Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Vicios – Alexandra Condrat

Sunt un Vicios. Ma declar asa, imi admit viciile si ma mandresc cu ele. Plec de la premisa ca viciile sunt dovada ca noi suntem oameni si nu roboti. Nu vreau sa vorbesc despre vicii aici, am facut-o nu demult.

Ideea este ca titlul mi-a facut cu ochiul si desi de la Gaudeamus 2023 m-am intors cu peste 30 de carti (vreo 34, daca am numarat bine!), cu Vicios mi-am inceput periplul. Pur si simplu asa am simtit ca trebuie sa fac.

Acum, dupa ce am trecut de partea usoara, trebuie sa v-o spun pe cea grea: mi-a placut romanul Vicios, dar este un pic altceva decat ma asteptam. Faptul ca am fost un pic indus in eroare este un lucru bun.

Pe scurt, Vicios este un barulet aflat pe plaja (in Constanta sau in Mamaia, nu se spune exact unde), barulet unde te simti foarte liber. Tipul acela de local cool, cozy, unde SIMTI ca trebuie sa-ti petreci timpul, chiar daca RATIONAL nu poti explica.

De Vicios are grija Beatrice, dar proprietar este Vladi. Relatia dintre ei este foarte dubioasa. Complicata. Bolnava. Ziceti-i cum vreti.

Vladi este iubirea dintotdeauna a lui Beatrice. L-a ochit inca din liceu, cand s-a inscris in trupa de teatru doar ca sa fie colega cu el. Din pacate, el pe ea a vazut doar ca pe o prietena. O prietena foarte buna, in care are incredere, careia i se confeseaza constant, careia are curajul sa-i lase pe mana afacerea. N-o poate vedea ca pe gagica lui, nu se vad cuplati.

Ca sa ma exprim in limbaj adolescentin, a bagat-o in friendzone si nu o poate scoate de acolo.

Vladi e plecat la Bucuresti si vine rar pe litoral, asa ca Beatrice este sefa acolo. Ea decide pe cine angajeaza, ea este persoana care ia toate deciziile. Ma voi opri aici, nu va spun ce se intampla cand se termina sezonul estival, nu va spun cum evolueaza relatia dintre cei 2 si nici cum se termina totul. Va trebui sa aflati singuri toate astea.

Nu vreau sa fac spoilere, insa simt nevoia sa spun 3 lucruri despre romanul Vicios:

  1. Vicios este la limita dintre roman si jurnal personal public (la inceputuri, fix asta era un blog: jurnal personal online). Din multe motive, am avut in multe momente senzatia ca eu citesc un jurnal, nu un roman. Un jurnal care mi se adreseaza, unul scris de o pustoaica desteapta si citita, dar un jurnal, nu un roman. Sa ne intelegem: 99% dintre cartile pe care le citesc sunt de fictiune. Asta inteleg eu prin literatura, prin beletristica. Nu stiu daca ce scrie acolo e adevarat sau nu, ori cat de adevarat este, dar este irelevant. Pur si simplu, personajele sunt autentice, realiste, dar parca prea slab conturate. Un scriitor exagereaza anumite trasaturi. Acum am ajuns sa ma plang ca-s prea putin exagerate personajele. Parca-s prea normale, singurul PERSONAJ LITERAR fiind, din punctul meu de vedere, punkerul. Sau, ma rog, singurul personaj literar IN ACCEPTIUNEA MEA.
  2. Vicios are marea calitate de a fi foarte dinamic. Nici nu stii cand trece vara, cand trece timpul, cand trece lectura acestui roman. Chiar daca se intampla multe, senzatia este ca nici nu stii cand a zburat timpul. Senzatie pe care orice tanar o traieste vara de vara.
  3. Vicios este un roman pe care probabil nu l-as fi citit daca nu as fi cunoscut-o in prealabil pe autoare. E drept, doar virtual, insa postarile ei din online mi-au atras atentia. Dupa lectura cartii, tind sa cred ca imaginea pe care mi-o facusem despre ea din online este cam aceeasi cu imaginea pe care mi-a lasat-o in urma cartii. In majoritatea cazurilor, cunosc autorul DUPA ce i-am citit macar o carte. Rare sunt cazurile cand citesc o carte PENTRU ca am cunoscut in prealabil, real ori doar virtual, autorul. Culmea este ca desi admit ca altfel n-as fi dat vreo sansa acestei carti, nu regret deloc faptul ca am citit-o.
Emil Calinescu Alexandra Condrat Vicios Narcisistul

Ca sa v-o si arat pe frumoasa autoare.

Da, Vicios este pentru mine o iesire din zona de confort, o lectura diferita de thrillerele sangeroase pe care le citesc in rest. O pauza literara extrem de placuta. Si as zice necesara.

Vicios este un romanul de debut al autoarei, deci trebuie privit cu indulgenta. Este oricum un roman bun, n-o sa va dezamageasca, pe mine m-a facut sa-mi doresc sa citesc si a doua carte a Alexandrei. Dar oricat de VICIOS si de NARCISIST as fi, nu pot lua o pauza ATAT de mare de la CRIME. Dar cine este interesat de povesti de genul, autoarea chiar nu trebuie evitata. Iar pentru cine locuieste pe litoral, Vicios devine un must-read.

Vicios de Alexandra Condrat a aparut la Editura Petale Scrise. Romanul poate fi achizitionat si de pe Libris, Carturesti, Bookzone, Librarie.net sau eMAG.

ps: Nu va dezvalui “pilda”, insa va rog sa fiti atenti la povestea omletei arse. Povestea poate fi folosita la orice curs de marketing. Insa eu vreau sa scot altceva in evidenta: daca as fi auzit-o la vreun vraci motivational ori la vreun curs pe bune de marketing, n-as fi retinut-o. Ar fi fost un exemplu didactic ca oricare altul. Insa pentru ca am citit-o intr-o carte de FICTIUNE, intr-o POVESTEA, o voi tine minte mult timp de acum inainte. Pentru ca in cazul meu DOAR POVESTILE (mai) au sansa sa fie retinute. Deci romanul Vicios este util si din acest punct de vedere. Specialistii in marketing si publicitate pot gasi mai multe lucruri utile. Eu am retinut doar aceasta poveste. Dar pentru mine este de ajuns.

1 Comment

  1. Oana

    Suna bine, imi place ca starnesti curiozitatea fara sa divulgi actiunea romanului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑