Bilantul de lectura pe 2021 este un articol care ar trebui (si va deveni) reper. Asta imi propun de acum inainte.

Asadar …

Bilantul de lectura pe 2021 – numar total de carti – 101
Bilantul de lectura pe 2021 – numar total de pagini – 33.144
Bilantul de lectura pe 2021 – media paginilor per carte – 328
Bilantul de lectura pe 2021 – cea mai scurta carte – Tranzit prin gara cu miros de tei (Anastasia Coste) – o carte despre care NU am scris. O carticica de poezii extrem de simpatica. Poate-mi fac timp si scriu despre ea anul acesta (merita si ea promovata, zic)
Bilantul de lectura pe 2021 – cea mai GROASA carte – Regatul (Jo Nesbo)
Bilantul de lectura pe 2021 – prima carte citita: Ma iubeste nu ma iubeste (M.J. Arlidge)
Bilantul de lectura pe 2021 – ULTIMA carte citita – Informatorul de John Grisham (despre care INCA nu am scris)
Bilantul de lectura pe 2021 – cartea care m-a intristat cel mai mult – Rugaciune pentru Cernobil (Svetlana Aleksievici)
Bilantul de lectura pe 2021 – cartea care m-a amuzat cel mai mult – Pandemicon. Povestiri despre sfarsitul lumii.
Bilantul de lectura pe 2021 – cartea care m-a dezamagit/enervat cel mai mult – Buna dimineata Veronica (Ilana Casoy & Raphael Montes) si Rebecca (Daphne du Maurier) 
Bilantul de lectura pe 2021 – autorul descoperit anul acesta – Sebastian Fitzek (Pachetul & Cadoul)
Bilantul de lectura pe 2021 – surpriza anului – Made in Sweden 1 (volumul 2 parca e UN PIC mai slab)
Bilantul de lectura pe 2021 – cea mai buna carte citita in 2021 –  Cele sapte morti ale lui Evelyn Hardcastle – Stuart Turton
Bilantul de lectura pe 2021 – cea mai buna carte scrisa de un autor roman citita in 2021 – Minciuna lui Michelangelo. Catedrala in flacari – Igor Bergler
Bilantul de lectura pe 2021– cea mai dubioasa in sens pozitiv carte citita in 2021 – Interviul (Cosmin Baiu)

Cateva observatii de final legate de Bilantul de lectura pe 2021:

  • Nu contine nici macar un audiobook. Cititul e citit, nu ascultat la casti. Nu ii condamn pe cei care fac asa ceva, insa nu-s de mine.
  • Nu contine nici macar o carte electronica. Totul a fost citit fizic.
  • Am avut ca challange pe GoodReads 52 de carti. Am citit aproape dublu.
  • Desi am citit cu o carte mai mult ca-n 2020, am avut 33.144 pagini in 2021 fata de 35.001 in anul precedent. Deci am scazut, nu am crescut. Lockdown-ul din martie-aprilie 2020 este explicatia.

Dupa cum vedeti, desi vorbesc despre carti, vorbesc cu cifre. Deja am spus ca rezolutiile pentru noul an trebuie sa se bazeze pe cifre. Chiar cred in cifre.

Acum am mai multe pariuri legate de cine citeste mai mult. Numele persoanelor pe care le voi infrunta (postarea este aici): Adelina Nastase, Mirela Butaru, Boros-Sora Mihaela Eliza, Anca Marina Lazar. Va ramane aici acest lucru, la anul va tin la curent cu rezultatul. Presimt ca unul dintre pariuri il voi pierde. Profilul meu de GoodReads este acesta, loc unde veti putea urmari in timp real progresul meu literar.

Acum, dorinte pentru noul an, dar exact cum ziceam, pe cifre:

  1. Sa citesc mai mult de 101 carti si mai mult de 33.144 pagini.
  2. Sa descopar mai multi autori de genul lui Fitzek.
  3. Sa citesc mai multi autori romani.
  4. Sa citesc mai rapid (sa dedic mai putine ore cititului, dar sa citesc mai mult).
  5. Sa cresc traficul blogului de carte (aici nu va dau cifre).

Nu pot ca articolul despre Bilantul de lectura pe 2021 sa nu includ si cartea Litere pe fulgi de nea. Break the ice, o antologie de proza scurta in care veti gasi, la pagina 27, si povestioara scrisa de mine, intitulata Chat Noir.

Bilantul de lectura pe 2021 asteapta acum feedback-ul vostru. Astept, de asemenea, sa-mi spuneti si de voi, ce ati citit bun, cat ati citit. Si, mai ales, ce ati citit prost, sa stiu sa evit. Si, daca doriti, cateva planuri de lectura pe 2022. Sa stiu si eu ce vizati, ce cautati, ce va doriti. Ah, da, era sa uit: aici nu se da cu pietre in caz de nemultumiri, ci cu carti. Lapidare culta: dai cu carti groase, cartonate, ca sa ranesti mai rau. Pietrele sunt pentru analfabeti.

ps: Bilantul de lectura pe 2021 nu are cum sa nu includa si cel mai citit articol. Aici am 3 articole de pus: De ce editura Arthur a gresit grav cu Harry Potter si Printul SemiSange (scris in 2018, insa a fost cel mai citit articol si-n 2021, TRAIASCA OPTIMIZAREA); cea mai citita recenzie din 2021 a fost Pupaza din Mortii Tei (scrisa in 2020); dintre articolele-recenzie scrise in 2021, cel mai citit a fost … Viata lui Nutu Camataru. Dresor de lei si de fraieri – Codin Maticiuc. Cam astia-s cititorii mei :))