Daca ar fi stiut … este o carte care are ca subiect central amnezia. O tanara se trezeste pe patul de spital, in urma unui tragic accident, fara sa stie cine este si de ce se afla acolo. Nu isi recunoaste familia, nu recunoaste pe nimeni. Doar ca simte ca nimeni de pe acolo nu este de incredere, simte ca i se spun minciuni, dar nu poate dovedi niciuna dintre ele.

Daca ar fi stiut … este primul volum al seriei Familia Cahill. Drept urmare, nu putem spune ca este o carte clasica cu si despre amnezie, un thriller avand in prim-plan un personaj care nu-si mai aminteste nimic. Amnezia este un pretext, familia Cahill si ale sale secrete fiind in prim-plan.

Iar aceasta familie este formata din:

  • Eugenia este sefa casei, mama a doi copii, vaduva, o persoana foarte rece si distanta, care conduce cu mana de fier atat casa, cat si Fundatia Cahill. Dupa moartea sotului, incearca sa-i conduca pe cei 2 fii ai ei, sa le dea ordine. In ce masura reuseste ramane sa descoperiti singuri.
  • Alex este fiul cel mare si sotul victimei, celei care sufera de amnezie. Este tipul de copil perfect: a urmat studiile dorite de parinti, nu a iesit din cuvantul acestora, are o familie minunata (sotie si 2 copii, dintre care un sugar) si conduce acum afacerile familiei. Prea perfect pentru a fi adevarat. Fix asa mi s-a parut din start, l-am mirosit, ca sa zic asa, insa nu va dezvalui mai multe.
  • Fratele lui Alex, Nick, este fix opusul. Devenise opusul fratelui si pentru ca atentia familiei se indreptase catre Alex. Chefuri, mici scandaluri, aresturi care trebuisera rezolvate de tatal sau, Nick se lasase de scoala si fugise  in Oregon, unde avea locuinta modesta si o micuta afacere cu un vas de pescuit pentru turisti. Desi aparent sarac, se pare ca acesta avea alte surse de venit, bani care-i aduceau linistea. Era specializat in salvarea firmelor de la faliment, in scoaterea lor la liman. Si pe el l-am mirosit, si de el mi-am dat seama ce si cum, chiar daca nu puteam anticipa chiar totul.

Despre victima nu va spun prea multe, va las s-o descoperiti singuri. Ce va pot spune este ca in urma accidentului (un dublu accident, a mai fost o masina implicata, un sofer de tir), dar si din cauza unor probleme pe care le avea firma familiei Cahill, Nick este chemat de fratele sau (la sugestia Eugeniei) sa incerce sa salveze afacerea. O reuniune de familie atipica, plina de suspans. Ce reuseste exact Nick tot voi va trebui sa descoperiti.

Evident, mai sunt si alte personaje pe care nu vi le dezvalui, pe care le veti descoperi singuri si pe care fie ii veti aprecia, fie ii veti detesta. Fie, in cazul unora, veti trece de la o stare la alta ori chiar le veti aprecia si dispretui in acelasi timp.

Daca ar fi stiut … este o carte buna atat ca un prim volum, ca un deschizator de apetit, cat si ca roman de sine statator. Puteti sa va opriti cu lectura aici, dar puteti si continuati cu lectura urmatoarelor volume. Eu am deja si volumul 2, intitulat Aproape moarta (aparut de curand), care isi asteapta cuminte randul. Mai are un pic de asteptat. Partea buna, marele avantaj al cartii, este lipsa de previzibilitate. Desi semnele erau acolo, eu nu m-am prins decat tarziu cum sta treaba. Si e foarte bine ca s-a intamplat asa: bravo autoarei, rusine sa-mi fie mie.

Daca ar fi stiut … a aparut la Editura Meteor Press, putand fi comandata si de pe Librarul, CLB, Libraria Delfin, Cartepedia, Libris, Elefant si eMAG.