Informatorul este un nou thriller juridic marca John Grisham, thriller in care ni se arata, de aceasta data, institutia numita Judicial Conduct. Nu veti intelege cum functioneaza aceasta institutie DOAR din scrierile lui Grisham, insa este foarte important ca publicul afla de ea chiar si prin aceasta metoda.

Sa revenim, totusi, la povestea din Informatorul. Pe scurt, personajul principal, Lacy, era un avocat care lucra in aceasta institutie. E avocata, nu politista, insa majoritatea cazurilor la care lucreaza sunt plictisitoare: de incompetenta, unele de alcoolism, nimic de coruptie. Pana cand vine un caz mare, important. Cazul care o va face celebra.

Acesta vine prin intermediul unui anume Myers, un fost avocat care-si pierduse dreptul de a practica aceasta meserie. Nu va spun mai multe, nu va spun ce judecator era implicat si nici care e faza cu tribul amerindian pe teritoriul caruia se petreceau o tona de ilegalitati. Le veti descoperi singuri.

Eu vreau sa enunt 3 chestiuni si sa insist asupra celei spuse initial. Asadar:

  1. Ritmul este foarte lent, iar povestea nu are twist. Nu se intoarce nimic nici macar cu 5 grade. O actiune liniara care se termina cumva previzibil. Deci pe partea de thriller, de suspans, lucrurile stau doar decent. Pentru unii pretentiosi s-ar putea dovedi dezamagitoare.
  2. Lacy nu mi-a placut, insa nu este nicidecum antipatica. Pur si simplu m-a lasat rece. Este plictisitoare ca majoritatea avocatilor. Ma rog, eu sunt obisnuit ca povestile sa fie scrise despre ceilalti 10% dintre avocati. Nu e cazul aici.
  3. Strict juridic, va rog sa observati probleme legislative privitoare la acel trib. Ei functioneaza ca un fel de stat in stat, doar in cazul unor abateri grave poate interveni FBI-ul (musai ei, nu si politia; ei au politie proprie). Ma rog, acest lucru are un fundament istoric, nu neg chestia asta, insa ma tot gandeam, pe parcursul lecturii, la diversele “tribunale tiganesti” din Romania. Ele nu sunt recunoscute oficial, insa ma intreb cum ar fi ca ele sa fie recunoscute? Ma rog, nu ar fi motive istorice sa fie recunoscute, insa mi se pare interesanta situatia.

Acum, legat de aceasta institutie juridica, Judicial Conduct, eu o aseman cu celebra Inspectie Judiciara. Atentie: in SUA judecatorii sunt anchetati de catre … AVOCATI! Un judecator nu va ancheta un alt judecator foarte atent, existand asa numita solidaritate de breasla. Ma rog, la ei judecatorii sunt alesi direct, democratic. In privinta acestui lucru nu sunt deloc convins ca-i ok. Adica dimpotriva.

Si in privinta acestui lucru veti gasi chestii interesante. Eu sunt omul care tot timpul vrea sa intre in povestea si care deseori se gandeste sa mute povestea la noi. Asa ca m-am tot gandit, nu doar cand am citit Informatorul, cum ar fi daca si la noi judecatorul ar fi ales direct, democratic. Inainte sa spuneti ca ar fi un dezastru, ganditi-va ca lucrurile s-ar putea regla in timp. E o tema buna de gandire, zic eu.

Aceasta carte, Informatorul, va avea o continuare, cu aceeasi Lacy personaj principal. Stiu ca am zis ca e plictisitoare (Lacy), insa Grisham te face sa vrei sa-i citesti TOATE cartile. Are un stil al lui unic prin care te atrage. Nu este cel mai bun scriitor de thrillere, nu te tine cu sufletul la gura, nu te sperie, insa ii recunosti stilul dintr-o mie si are un dar unic de a te atrage chiar si prin stilul sau aparent sec. Este, in fond, un fost avocat.

Informatorul de John Grisham este o carte decenta, care nu dezamageste, dar nici nu te da pe spate. Fanii thrillerelor juridice o vor aprecia, insa ceilalti s-ar putea plictisi pe parcursul lecturii.

Informatorul de John Grisham a aparut in limba romana la Editura RAO (unde, de altfel, au aparut toate celelalte carti ale celebrului autor american), insa poate fi achizitionata SI de pe Elefant, Carturesti, Cartepedia, Libris, CEL, CLB, Libraria Delfin si eMAG.