Ciudata Sally Diamond este o carte extrem de … dubioasa. Daca as fi zis ciudata, m-as fi repetat. O carte care pe mine nu m-a speriat, dar care m-a pus pe ganduri. Nu avea nimic care sa ma sperie pentru simplul fapt ca nu exista niciun pericol iminent. Insa ceea ce am descoperit pe parcursul lecturii nu este deloc ceva placut. Nu m-a speriat, ci m-a socat, mi-a lasat un gust amar. Exista astfel de oameni in aceasta lume, oameni care au impresia ca ceea ce fac este normal.

Ciudata Sally Diamond incepe cu eroina principala incinerandu-si tatal. Ea are 42 de ani si nu intelege ce a facut gresit: ea a indeplinit dorinta batranului, care ii ceruse VERBAL sa il arunce la gunoi atunci cand va fi cazul. Ceea ce ea a si facut.

Politia cerceteaza cazul, dar il claseaza repede cand afla cine este Sally Diamond. Ea se afla acum si in atentia presei, care incepe sa sape in trecutul ei. Trecut pe care nici ea nu il stie foarte bine, incepe sa-si aminteasca treptat cine a fost si ce a trait. A aflat ca fusese adoptata, a aflat cine erau parintii ei adoptivi, dar incepe sa afle si cine erau parintii ei naturali.

La un moment dat, afla ca are si un frate natural. Nu va spun mai multe despre el, despre cum afla si despre relatia ei cu acesta. Ce vreau sa subliniez este altceva: Ciudata Sally Diamond trebuie vazuta comparativ cu fratele ei. Trebuie sa vedeti cum s-au dezvoltat ei, cum gandesc ei, ce au ajuns ei. Fiecare om este responsabil pentru actiunile proprii, insa suntem asa cum suntem si datorita ori din cauza mediului, a familiei, a unor alegeri pe care le-au facut altii pentru noi.

Partea interesanta este legata de psihiatrie, de medicul psihiatru care a avut grija de Ciudata Sally Diamond. Pentru acesta, ea a fost intotdeauna un cobai, un obiect, ceva pe care testa. Nu a vazut-o nicidecum ca pe un om, nu s-a gandit nicicand la perspective, la viitor. La ce simte ea, la ce crede ea, la ce si-ar dori ea. La ce ar vrea ea.

Pana sa inchei trebuie sa spun un lucru: am citit Ciudata Sally Diamond in avanpremiera, in format electronic. Probabil voi scrie un articol distinct despre experienta aceasta. Desi am ebook readerul de vreo 3 ani (este Kindle), pana acum nu am citit nicio carte cap-coada pe el. Am citit tot felul de pdf-uri, articole mai mult sau mai putin stiintifice, dar nicio carte ampla, niciun roman. Experienta a fost, exact cum spune titlul, ciudata.

Porneam ebook readerul, citeam un capitol, apoi cand voiam sa ma opresc cautam pe langa mine semnul de carte. Chiar am avut impresia ca este vreun semn de carte pe langa mine.

Partea buna, pozitiva, este ca in fiecare moment imi arata cat la suta din carte am citit. Este o informatie surprinzator de utila: daca stiu ca m-am apucat azi la 40% si am citit pana la 55%, inseamna ca am citit ceva. Ca am fost productiv. Cand citesc o carte fizica, trebuie sa ma uit de fiecare data la numarul total de pagini, sa ma uit la pagina la care sunt si sa ma gandesc cam cat mai am de citit.

Repet, voi scrie un articol complet pe aceasta tema cat de curand.

In incheiere, trebuie sa spun ca finalul m-a dezamagit. Este unul deschis, unul care nu rezolva mare lucru. Un final demn de un film de Hollywood, tipul de film care in functie de incasari va avea sau nu un sequel.

Ciudata Sally Diamond este per total un roman foarte bun. Din pacate, pare a nu avea finalitate, un deznodamant clar. Pare a nu duce nicaieri. Un drum infundat, care a fost interesant de parcurs. Dar tot infundat ramane.

Ciudata Sally Diamond a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi s-o comandati. In momentul scrierii acestui articol este in precomanda, insa o veti gasi la Gaudeamus 2023, la standul editurii.