Fantoma trecutului este cea mai recenta carte pe care am citit-o. Blogosferic am multe restante, trebuie sa ma apuc zilele astea sa scriu despre toate cartile citite pe care le-am pus doar pe Goodreads. Tin sa precizez acest lucru ca sa stiti in ce conditii a fost scris acest articol: la doar cateva ore dupa ce am terminat cartea.

Insa, pentru ca vorbim de un al treilea volum, trebuie sa va spun care sunt celelalte 2: Liliacul si Carabusii. Fara sa va reamintesc intreaga actiune a celor 2 romane, trebuie sa subliniez 2 chestii esentiale legate de ele:

  1. Primul se desfasoara in Australia, al doilea in Thailanda. Al treilea, cel de fata, Fantoma Trecutului, se desfasoara in sfarsit in Norvegia (cu inserturi istorice din Al Doilea Razboi Mondial).
  2. Toate 3 sunt povesti complexe, unde suspansul NU este ingredientul principal.

Nu ca nu as vrea sa fac spoiler nu va povestesc nimic din Fantoma trecutului, ci pentru ca ar fi prea multe de spus. Sunt mult prea multe personaje, mult prea complexe si se intampla mult prea multe lucruri (chiar daca, de fapt, ritmul este destul de lent), asa ca va invit pe voi sa le descoperiti singuri.

Elementul comun este personajul Harry Hole, un detectiv deloc genial, dar ca de obicei norocos. Are probleme cu alcoolul, are ghinion la un eveniment important, nu are atatia aliati in politie pe cat si-ar dori, dar cumva norocul e de partea lui intr-un final. Cum imi place mie sa spun, cartile care-l au ca protagonist au un final de tip deus-ex machina (un pronuntat caracter divin). Omul pur si simplu are noroc in momentele cheie, fara ca acest noroc sa fie neaparat explicabil logic.

Apropo de final, lucrurile nu se rezolva pe de-a-ntregul, inca ramane un fir narativ nerezolvat, o crima cu autor necunoscut (noi, cititorii, stim cine e autorul, insa protagonistii nu stiu sigur; si oricum, fara sa fie spoiler, vorbim de 2 autori: cel efectiv, fizic, si cel moral).

Aspectele politice si istorice sunt bine reliefate in carte: ce e cu acesti neo-nazisti, ce problema aveau ei, de ce au aparut si ce doresc ei. Si, atentie, cartea este scrisa inaintea noului val imigrationist al ultimilor ani (cand gruparile neo-naziste, fara legaturi prea mari cu razboiul, caci cei care au fost in razboi au cam murit, au renascut). Este, deci, interesanta pentru doritorii de istorie recenta, pentru cei care cauta sa invete din orice lectura.

Cei ca mine, care cauta senzatii, vor fi dezamagiti si plictisiti de Fantoma trecutului. Personal, insa, nu sunt ATAT de dezamagit incat sa nu-mi doresc sa citesc si urmatoarele carti cu Harry Hole. Dimpotriva, din multe puncte de vedere Fantoma trecutului este o carte pregatitoare, este acea atmosfera de dinaintea unei furtuni. Ramane de vazut ce fel de furtuna va fi si cine vor fi protagonistii. Pe unul il stim sigur, pe unii ii intuim, dar vor aparea si personaje noi, pe care sincer le astept cu nerabdare.

Fantoma trecutului a aparut la Editura RAO si poate fi comandata de pe Cartepedia, Libris, Carturesti si eMag.