le astept cu drag. Fie aici, in comentarii, fie acolo, in grup. Fie pe mail, daca sunteti mai rusinosi.