Romanul Fete sclipitoare este unul care ne plimba prin mai multe orase, prin mai multe state, in mai multe perioade de timp. Ne plimba atat de mult si de des incat in multe momente am fost nevoit sa dau cateva pagini inapoi, sa vad exact cand si unde ma aflu.

La inceput ne aflam in 1978, intr-un campus universitar unde un criminal in serie patrunde si vatameaza mai multe studente. Pamela Schumacher este presedinta acelei asociatii si martorul-cheie, caci ea reuseste sa-l vada pe atacator in timp ce acesta fugea. Viata ei va fi iremediabil schimbata, mai ales ca una dintre victime era prietena ei cea mai buna. Si vietile supravietuitoarelor s-au schimbat iremediabil.

Ca o paranteza, m-am tot gandit pe parcursul romanului cine a fost de fapt norocos/norocoasa. Unii sunt tentati sa spuna ca supravietuitorii. Eu as zice ca fix tipa care a murit, caci ea nu a fost nevoita sa traiasca toata viata cu acesti demoni, cu aceasta trauma.

Un alt personaj principal este Tina, a carei prietena foarte buna (iubita chiar) a disparut in conditii misterioase. Ea si cu Pamela isi vor uni eforturile, convinse fiind ca urmaresc acelasi criminal in serie. Ele stiu cine este el, cum arata, insa au nevoie de dovezi. Trebuie sa convinga si instantele, cu jurati cu toti, ca este asa.

Cine este acest criminal in serie si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Ca sa spun pe scurt atat principalul argument in favoarea romanului Fete sclipitoare, cat si principalul sau defect, zic doar atat: un caz atat de complex, cu un criminal in serie atat de SUCULENT au fost povestite intr-un mod atat de obositor incat in multe momente am simtit ca abandonez. Am terminat cartea in peste 3 saptamani, ceea ce pentru mine este un record negativ. Ceva cu care nu ma mandresc.

Pamela si cu Tina sunt si ele personaje foarte bine conturate, insa slalomul temporal este de-a dreptul nebunesc. Nu avem DOAR 2 planuri temporale, ci avem MULT mai multe. Iar numaratoarea, facuta pe zile si nu pe ani, de s-a ajuns la ziua 16.145, mi se pare de-a dreptul halucinanta.

Si altfel e pacat, o poveste atat de buna, atat de complexa, cu atat de multe personaje, cu atat de multe victime este stricata de modul in care este ea narata. Este exact precum un bucatar care a avut cele mai bune ingrediente, pe care insa le-a mixat total gresit. A ales gresit sosurile. In loc sa te bucuri de mancare, de fapt esti dezamagit de cat de buna ar fi putut fi si nu este. Aceste ingrediente excelente, puse impreuna, au dat nastere unui preparat culinar doar decent.

Evident, multora le va placea, vor empatiza cu victimele si cu cele 2 “anchetatoare” foarte incapatanate. Nu spun ca mi-a displacut, spun doar ca m-a obosit mai mult ca multe alte thrillere citite. Iar recordul, de 2 saptamani, cu greu poate fi batut. Un record nedorit, sa ne intelegem.

Fete sclipitoare de Jessica Knoll este o carte decenta, care putea fi excelenta daca ar fi fost narata diferit (liniar). V-o recomand, are personaje complexe, un criminal in serie ofertant, deci aveti multe motive s-o cititi si s-o apreciati. Eu am ajuns foarte pretentios in privinta lecturilor, sa nu ajungeti si voi ca mine.

Articolul despre romanul Fete sclipitoare de Jessica Knoll  face parte dintr-un nou blog tour by Crime Club. Celelalte articole scrise se gasesc pe urmatoarele site-uri si bloguri: Anca si cartile; Literatura pe tocuri; Fata cu cartea; Biblioteca lui Liviu; Analogii – Antologii; Cartile mele si alti demoni.

Romanul Fete sclipitoare de Jessica Knoll a aparut in limba romana la Editura Trei, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o achizitionati.