Made in Sweden este povestea celor mai celebre jafuri bancare din istoria Suediei. Ele sunt infaptuite de 4 tineri cunoscuti de opinia publica din aceasta tara drept Liga Militara. Povestea acestor jafuri sta la baza acestui roman (care are si o continuare, intitulata Fiii).

Unul dintre autori, Stefan Thunberg, este ruda cu adevarata Liga Militara (fratii si tatal lui fiind autorii). Puteti cauta pe internet sa vedeti diferentele dintre povestea din carte si povestea adevarata. In cazul multor filme mi s-a parut relevant sa caut, in acest caz povestea mi se pare atat de bine scrisa, atat de solid construita, inca simt ca as strica povestea cu … adevarul. Prefer sa o gandesc drept bazata pe fapte reale si atat.

Ce aveau in comun cei din Liga Militara? Ce ii unea pe ei si ii facea (aproape) invincibili? Raspunsul este in paragraful de mai sus, cu mici ajustari: trei dintre cei 4 membri erau frati, al patrulea fiind un prieten de-al lor din copilarie. Cum anume actionau ei, ce ii unea, care era povestea familiei lor si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

Pentru ca nu vreau sa fac vreun spoiler si pentru ca mi-a placut enorm acest roman, Made in Sweden, pe care am terminat-o inaintea romanului Asasin la feminin (desi ordinea aparitiei articolelor aferente sugereaza contrariul), urmeaza sa va povestesc in continuare 3 chestii personale traite in timp ce citeam aceasta carte. Le veti procesa altfel dupa ce veti citi cartea.

Prima chestie, una care m-a dat realmente pe spate, este metafora privitoare la betele de inghetata. Tatal celor 3 frati le cumpara mai multe inghetate, le mananca, apoi il pune pe unul dintre ei sa rupa un bat de inghetata. Acesta se strofoca, se straduieste mult si-ntr-un final reuseste. Ii da apoi toate betele de inghetate si il pune sa le rupa pe toate deodata. Atunci cand copilul nu reuseste, tatal ia toate betele si incearca si el sa le rupa. Nu reuseste nici el, apoi le spune copiilor cu mandrie ca acele bete de inghetata sunt exact ca familia lor: separat pot fi invinse, pot fi rupte, insa impreuna rezista. Asa si familia: doar unita rezista. Una dintre cele mai misto metafore intalnite vreodata.

A doua chestie este tot legata de familie si este strans legata de prima. Ma consider norocos ca nu am avut rude care sa aiba probleme cu legea, nu doar fratele, ci si rude nitel mai indepartate. O familie corecta, fara probleme cu justitia. Ma intreb, insa, ce m-as fi facut daca as fi stiut de vreo fapta penala produsa de o ruda apropiata ori, mai rau, daca as fi fost invitat sa ajut la infaptuirea ei. Fara sa pot spune sigur ce as fi facut, nu pot sub nicio forma condamna o familie care-si pastreaza unitatea … si la bine, si la rau. De altfel, nico lege din lumea civilizata nu-ti impune sa-ti torni o ruda apropiata. E drept, rudenia legala nu este intotdeauna egala cu rudenia sufleteasca, poti sa-l consideri frate pe unul care nu-ti este in mod legal, sangvinic, frate. Pe cel din urma legea spune ca ar trebui sa-l torni, din pacate.

Nu in ultimul rand, avand in vedere paranoia din jurul meu, care ma sufoca de-a dreptul, trebuie sa marturisesc faptul ca lectura unor carti suedeze reprezinta pentru o mine o oaza de normalitate, o evadare din paranoia in care traiesc. Indiferent cat de rele si reprobabile sunt lucrurile pe care le citesc in aceste carti, eu deseori inchid ochii si ma imaginez traind in Suedia. In acea tara, masca pe fata (si pe ochi, ce-i drept) au doar rau-facatorii, cei care vor sa nu fie recunoscuti de martori. Totusi, masca acestora acopera fata, insa de multe ori lasa nasul liber, deci poti respira prin ea. Si nu, nu are 3 ori 4 filtre. Intr-adevar, acea masca salveaza vieti, este dovedit asta, caci in absenta ei faptasii ar trebui sa omoare toti martorii.

Made in Sweden este, per total, o carte excelenta, chiar daca este mai putin thriller decat pare la prima vedere. Sau, ca sa fiu mai precis, Made in Sweden este un excelent thriller de familie. Daca nu intelegeti termenul, va sfatuiesc sa cititi cartea pentru a-l intelege.

Made in Sweden a aparut la Editura Trei, insa se gaseste in putine locuri; momentan poate fi comandata de pe Cartepedia, Librex (la pachet, impreuna cu volumul al doilea) si eMAG.

ps: Mi-a placut ca traducatorul roman a pastrat titlul Made in Sweden, fara sa-l traduca in vreun fel. Mi se pare ca are un impact mai puternic in engleza, mai ales ca si in Suedia s-a lansat cu fix acelasi titlu. Ca si cum un scriitor roman ar scrie o carte Made in Romania, carte care ar avea acelasi titlu si-n Franta, si-n Italia, si-n Spania …