De romanul Asasin la feminin as putea (ar trebui?) sa vorbesc din 3 perspective aparent distincte. Spun aparent pentru ca de fapt ele se completeaza reciproc. Nu exista o abordare corecta si una gresita. Pana sa vi le spun trebuie sa va povestesc pe scurt intriga.
Exista 2 organizatii secrete distincte, SSO, una romaneasca, apartinand Securitatii, si Elite, una transnationala. Alex este initial recrutat de primii, de SSO, fiind salvat de la moarte (in Romania comunista exista pedeapsa cu moartea), acesta trebuind sa treaca printr-un antrenament draconic pentru a putea fi trimis pe teren. Nu multi supravietuiau acelui antrenament. Oficial el era mort, singura sa problema fiind legata de familie (daca el refuza sa asculte ordinele, familia lui urma sa aiba de suferit). In cadrul unei misiuni de peste hotare, el este racolat de Elite, fiind nevoit sa joace un timp la 2 capete. Cand anume o recruteaza pe Alina, cum joaca ei la dublu si ce misiuni au ei impreuna ramane sa descoperiti singuri.
Eu va dezvalui doar prima misiune, cea cu care incepe cartea: asasinarea lui Nicolae Ceausescu. Daca reuseste sau nu tot singuri veti descoperi.
Apropo de aceasta prima misiune, imi pun o intrebare, la care istoricii ar trebui sa poata raspunda: oare cate tentative de asasinare a lui Ceausescu au avut cu adevarat loc? Oare era securitatea atat de buna incat le-a dejucat din start pe toate sau pur si simplu nu s-a incercat acest lucru?
Sa va spun acum, pe rand, cele 3 perspective …
Prima perspectiva este una exclusiv literara. As putea sa vorbesc despre cele 2 personaje, Alex si Alina, atat luati separat, cat si colectiv, din perspectiva (romantica a) cuplului pe care cei 2 il formeaza. Sunt niste personaje extrem de bine conturate, formeaza un cuplu excelent, iar aventura lor este deopotriva romantica si plina de actiune. As putea scrie un articol intreg doar despre cei 2 (e drept, cu ceva spoilere). Nu o sa fac asta, doar va sfatuiesc sa urmariti cu atentie evolutia celor 2.
Tot aici trebuie mentionat faptul ca romanul nu este scris liniar, insa la inceputul fiecarui capitol ni se zice exact cand si unde se desfasoara actiunea. Nu exista, deci, nici macar un moment in care sa nu stim cand ne aflam.
A doua perspectiva este una temporala, iar aici lucrurile sunt extrem de interesante. Trebuie mentionat din start in acest caz faptul ca romanul este unul de fictiune, drept urmare nu trebuie sa avem (prea multe) pretentii istorice in privinta lui. Cu toate astea, ce m-a frapat pe mine este absenta atmosferei sumbre privitoare la Romania comunista. Ca sa fiu mai precis, aceasta organizatie numita SSO parea … foarte avansata din punct de vedere tehnologic. Nu aflam cum se traia in Romania comunista, nu aflam nimic despre viata oamenilor, insa aceasta organizatie pare ceva efectiv SF. Partea SF continua si dupa 89, caci lucrurile pe care le citeam acolo pareau a fi din zilele noastre, maximum 2010.
E drept, primul laptop din lume a aparut in 1982 (fabricat de Toshiba, firma care inca mai produce laptopuri; momentan, insa, se gasesc foarte putine modele Toshiba pe piata romaneasca), deci nu e chiar SF sa presupunem ca organizatiile secrete beneficiau de asa ceva. Nu zic, deci, ca nu ar fi realist, ca ar fi imposibil din punct de vedere tehnic, ci spun ca intreaga atmosfera m-a dus cu gandul la zilele noastre. As indrazni sa afirm chiar ca Asasin la feminin este o carte atemporala, fara sa stiu daca autoarea si-a propus acest lucru sau este doar senzatia mea.
Oricum, e interesant faptul ca cei 2 nu interactioneaza cu nimeni, cu niciun cetatean normal al Romaniei. Nu avem o fresca sociala a anului 1989 in Romania. Nu zic ca e ceva de rau ori de bine, este doar o constatare (sa nu aveti pretentii in acest sens, zic).
Tot aici trebuie sa mai scot in evidenta un lucru: candva la finalul cartii avem o situatie extrem de … actuala, atunci cand cei 2, Alex si Alina, sunt pusi in carantina. Evident ca Monica Ramirez nu stia cat de mult se va vorbi despre carantina atunci cand a scris cartea, insa mie mi s-a parut extrem de dubios sa citesc o carte despre carantina in zilele acestea. A prevestit carantina nationala in care ne zbatem acum. A cobit, mai bine zis.
A treia perspectiva este cea deopotriva personala si psihologica. Deseori incerc sa ma pun in pielea personajelor, sa ma gandesc ce as face dac-as fi pus in situatia respectiva. In cazul celor 2 personaje, dupa ce m-am gandit in fix 2 situatii ce as face (adica in momentul recrutarii), am zis ca-s fericit ca n-am fost pus in situatia respectiva. In mod evident n-as fi bun de agent secret, nici fizic, nici mental, deci nu s-ar pune oricum problema acestei ocupatii. Ce e si mai interesant este, insa, altceva, o “alta intrebare”, cum ar zice un celebru fost ministru: oare mai sunt posibile astfel de racolari in zilele noastre? Fie la noi, fie dincolo, ca sa fiu mai exact. Nu vreau sa dau raspunsul, nu vreau sa aflu raspunsul, caci in mod evident imi este teama de acesta.
Un ultim lucru trebuie spus despre Asasin la feminin: mie mi se pare o carte foarte ampla, foarte complexa. Ar fi putut lejer fi sparta in 2 carti distincte. Am aflat, insa, ca de fapt autoarea scrisese o singura carte care le cuprindea pe toate si abia apoi le-a impartit in mai multe. Deci initial era mega-carte de peste 1500 de pagini (sper sa nu gresesc). Faza este ca din acest motiv cartea aceasta nu prea are final, este doar o pauza, nicidecum un fluier final, ca sa ma exprim in termeni fotbalistici.
Asasin la feminin este, per total, o carte excelenta, alerta, complexa, cu 2 personaje extrem de bine conturate. Fanii cartilor de spionaj vor fi incantati de ce vor gasi aici, insa fanii cartilor istorice vor fi dezamagiti: desi actiunea se petrece in 1989 si 1990, nu este nimic istoric in aceasta carte. Si, ca bonus, desi este scrisa de o femeie, Asasin la feminin nu este nicidecum o carte feminista. Pentru mine este o mare calitate a acestei carti.
Asasasin la feminin, primul volum al seriei Alina Marinescu a aparut la Editura UP (ma rog, autoarea s-a mutat ulterior la Editura UP; in unele locuri gasiti editii mai vechi ale cartii, aparute la alte edituri; din acest motiv va si semnalez acest lucru), insa poate fi comandata SI de la librariile online Libris, Libraria Delfin ori eMAG.
ps: Ca sa intelegeti mai bine cartea Asasin la feminin eu zic sa o urmariti pe scriitoarea Monica Ramirez atat in online, cat si in aparitiile ei televizate. In plus, Editura UP a avut si niste evenimente misto, si pe ei trebuie sa-i urmariti. Pe parcursul articolului am lasat cateva link-uri in acest sens. Celelalte carti scrise de Monica pe care le-am citit PANA ACUM sunt: Protocol 9, Gemini Vol 1, Rogue (Gemini vol 2) si Ops Files: Intelligenex (Geminin vol 3).
Întreaga serie Alina Marinescu am citit-o cu mare drag și „dintr-o suflare”, aproape. Îmi place tare mult cum scrie Monica Ramirez, mi se pare că are un talent aparte. Interesante perspectivele pe care le-ai prezentat.
De fiecare data incerc sa prezint alte perspective decat cele intalnite pe restul blogurilor de carte. Credeam ca te-ai obisnuit deja cu asta 🙂