Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Dama de pica – Catalina Pana

Dama de pica este o carte pe care o aveam in biblioteca de peste 1 an. Si-a asteptat cuminte randul si sincer nu as fi citit-o daca nu urma sa o intervievez pe autoare.

Ceea ce am spus mai sus este jumatate lauda, caci am intervievat-o pe autoare, jumatate “cenusa-n cap”, caci eu ratez multe carti bune doar pentru ca nu gasesc un pretext bun pentru a le citi. In teorie, nu ar trebui sa am un pretext pentru citi literatura de calitate. Practic, mi se intampla din ce in ce mai des sa nu-mi vina pur si simplu cheful pentru o carte sau alta. Pana sa continuati lectura acestui articol va sfatuiesc sa va uitati la interviul dat de Catalina.

Sper ca ati terminat de vazut clipul si nu ati trecut pur si simplu mai departe. Din pacate, nu am cum sa verific.

Asadar, Dama de pica este un roman semi-autobiografic. Adica o autobiografie fictionata, romantata. In interviu Catalina a dezvaluit unul dintre lucrurile neadevarate din carte. Nu vi-l spun, va indemn doar sa va uitati la clip.

Personajul principal al cartii este Ioana Pop, alter ego-ul autoarei, care are parte de o tona de intamplari jumatate amuzante, jumatate triste, in Austria. De ce Ioana Pop si nu Catalina Pana tot din interviu veti afla.

Ideea este ca Ioana pleaca din Romania pentru a-si gasi un rost in viata intr-o tara indepartata: Austria. De cine se indragosteste acolo, ce este nevoita sa faca, pe cine intalneste, cine o ajuta si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Legat de scriitura, trebuie sa incep prin a va spune cel mai important aspect al acesteia: limbajul colorat, extrem de amuzant si deopotriva extrem de convingator, de SINCER, al autoarei.

Am folosit cuvantul CONVINGATOR dupa ce am cunoscut-o pe autoare, prin el vrand sa subliniez faptul ca ea are acelasi stil de exprimare si oral, si in scris. Este ACEEASI, nu incearca sa fie in carti o alta. Este BRUTAL de sincera si da, daca ai stat un pic de vorba cu ea iti dai seama ca e acelasi stil. Ca e acelasi om.

Dama de pica - Catalina Pana Podcast Cult La Cap Emil Calinescu

Mi-a placut suspansul din carte, desi nu este un thriller, desi viata nimanui nu era in pericol (ma rog, oarecum, ramane sa descoperiti la ce ma refer), eu eram curios de ce va urma, stateam cu sufletul la gura, empatizam cu personajul.

N-o fi roman demn de premiul Nobel, insa Dama de pica mi-a oferit o experienta, o stare, pe care as vrea sa o repet. Daca la multe romane, atat din cauza stilului, cat si a exagerarilor, stiam din start ca e fictiune, stiam din start ca e ceva fake, aici eram convins ca este ceva autentic, ca eu nu citesc o fictiune, ci pur si simplu este vorba de intamplarile reale ale scriitoarei.

Care intamplari, fiind vorba de literatura, pot fi usor alterate. Din N motive, stilistice, personale, sufletesti. Scriitorul are aceasta libertate, pe care eu chiar o incurajez. Altfel, daca pur si simplu ar povesti ce a patit, n-ar mai fi scriitor, ci jurnalist. Care ziarist scrie, dar nu este neaparat scriitor. Sper ca intelegeti diferenta FUNDAMENTALA.

Legat de titlu, Dama de pica are legatura cu niste partide de poker la care Ioana Pop asista. Nu va zic mai multe, insa va spun ca nu este o carte despre jocuri de noroc. Stiu ca unii au oroare de asa ceva, le urasc din ficati. Nu e cazul aici.

Per total, Dama de pica este un roman semi-autobiografic excelent. Are un limbaj colorat care pe mine nu doar ca nu m-a deranjat, ci chiar m-a atras. Nu avem parte de injuraturi gratuite, lipsite de sens, ci avem un limbaj colorat cu sens. Are logica, are motive intemeiate sa fie asa. Va invit pe voi sa descoperiti aceste motive.

Dama de pica a aparut la Editura Petale Scrise. Este una dintre editurile faine, pe care le apreciez, de la care am mai intervievat inca o autoare: pe Delia Mitroi. Chiar daca interviul nu este atat de bun din punct de vedere tehnic, sezonul 1 fiind filmat, cu exceptia ultimelor 3 episoade, cu telefonul, vi-l recomand pentru a o descoperi pe Delia. Chiar merita sa-i acordati timpul vostru atat ascultand-o, cat mai ales citind-o. Interviul este mai jos.

1 Comment

  1. Georgiana Tonef Filip

    Nu am reusit sa vad toata filmarea. dar promit sa revin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑