Leopardul este volumul numarul 8 din seria Harry Hole, scrisa de Jo Nesbo. Spun din start: celebrul autor norvegian reuseste performanta de a-si chinui si mai mult personajul, de a-l mutila, fizic si psihic, fara sa il doboare efectiv. Nu stiu ce va mai urma, insa abia astept sa citesc.

Dupa intamplarile din Omul de zapada (personaj important SI in acest roman, motiv pentru care va recomand sa cititi MACAR acea carte inainte de Leopardul), Harry Hole fuge in Hong Kong, unde se ascunde de toata lumea. Nu vrea sa fie gasit, nu vrea sa mai stie nimic de Norvegia. Pe Rakel si pe Oleg vrea sa-i uite, pentru binele lor.

In Norvegia sunt gasite cadavrele a doua tinere, ambele fiind inecate cu propriul sange. Asa ca politia norvegiana trimite pe cineva, o tanara extrem de atragatoare, pentru a-l gasi pe Harry si a-l readuce in Norvegia. Politia considera ca el este singurul care poate prinde noul criminal.

Tanara politista reuseste sa-l readuca pe Harry in Norvegia abia atunci cand ii spune ca tatal lui este grav bolnav. Insa in continuare refuza sa se implice in ancheta. In continuare considera ca este civil si nu politist.

Ce il face sa se razgandeasca, alaturi de cine ancheteaza noul caz, ce implicare are Omul de zapada si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri, pe parcursul celor aproape 800 de pagini.

Acum, trebuie sa mai subliniez inca 3 aspecte, 3 lucruri la care sa fiti atenti pe parcursul celor 800 de pagini. Evident, in afara de continua distrugere, lenta si sistematica, a lui Harry.

  1. Mi-a placut, ca personaj, tanara politista trimisa sa-l aduca inapoi pe Harry. Nu va dezvalui mai multe, nu va spun nimic altceva despre ea, va spun doar ca este un personaj foarte bine conturat. Foarte puternic. Evident, este si important in poveste. Fundamental.
  2. Mi-a placut discutia legata de eutanasie. Pe scurt de tot, tatal lui Harry ii cere acestuia o ultima favoare: sa-i curme suferinta. Sa-i indeplineasca aceasta ultima dorinta. Nu va spun daca a pus-o sau nu in aplicare, nu va spun nici ce efecte ulterioare are aceasta dorinta asupra lui Harry, insa trebuie sa va spun intrebarea fundamentala, importanta, care reiese de aici: este moral din partea unui parinte sa-i ceara propriului copil asa ceva? Sa-l faca pe acesta din urma sa traiasca toata viata cu aceasta povara pe umeri? Este cumva un soi de egoism sa ceri asa ceva propriului copil?
  3. O tema deloc noua seriei este legata de pedeapsa si razbunare. Ce pedeapsa este mai mare, mai greu de indurat: moartea sau mentinerea in viata intr-o stare de chin? Moartea este uneori eliberatoare, este uneori o pedeapsa mai blanda. Vorbim, evident, de criminalii in serie, de cei anchetati. Dar vorbim si de victimele in sine, cum ajung ele victime, cum le-a ales acel criminal, ce au facut ele sa ajunga pe radarul lui.

Evident, pe langa toate astea il avem pe Harry Hole, un om rupt in bucati, la propriu si la figurat, Ca sa revin la ce ziceam la inceput, pentru cei care nu au citit niciun alt roman al seriei, Harry Hole va fi un personaj IMPOSIBIL de inteles. Cazul, in sine, va avea sens, insa fara intelegerea pe deplina a personajului principal cartea nu poate fi asimilata, priceputa, 100%. Din acest motiv eu va sfatuiesc sa cititi aceasta serie in ordine. Volumul 8 sa fie abia a opta carte a seriei. Stiu ca-s pagini multe, ca-s volume grele, dar fix acesta este farmecul lor.

Pentru mine, Leopardul (vedeti voi DE CE se cheama asa) este CEA MAI BUNA, cea mai COMPLEXA carte din serie. V-o recomand din suflet si astept cu nerabdarea eventualele continuari.

Leopardul poate fi comandata de pe site-ul Editurii Trei ori de pe Elefant, Libris, Cartepedia, Libraria Delfin, Carturesti, CLB si eMAG. Celelalte volume sunt, in ordine: Liliacul, Carabusii, Fantoma trecutului, Nemesis (Calaul), Steaua Diavolului, Mantuitorul si Omul de zapada (link-ul catre articolul aferent se gaseste in paragraful al doilea).