Mantuitorul este al saselea volum al seriei Harry Hole. Din punctul meu de vedere, este cel mai complex si mai profund volum al seriei. Iar Harry Hole este un personaj cu adevarat complex, pe care cu greu il poti descifra.
Exact din cauza lui, seria ar trebui citita in ordine. Nu pentru ca nu ati intelege cazul in sine, un asasin platit din Croatia care este tocmit sa ucida pe teritoriul norvegian ajunge in mijlocul unui ditamai razboi familial, ci pentru ca nu veti intelege cum s-a modelat Harry Hole, cum si de ce a devenit ce a devenit. Pe el trebuie sa-l intelegeti, pe el trebuie sa-l urmariti, nu cazul sau, nu banii, nu alte obiecte marunte.
Nu veti fi de acord cu el, nu-l veti aprecia, cred ca nici el, daca ar trai, nu ar avea pretentia asta, dar macar il veti intelege. Asa cum intelegi un om care ajunge sa faca fapte reprobabile: nu-l scuzi, nu esti de acord cu el, esti de acord cu pedepsirea lui, insa il intelegi. Poti empatiza cu el si chiar sa-l invidiezi ca are, poate, curajul (si libertatea?) sa faca ceva ce tu nu ai putea face.
In plus, ca sa intelegi atat romanul Mantuitorul, cat si, pe de-a-ntregul, personajul acestuia, trebuie sa intelegi cuvantul mantuire. Evident, trebuie sa ai in vedere intelesul teologic al cuvantului, trebuie sa te gandesti la Mantuitorul Iisus Hristos, la esenta crestinismului, insa in acest caz mantuirea e un pic mai mult decat atat. E dificil de spus in putine cuvinte, de explicat, insa e de-a dreptul imposibil de evitat spoilere, asa ca ma opresc aici. Pe voi va rog sa retineti faptul ca MANTUIREA este conceptul cheie.
Totodata, trebuie sa intelegi exact cine este Mantuitorul povestii. Este unul singur, asa cum sugereaza titlul, ori sunt mai multi? Mantuitorul acesta reuseste sa-i mantuiasca pe altii sau se mantuieste pe el? Mantuitorul Biblic a luat asupra sa pacatele si s-a sacrificat; deci pacatele erau ale altora, el fiind cel sacrificat. Aici lucrurile sunt mult diferite, nu exista “Om far’ de pacat”, insa exista … Mantuitorul. Va las pe voi sa vedeti cine este Mantuitorul (ori sunt, DACA sunt mai multi) si despre ce pacate vorbim. Cat de multe si de grele sunt acestea.
Per total, Mantuitorul este o poveste excelent scrisa, complexa, profunda, care te pune pe ganduri, dar care se parcurge greu, o lectura dificila. Ori mai dificila decat sunt eu obisnuit. Este cea mai complexa carte a seriei. Sper ca urmatoarele (pe urmatoarea chiar o am) sa se ridice macar 80% la nivelul acesteia.
Personal, datorita romanului Mantuitorul, Harry Hole a ajuns unul dintre personajele mele preferate. Daca personajul acesta ar exista cu adevarat, as vrea sa beau o bere cu el. Sau o cafea, ca s-ar putea sa nu-l avantajeze acea … bere. Sau, cine stie, poate berea chiar i-ar face bine. Nu zic mai multe.
Nu va zic mai multe despre Jo Nesbo, autorul cartii Mantuitorul. Insa tind sa cred ca este un om misto. Tatal lui Harry Hole, Dumnezeul lui, nu are cum sa fie un om neinteresant. Si pe el as vrea, candva, sa-l intalnesc. Am ratat intalnirea din Romania, insa oricum aceasta ar fi fost dubioasa, lansarile de carte nu-s deloc printre evenimentele mele preferate.
Seria Harry Hole cuprinde urmatoarele volume (in ordine): Liliacul (volumul 1), Carabusii (volumul 2), Fantoma trecutului (volumul 3), Nemesis (Calaul) (volumul 4) si Steaua Diavolului (volumul 5).
Mantuitorul, volumul 6 al seriei Harry Hole, a aparut, in cea mai recenta editie, la Editura Trei, insa eu am citit o editie mai veche, aparuta la RAO Traducerea este diferita in editia noua de la Editura Trei. Mantuitorul (editia de la Trei) mai poate fi comandat/a de la Libris, Elefant, Carturesti, Librex, Cartepedia si eMAG.
0 Comments
3 Pingbacks