Steaua Diavolului este al V-lea volum din seria Hary Hole, serie aparuta la Editura TREI. Precedentele 4 sunt in ordine: Liliacul, Carabusii, Fantoma Trecutului si Nemesis. Fac precizarea aceasta pentru ca spun din capul locului: acest volum numarul 5 poate fi inteles pe de-a-ntregul doar daca ati cititi in prealabil precedentele 4 carti.
Practic, Steaua diavolului are 2 intrigi distincte, care se intrepatrund extrem de misto: pe de-o parte este cazul de baza, uciderea ritualica a unei tinere (ucidere care duce cu gandul la ceva satanic, mistinc), iar pe de alta parte este rivalitatea dusa peste limite dintre Hary Hole si colegul sau Tom Waaler. Harry il acuza pe colegul sau de multe lucruri necurate, chiarde uciderea unei colege, insa superiorii ii interzisesera sa mai ancheteze acel caz. In cazul din aceasta poveste, al tinerei (tinerelor, de fapt, ca mai urmeaza si alte crime) ucise ritualic, cei 2 rivali sunt nevoiti sa lucreze impreuna.
Mi-au placut dintotdeauna eroii plini de defecte, betivi, afemeiati, poate chiar drogati, drept urmare Hary Hole nu are cum sa nu se afle pe lista preferatilor mei. El este doar betiv, insa alcoolismul sau depaseste sferele normalului. Un alcoolic care, insa, reuseste sa se abtina fara vreun ajutor exterior (fara vreo cura de dezalcoolizare).
La fel de importanta precum rivalitatea (dusmania) cu colegul sau Tom este si viata personala a lui Harry. Cum ajunsese alcoolic, de ce era el singur si-n plan personal, nu doar profesional si cum se imbina cele 2 planuri ramane sa descoperiti singuri.
Nu va spun nimic nici despre Tom Waaler, nu va zic nici de ce anume era suspectat, nici de ce anume era de fapt vinovat, va zic, insa, faptul ca el este un personaj la fel de bine conturat precum Hary Hole. Nu dau nimic din casa, drept urmare nu continui. Cu un pic de retus ar fi putut lesne sa fie el personajul principal.
Va mai zic un ultim lucru: dintre multele lecturi nordice, aceasta este cea mai apropiata de ce stilul american. Hary Hole s-a americanizat, Steaua Diavolului este mult mai putin nordica decat precedentele. Ceea ce nu imi dau seama cat de bine este. Este un stil clar Jo Nesbo, stil care devine din ce in ce mai eclectic, cosmopolit, universal, globalizat. Cele mai evidente influente sunt cele americane, insa nu sunt nicidecum singurele.
Steaua Diavolului este o carte excelenta, care completeaza o serie oricum excelenta pana atunci. Nu ii reprosati dimensiunile, fix aici cartea exceleaza (repetitie intentionata). Exact finalul, ultimele 200 de pagini, sunt piesa de rezistenta. Ritmul creste pe masura ce dai paginile, ceea ce inseamna ca incepe mai greu, aparent plictisitor. Noroc ca il stim pe Harry Hole, il stim pe Jo Nesbo, drept urmare este exclus sa abandonam cartea dupa primele 100 de pagini.
Steaua Diavolului poate fi comandata de pe site-ul Editurii TREI (editura unde gasiti majoritatea autorilor nordici importanti), dar si de la librariile online Libris, Elefant, Carturesti, Librex, CLB, Cartepedia, Libraria Delfin, Librariile Humanitas si eMAG. Tin sa mentionez faptul ca se gaseste pe piata, in special prin anticariate (si probabil biblioteci) si o editie mai veche, aparuta la RAO. Nu stiu daca este acelasi autor sau nu, insa este cu siguranta aceeasi carte.
ps: Nu judecat cartea dupa titlu, Steaua Diavolului nu este nicidecum o apologie a satanismului. Poate fi citita si de catre persoanele credincioase. Am prin lista de Facebook persoane care considera ca simpla lectura a cartii poate aduce energii negative, poate aduce diavolul in casa. Eu rad, unii dintre voi radeti, dar sunt persoane care chiar cred aberatii de genul.
Am ceva thrillere în listă dar deocamdată am zis că mai bag ceva românce. Totuși cât de curând trec la thrillere
Dar vezi sa iei seria in ordine. Nu te apuca direct de volumul 5 🙂
Am înțeles, dar aceste cărți nu le am.