Made in Sweden vol 2: Fiii continua povestea din prima parte din momentul in care cei trei fii, impreuna cu tatal lor, sunt eliberati din inchisoare. Ultimul care iese, capul, creierul din spatele operatiunilor, este Leo.

Ceilalti 2 devenisera oameni corecti, se schimbasera, se jurasera ca nu mai vor sa fie implictati in asa ceva, insa Leo pregatea altceva. O noua lovitura. Ultima. Cel mai mare jaf din istoria Suediei, de aceasta data chiar de sub nasul politiei.

Pe cine se va baza el, cine accepta si cine refuza sa faca parte, cine face parte din planul sau fara sa-si doreasca si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Eu, unul, vreau doar sa mai subliniez 5 lucruri esentiale,

Primul dintre ele este legat de ideea de refugiat, de imigrant. Tatal, Ivan, este un fost yougoslav (croat), fugit in Suedia din calea razboiului. Nu intamplator el este cauza tuturor problemelor. Din punctul meu de vedere, cei 4, cu Ivan in frunte, nu s-au simtit niciodata acasa. Ei erau intr-o vesnica goana, intr-o continua cautare. Nu ca ar fi vina cuiva, a Suediei, care i-a primit, in niciun caz.

Al doilea lucru pe care vreau sa-l subliniez este modul in care cei 2, tatal Ivan si fiul cel mare, Leo, isi iubeau familia. Si-o iubeau, insa nu ezitau sa-i implice in mizeriile lor. In nebuniile lor. O forma diferita de iubire. Ganditi-va ca in prima parte, in primul volum, Ivan acceptase “de dragul copiilor”, sa participe alaturi de ei la jafuri.

Al treilea personaj pe care vreau sa-l urmariti cu atentie este politistul care-i anchetase in prima parte si care acum este din nou implicat in jaf. Este implicat intr-o dubla ipostaza, hai sa ma exprim in cuvintele autorului: “si ca politist, si ca persoana privata”. Nu va zic mai multe, descoperiti singuri cum si judecati-l voi. Eu, unul, il dispretuiesc profund ca personaj. Daca ar trai in realitate si l-as cunoaste, n-as da doi bani pe el. L-as dispretui profund. Poate voi il veti judeca altfel, habar n-am.

Ajung la a patra chestie esentiala a acestei carti, la scriitura. In paralel cu ce se intampla in prezent vedem ce se intampla in trecut, adica imediat dupa arestarea tatalui si internarea in spital a mamei. Caci si acolo s-au intamplat lucruri care influenteaza, in mod direct, prezentul. Trecutul te urmareste, nu poti scapa de el. Cu un strop de spoiler, spun ca cel mai rau atunci cand comiti o prima infractiune nu este sa te prinda, ci dimpotriva, sa NU te prinda. La fel cum cel mai rau cand joci prima oara la pariuri, jocuri de noroc sau pacanele este SA CASTIGI. Principiul casiono-ului si al drogurilor: cauti tot timpul ACEA senzatie, ACEL noroc.

Ultima chestie la care vreau sa fiti atenti este atitudinea mamei celor 3. Va intreb doar atat: CAT este ea de vinovata pentru intreaga situatie? Atitudinea ei, actiunile si non-actiunile ei, nu sunt, oare, la fel de vinovate precum actiunile ori non-actiunile fostului ei sot? Intreb, nu dau cu parul.

Made in Sweden vol 2: Fiii are SE TERMINA, la modul propriu, deci nu va mai urma si altceva. Ceea ce pentru mine e o veste proasta, pentru ca ma atasasem de personaje, dar si o veste buna, ca nu va exista vreo alta carte, posibil mai slaba, care ar putea sa strice cele 2 superbe volume.

Made in Sweden vol 2: FiiiĀ este o carte excelenta, la fel de buna ca prima, cu niste personaje foarte bine conturate, plina de suspans, cu un final deloc fericit.

Made in Sweden vol 2: FiiiĀ a aparut la Editura TREI si poate fi comandata de pe Librex, Elefant, Cartepedia, Carturesti sau eMAG.