Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Cari Mora – Thomas Harris

Cari Mora este una dintre cele mai slabe carti citite anul acesta. Este thriller, teoretic genul meu preferat, dar practic poate fix asta este cauza pentru care mi-a displacut. Am citit multe carti ale acestui gen si am devenit pretentios.

Acum, pana sa va spun despre Cari Mora, trebuie sa va vorbesc un pic despre autor. Thomas Harris este creatorul celebrului personaj Hannibal Lecter. Eu nu am citit cartile, care momentan nu se mai gasesc in limba romana, insa parerea majoritatii este ca filmele sunt mai bune. Cartile ar fi decente spre bune, facute, insa, celebre de niste filme exceptionale. Repet, fara sa le fi citit, imi dau seama ca punctul forte al filmelor este interpretarea fabuloasa a lui Anthony Hopkins. Bine, filmul are multe alte lucruri utile, bune, dar Anthony Hopkins pur si simplu straluceste.

Totodata, Pablo Escobar a fost facut celebru de catre un serial Netflix. Daca ceea ce am vazut in film ar fi fost scris intr-o carte, probabil n-am fi fost atat de impresionati.

Ce legatura este intre Hannibal si Pablo? Pai primul a fost inventat de catre Thomas Harris, iar Pablo este un personaj, un carlig, de care acelasi autor se agata pentru a-si vinde cartea. Caci mare parte din actiune se petrece intr-o casa care i-a apartinut lui Pablo Escobar si in care se credea ca s-ar ascunde o avere. Acea casa era vizata de mai multe grupari rivale.

Fara sa va spun ce se ascundea exact in acea casa, care erau gruparile ori de partea cui juca, va spun doar cine era Cari Mora: o tanara imigranta din Columbia, rapita si crescuta de o grupare paramiltara din tara sa natala. Se pare ca modul in care aceste grupari cresc copiii rapiti este o chestie bine documentata. De fapt, cam asta vrea sa scoata in evidenta romanul, chiar daca o face intr-un mod foarte stangaci.

Caci atunci cand vorbim despre un thriller, vorbim intai si intai despre suspans, total absent aici. Niste oameni mor, niste oameni se lupta, insa totul pare a se desfasura intr-o atmosfera cat se poate de … banala. Oamenii se omoara ca si cum ar fi cel mai firesc lucru din lume.

Iar Cari Mora, desi cu un trecut interesant, desi o tipa despre care se spune ca ar arata trasnet, nu pare a-si merita titulatura de personaj principal. Este un personaj care mai mult are noroc decat face ceva, care mai mult asteapta sa faca altii.

Actiunea, sa intelegem, se putea petrece oriunde, in loc de columbieni putand avea mexicani, indieni, chinezi ori albanezi. Iar teritoriul putea fi la fel de bine o insula din Marea Mediterana.

De ce spuneam la inceput ca Hannibal a fost mai bun ca film? Pai dintr-un motiv simplu: am impresia ca un regizor bun, cu bugetul corespunzator si cu distributia corecta, ar putea scoate un film excelent. Trebuie sa aleaga o Cari Mora care sa atraga privirile, trebuie sa imprime un ritm alert (fie adaugand multe chestii, fie facand efectiv un film scurt, de maximum 90 de minute), sa ne ia ochii cu peisaje superbe, sa regizeze bine scenele de lupta si mai ales sa ni-l arate ca flashback pe Pablo, eventual acelasi Pablo ca-n serialul Narcos (adica Wagner Moura). Plus, eventual, aceeasi coloana sonora.

Filmul ar putea iesi chiar excelent. Ori, dimpotriva, daca va apuca pe mana fie a unui regizor fricos (caruia sa-i fie teama sa modifice actiunea romanului), fie pe mana unui incompetent, ar putea iesi un dezastru. Sunt sanse mai mari sa iasa dezastru atat timp cat cartea oricum e slaba.

Cari Mora este o carte slaba, care poate fi, insa, salvata de un regizor bun, in care in care vreun studio (ori Netflix) se decide s-o ecranizeze. Luata ca atare, este o incercare de revenire in prim plan a unui autor despre care putem spune ca este aidoma multor fotbalisti romani: Nascut talent, vesnica speranta. Voiam sa folosesc alt cuvant, dar nu vreau sa doresc raul omului 🙂

Cari Mora a aparut la Editura Rao si poate fi comandata direct de pe site-ul editurii ori de la librariile online Elefant, Libris, Cartepedia, Diverta, Emag ori Carturesti.

1 Comment

  1. Doamna T

    Stiu si eu cate ceva despre fotbal si ma amuza teribil ,,Nascut talent, vesnica speranta”. Cam inteleg atunci cum e cu autorul.
    Stiu despre Hannibal, dar nu am citit nici romanul, n-am vazut nici filmele. Curios daca se va ecraniza cartea asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: