Regatul este cel mai nou roman semnat Jo Nesbo, fiind unul dintre putinele de sine statator. Restul sunt parti ale unor serii ample, drept urmare acesta poate fi citit distinct. Si aici se afla, de fapt, prima cheie, caci romanul Regatul nu este chiar in stilul consacrat Jo Nesbo.

Roy si Carl sunt 2 frati pe care destinul i-a despartit. Roy este fratele mai mare care a ramas in orasul natal, care nu s-a putut rupe de trecut. Amandoi au ceva de ascuns, un secret de familie care nu e bine sa iasa la iveala.

Atunci cand Carl se intoarce in orasul natal pentru un proiect grandios, lumea lui Roy pare a se prabusi. Firavul sau echilibru in care traia este pe cale sa se destrame. Atunci cand se indragosteste de Shannon, sotia lui Carl, totul pare pierdut.

Nu va zic nici care este proiectul lui Carl, nici care-s secretele pe care cei 2 le ascund si nici ce se intampla intr-un final cu Regatul celor 2 frati, insa va avertizez ca urmeaza sa aveti de-a face cu o carte imensa, un mastodont de 700 de pagini care ii va sperie pe unii intai si intai prin dimensiunile sale.

Cu toate ca am obiceiul de a critica dimensiunile multor povesti, scrise ori cinematografice, in acest caz nu este vorba de asa ceva. Regatul este o carte cat trebuie de mare, nu pare a fi nimic in plus, evident nici ceva in minus. Povestea este ampla, complexa, dimensiunile mari fiind datorate faptului ca aceasta poveste putea si trebuia sparta in mai multe parti distincte. Mai multe volume. Jo Nesbo este scriitor al unor serii, el este obisnuit cu asa ceva, aici se vede clar, se simte, ca nu este in largul sau, in zona sa de confort. Eu m-am luptat cateva zile bune cu aceasta carte, in multe randuri punandu-mi intrebarea Oare ce autor citesc?

Pentru fanii Jo Nesbo, aceasta carte pare a fi scrisa de altcineva (fiind cat se poate de putin nordica, norvegiana: acea comunitate izolata poate fi lesne una americana ori, habar n-am, una greceasca sau poloneza). Daca cineva nu a mai citit nimic scris de autorul norvegian, isi incepe practic lecturile lui Nesbo cu Regatul, va fi socat ulterior.

E drept, este o carte aparuta recent, o carte scrisa la maturitate, o carte pe care nu o poti scrie la 20 si ceva de ani. Ceea ce pe mine nu poate decat sa ma bucure. Evident, depinde si de maturitatea cititorului.

Nu vreau sa va dezvalui secretele de familie, nu vreau sa va spun nimic altceva despre relatia dintre cei doi, dintre Roy si Carl, insa vreau sa va sfatuiesc sa incercati sa va puneti in locul lor, in special in pielea lui Roy. Sunt curios cati dintre voi ati face ce a facut el. Eu, unul, recunosc ca nu as face toate acele lucruri, insa la fel de sincer recunosc ca fix din acest motiv il apreciez. Apreciez ca face ceea ce eu nu as putea, nu as avea curajul, nu as fi capabil, sa fac. Din acelasi motiv apreciem sfintii: pentru ca fac ceea ce oamenii normali, de rand, nu pot face.

In final, pot spune doar ca Regatul este un thriller psihologic usor atipic, unde nu avem personaje bune si personaje rele, ci personaje rele si mai putin rele. Va las pe voi sa vedeti si sa decideti cat de rai sunt Roy si Carl. Nu ma pronunt, nu fac spoiler, nu va zic altceva. Trebuie sa-i descoperiti si sa-i judecati singuri.

Regatul a aparut la Editura Trei si poate fi comandat de pe Elefant, Libris, Carturesti, Librex, Libraria Delfin, CLB si eMAG.