Omul de zapada este al VII-lea (SAPTELEA!) volum al seriei Harry Hole. Din punctul meu de vedere este cel mai bun, cu personajele cele mai puternice, complexe, avand si incarcatura cea mai mare. Din punctul altora de vedere, este cel mai slab roman pentru ca vinovatul poate fi intuit, ghicit, cam de la jumatatea cartii.
Pe scurt, inspectorul Harry Hole ancheteaza disparitia mamei lui Jonas, disparitie ce coincide cu aparitia primei zapezi. Jonas gaseste in curtea casei un om de zapada, care avea la gat esarfa roz a mamei. Inspectorul Hole gaseste o legatura intre disparitia femeii si o scrisoare misterioasa pe care a primit-o acasa. Totodata, acesta reuseste sa lege aceasta disparitia de disparitia altor 11 femei pe parcursul mai multor ani.
De aceasta data, ajutorul vine din partea unei colege noi, Katrine Bratt, colega care are, insa, un trecut extrem de tumultos, de dubios. Nu va zic mai multe, nu va dezvalui nimic despre criminal ori despre pistele false pe care sunt pusi deopotriva cititorii si anchetatorii, asta va trebui sa descoperiti singuri.
Va sfatuiesc sa cititi si precedentele carti pentru a-l intelege pe Harry Hole. Este un personaj fabulos, unul pe care cu siguranta NU il veti indragi, dar cu care veti empatiza in multe momente. Mentionez aici, pentru cititori, celelalte volume: Liliacul (volumul 1), Carabusii (volumul 2), Fantoma trecutului (volumul 3), Nemesis (Calaul) (volumul 4) si Steaua Diavolului (volumul 5) si Mantuitorul (volumul 6). Urmatorul volum, numarul 8, se numeste Leopardul. Il am, abia astept sa ma apuc de el.
Cu toate astea, cazul in sine poate fi inteles fara lectura vreunui alt volum. Este de sine statator. Intrigile din politie si alcoolismul lui Harry Hole sunt elemente secundare, desi mie mi se pare fascinant acest personaj. Deseori eram mai atent la el decat la ancheta in sine.
Atmosfera este una specific nordica, inghetata, iar politista, mana a doua, colega lui Nesbo, este o persoana foarte bine conturata: controversata, cu un trecut dubios, cu propria agenda, cu propria moralitate, foarta aratoasa si extrem de inteligenta. Va las sa o descoperiti pe de-a-ntregul.
Mi-a placut si criminalul, urasc povestile care se multumesc sa afle criminalul si atat, ii afli numele, afli o minima motivatie si gata. Aici, ca de altfel si in precedentele romane, criminalul este la fel de important ca si anchetatorul. Lucru care nu poate decat sa ma bucure.
In final, trebuie sa va spun si despre ecranizare. Acum multi ani, in 2017, s-a lansat in Romania ecranizarea acestei carti. Filmul Omul de zapada (The Snowman) a avut lansarea pe data de 13 octombrie 2017. Estimarea mea, de atunci si de acum, este ca peste 90% dintre privitorii filmului nu citisera cartile, nu stiau nimic despre Harry Hole, nu stiau nimic despre problemele lui. Din acest motiv parerile au fost atunci atat de impartite si de radicale: unii au fost impresionati de personaj si de film, in timp ce altii nu au reusit nicicum sa-l inteleaga.
Recunosc, am facut si eu parte din acea categorie in acel moment, insa atunci cand m-am apucat sa citesc cartile, am refuzat sa o citesc direct pe aia, mi-am propus sa le citesc in ordine. Si bine am facut.
Drept urmare, obiectiv vorbind, personajele sunt fabuloase, cele mai complexe si mai puternice din toata seria, chiar daca ancheta in sine poate parea, pentru cititorii inraiti de thrillere, previzibila.
Personal, desi fac parte din aceasta ultima categorie, consider Omul de zapada ca fiind cea mai buna carte a seriei Harry Hole. Nu intamplator ea este SINGURA ecranizata din toata seria.
Omul de zapada a aparut la Editura TREI (exista si o versiune veche, de la RAO, insa eu am citit-o pe cea noua, de la TREI), insa poate fi comandata si de pe NORIEL, Libris, Elefant, Librex, Carturesti, CLB, Cartepedia, Libraria Delfin si eMAG.
0 Comments
2 Pingbacks