Politia este al zecelea roman care-l are in prim-plan pe inspectorul norvegian de politie Harry Hole. Nu voi intra in detalii legate de volumele anterioare, ci va voi spune despre ce este acest volum si de ce este bine sa-l cititi.

Pe scurt de tot, in acest roman victimele sunt … politisti. Cadavrul unui politist este gasit la locul unei crime pe care o anchetase acum mult timp, pe care insa nu reusise sa o rezolve. Atunci cand alti 2 politisti sunt gasiti in conditii asemanatoare, lucrurile devin foarte clare: nu este nicidecum o coincidenta.

Problema este ca intr-o situatie de genul, imaginea politiei are de suferit. Daca politistii nu se pot apara pe ei insisi, cum ar putea cetateanul de rand sa aiba incredere in ei? Problema este ca Harry Hole, cel mai eficient si mai competent detectiv, nu participa la ancheta. In acest moment el este retras din politie, singurul lucru pe care-l face este sa predea cursuri tinerilor studenti.

Cine este criminalul, cate victime face in total si cum se termina totul va las pe voi sa descoperiti. Cazul este mai complex de atat, dar este mare pacat sa va dau orice alt detaliu.

Eu va voi spune 5 lucruri importante, relevante, despre acest nou roman din seria Harry Hole:

  1. Seria Harry Hole trebuie citita ca atare. O poti intelege complet doar daca ai citit-o in ordine. In cazul romanului Politia, nu doar ca nu intelegi dezvoltarea personajului principal, dar s-ar putea sa ratezi cateva elemente si din cazul propriu zis. Deci TREBUIE sa cititi precedentele noua volume.
  2. O astfel de carte mai scoate din poveste cateva personaje. Ideea e in felul urmator: daca vrei sa aduci ceva nou, trebuie sa inlocuiesti cateva dintre personajele secundare. Pe Harry Hole nu-l poti scoate, dar ii poti inlocui cumva pe cei din jurul sau: fie ii pensionezi (este si aici cazul), fie ii duci in alta parte (mutare disciplinara), fie pur si simplu ii omori. Nu stiu cum continua seria, dar este evident ca Jo Nesbo a simtit nevoia reimprospatarii garniturii. A facut-o intr-un mod macabru si cinic, dar in cazul thrillerelor cele 2 atribute sunt niste mari calitati.
  3. Nu stiu cum ati trait ori veti trai voi aceasta poveste, dar pe mine m-a atins rau de tot. Este o chestiune filosofica acolo, foarte profunda dupa mine, legata de iubire si ura: cate lucruri rele poti face DIN URA. Nu pot sa dezvolt, ar fi un mare spoiler, unii spun ca deja e spoiler, cert este ca anchetatorii au trebuit sa afle intai mobilul crimei, ce-l motiveaza pe criminal sa actioneze astfel, pentru a afla vinovatul. Criminalul.
  4. Jo Nesbo s-a jucat din nou cu mintea noastra, are nu unul, ci mai multe twist-uri (intorsaturi suna ciudat, parca fortat!), asa ca din nou am ratat pronosticul de cateva ori. Ma rog, fix asta si-a propus autorul. Problema e ca asta am patit aproape la fiecare volum al seriei.
  5. Nu stiu daca Politia este cel mai intens volum al seriei, dar este oricum unul foarte intens, unul care se ridica la nivelul general al celorlalte. Si da, acesta este marea calitate a seriei: niciun volum NU DEZAMAGESTE, desi s-a ajuns la numarul 10. As zice chiar socant.

Pentru cine vrea sa citeasca seria Harry Hole IN ORDINE, volumele precedente sunt: Liliacul #1 , Carabusii #2Fantoma Trecutului (Pasarea cu piept rosu) #3Nemesis (Calaul) #4Steaua Diavolului #5Mantuitorul #6,  Omul de zapada #7Leopardul #8 si Fantoma #9

Per total, Politia este un volum excelent, pe care l-am citit cu sufletul la gura. Din cauza acestei carti, cu o noapte in urma m-am culcat la ora 4. Pur si simplu REFUZAM sa ma culc fara sa aflu cine-i criminalul. Cand am aflat, desi mai urmau inca vreo 20 de pagini, am inchis brusc cartea si am tras pe dreapta. Aflasem UNICA informatie care ma mai tinea treaz. Celelalte pagini ramase le-am citit odihnit, a doua zi. 

Politia a aparut in limba romana la Editura TREI, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o comandati. La aceeasi editura au aparut toate cartile scrise de Jo Nesbo (desi in trecut au mai aparut cateva si la alta editura; prin anticariate s-ar putea sa le gasiti si pe acelea; oricum, Editura Trei are traduceri noi, deci chiar va recomand ACESTE editii).