Fetita care visa pentru altii este PRIMA carte a bloggerului Petru Racolta pe care o citesc. Pentru mine acest din urma aspect este foarte important, uite ca bloggingul te poate ajuta, poate fi un bun antrenament. Prima carte pe care o citesc nu este acelasi lucru cu prima carte a autorului.
Totodata, pentru ca vorbeam de bloggerul Petru Racolta, trebuie spus ca stilul scrierii este unul blogosferic. Nu inseamna ca bloggerii scriu automat prost (nu toti scriu ca mine, ca sa zic asa), ci inseamna ca scrisul este unul accesibil tuturor, actiunea este alerta, iar capitolele sunt scurte (nu chiar cat un articol pe blog, dar oricum nu foarte departe). In plus, Petru Racolta pare povestitor in intelesul propriu al cuvantului, pare a povesti niste intamplari vazute, traite. Este exact ce caut eu la un blogger, sa aiba talentul de a povesti ce a trait.
Personajul principal al povestii este Lena, Fetita care visa pentru altii. Ea avea un dar care era deopotriva marele sau defect: ii visa pe altii si le spunea cu exactitate ce vor pati. Dupa ce a prezis cateva lucruri rele unor cunoscuti, lucruri care s-au adeverit, a inceput sa fie marginalizata, inclusiv mama ei i-a interzis sa mai spuna cuiva de visele ei.
Din pacate, mama ei lucra foarte mult, asa ca nu putea sta foarte mult alaturi de fiica ei. Dupa mai multe cautari, o angajeaza ca bona pe vecina in varsta de vizavi, o persoana la fel de singuratica si de ciudata precum fiica sa.
Din pacate, considerandu-se ca nu poate avea grija de Lena, aceasta este luata de stat si dusa cu forta intr-o locatie speciala, a unui ciudat doctor psihiatru, unde mai erau si alti speciali. Acolo primeste numele de Visatoarea, ceilalti 3 prieteni ciudati ai ei fiind Poligraf, Soc (de fapt, Shoc, am scris cu h pentru ca eu nu scriu cu diacritice; se intelegea altceva) si Sentimente. Va las pe voi sa ghiciti (si ulterior sa descoperiti) ce insusiri aveau acestia.
Cum ajung acestia pe mainile unor oameni rai (romani si straini) si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.
Din punctul meu de vedere, Fetita care visa pentru altii are (doar) 2 defecte: introducerea (cuvantul inainte) si finalul.
Despre final nu voi zice mare lucru, spun doar ca este de tip Deus-Ex Machina. Prea roz. Prea bun. Prea fericit. Imi vine sa spun, ca-n celebra reclama, “prea ca la tara”.
Legat de introducere, de acel cuvant inainte, el este scris de profesoara de limba romana a autorului. Tot respectul pentru dansa, ma bucur sa aud ca l-a incurajat si ca datorita ei a ajuns sa scrie. Cu toate acestea, acel cuvant inainte contine ceea ce in limbaj cinefil numim “spoilere”. Nu multe, nu grave, nu strica atat de mult placerea lecturii, nu este oricum vorba despre o carte foarte imprevizibila, insa as fi preferat ca ele sa nu existe. Introducerea poate fi citita pe blogul autorului (recomand lectura ei abia DUPA parcurgerea romanului, din motivele de mai sus).
Ca sfat, ca minima corectura pentru o editie viitoare, acele cuvinte ar trebui puse la final, ca postfata. Majoritatea cititorilor parcurg cartea de la prima la ultima pagina. Putini incep cu postfata, la fel de putini sar peste prefata.
Un ultim lucru legat de Fetita care visa pentru altii este legat de vise. Nu mi-a placut niciodata sa ma incred in vise, nu mi-au placut niciodata oamenii care incep sa povesteasca visul de azi-noapte. Imi par din generatia bunicii, niste superstitiosti care cred in vraji, in magie, in semne. Drept urmare, desi cartea ar fi trebuit sa ma faca sa empatizez cu Visatoarea, eu n-am putut face asta. Chiar ii inteleg pe cei care o considerau ciudata si nebuna. Stiu, sunt eu insensibil. Chiar sunt.
Per total, Fetita care visa pentru altii este o carte buna, usor de citit, care pune in mod interesant cateva probleme morale. N-o sa va dezamageasca, dar s-ar putea sa nu va dea pe spate. Pentru mine a fost o lectura perfecta, usoara, o binemeritata pauza intre 2 thrillere. O iesire din zona de confort, cum ar zice vracii motivationali.
Fetita care visa pentru altii a aparut la Editura Siono, putand fi comandata (SI) de la Carturesti si eMAG.
Mulțumesc frumos pentru recenzie!