Cosmarul de la Killman Creek de Rachel Caine este al doilea volum al seriei Stillhouse Lake. Prima carte, Refugiul de la Stillhouse Lake, a fost pentru mine o tanara speranta: nu ma daduse pe spate, dar nici nu ma dezamagise. Stiam ca va urma o a doua parte, pe care presimteam ca o voi aprecia mult.

Ceea ce s-a si intamplat. Are marele avantaj de a nu se mai pierde in introduceri si descrieri ale personajelor, asa ca are aproape 400 de pagini de actiune si suspans.

Gina Royal si cei doi copii ai sai au acum alt nume si se tot muta dintr-un loc intr-altul. Insa Gina, acum Gwen, satula sa se mai ascunda, decide sa iasa la atac. Nu va mai astepta sa vina Melvin (sotul ei, ce reusise sa evadeze din inchisoare) dupa ea, ci decide sa mearga ea dupa el. Il are alaturi pe Sam, fratele uneia dintre victimele lui Melvin. Nu va zic mai multe, nu va zic nici despre trolii de pe internet si modul in care erau ei organizati, va sugerez doar sa citi cartea pentru a descoperi totul singuri.

Un aspect interesant, pe care trebuie sa-l urmariti cu atentie, este relatia dintre Gina si cei doi copii ai sai. Cat de afectati si, totodata, cat de apropiati sunt de mama lor? Cum se vor simti ei cand mama ii lasa in grija unor straini si merge in cautarea tatalui lor? Cat de bine isi cunosc ei parintii? In cine ar trebui sa aiba incredere?

Cosmarul de la Killman Creek mi-a adus aminte ce anume apreciez eu la thrillere: nu apreciez neaparat scriitura, sa fie cuvinte alese, sa fie descrieri minutioase (dimpotriva, pe acestea le evit; un loc poate fi descris si prin actiuni si e foarte bine cand se intampla asta), ci apreciez suspansul (“To be thrilled”), o actiune alerta si, mai ales, lipsa de previzibilitate a povestii. Sunt povesti statice, unde tot timpul te gandesti cine ar putea fi criminalul, unde-ti pui mintea la contributie, insa alteori sunt povesti unde nu-ti permiti luxul de a respira, de a te gandi. Totul este atat de alert incat tot ce faci este sa TRAIESTI alaturi de personaje acea poveste.

Cosmarul de la Killman Creek este scris la fel, dintr-o perspectiva multipla. Nu va spun care sunt naratorii, tot singuri va trebui sa-i descoperiti.

Cosmarul de la Killman Creek este in aceasta ultima categorie. Este acel tip de carte pe care multi snobi literari, critici si nu numai, o vor repudia, o vor considera lectura usoara, unii avand impresia ca ar fi putut-o scrie si ei, dar pe care eu o apreciez enorm. Pe mine m-a tinut in priza, m-a facut sa nu pot sa dorm prea bine, m-a facut sa am sentimente mixte atunci cand s-a terminat: pe de-o parte, eram fericit ca am aflat finalul, ca s-a terminat suspansul, insa pe de alta parte imi parea rau ca voi abandona personajele. Initial am fost tentat sa spun ca finalul este … final, ca nu va mai avea continuari, insa constat ca de fapt chiar va avea.

Cosmarul de la Killman Creek este per total o carte excelenta, evident mai buna decat predecesoarea ei, adresata in special fanilor genului thriller. Multi vor stramba din nas, scriitura pare la prima vedere usoara, insa eu pot spune ca este exact genul meu de lectura. Mi-as dori sa nimeresc mai multe carti care sa fie asa, pe parcursul lecturii lor sa traiesc emotiile pe care le-am trait cand am citit-o pe aceasta.

Cosmarul de la Killman Creek de Rachel Caine a aparut la Editura Herg Benet (care momentan nu mai onoarea comenzi direct pe site), putand fi achizitionata de pe Elefant, Carturesti, Libris si eMAG.