Ati auzit de expresia No shit, Sherlock!? Ati auzit de Librarul cu papion? Cunoasteti notiunea de carti pentru toata familia (carti pentru copii, care pot fi deopotriva citite de adolescenti si adulti)? Daca raspunsul este da la toate intrebarile, cu siguranta articolul acesta este pentru voi. Daca raspunsul este nu la cel putin 2 intrebari, in mod cert acest articol nu va este adresat direct, fara ca asta sa insemne ca acest articol nu v-ar putea fi de folos. Dimpotriva: aveti multe de invatat, iar acest articol ar putea fi un bun punct de plecare.

Eu imi imaginez ca intr-o zi as fi pus sa iau locul simpaticului librar (pot face multe, insa papion sigur nu-mi pun!) si as fi nevoit sa incerc sa conving copiii si parintii sa se indrepte spre lectura. Drept urmare, de la expresia No shit, Sherlock! as porni, caci intotdeauna trebuie sa pleci, in cazul copiilor si adolescentilor, de la ceva cunoscut de ei. Ca sa ajungi la ceva ce nu stiu, trebuie sa pleci de la ceva ce stiu. Nu va mai zic altele, va las mai jos discursul exact, urmand ca la final sa mai fac 2-3 clarificari. Asadar…

 

No shit, Sherlock!

 

De cate ori nu ati folosit, dragii mei, aceasta expresie? Dragii mei copii si tineri, cu voi vorbesc. Dragi parinti prezenti aici, si cu voi vorbesc. Nu este o expresie noua, nu este aparuta nici astazi, si nici ieri, fiind cunoscuta de peste 20 de ani in tara noastra (in alte tari, dragii mei, este cunoscuta de mai bine de jumatate de secol, adica de dinainte sa ma nasc eu, daca va puteti imagina asa ceva). Stiti insa voi, dragi copii si parinti, de unde vine aceasta expresie?

Ati auzit de personajul Sherlock Holmes, nu? Ati auzit, cu siguranta ati auzit. Dar UNDE ati auzit de el? Cine v-a zis de el? L-ati intalnit? L-ati pipait? Ati dat mana cu el?

As putea face pariu cu voi, pe o prajitura, pe un suc, ca nu ati auzit niciodata de Sir Arthur Conan Doyle. A auzit cineva de el? Deci am castigat o prajitura de la fiecare? Perfect pentru voi, nu pentru mine, caci sanatatea nu-mi permite sa ma bucur de dulciuri. Asa ca pentru a respecta pariul, voi ruga toti parintii din aceasta sala sa dea cate o prajitura fiecarui copil de aici. Este ca si cum as fi facut cinste fiecarui copil cu o prajitura.

Ma comport ca un politician, stiu: fac cadouri pe banii altora. Desi, daca as fi politician autentic, probabil ar trebui sa imi iasa si mie ceva din acest cadou. Sunt politician pe jumatate, deci.

Da, da, sa revin la Sir Arthur Conan Doyle. Pentru asta trebuie sa va intreb daca va place fotbalul, fie sa-l jucati, fie sa va uitati la el. Nu, nu va intreb cu cine tineti, nu vreau certuri pe aici. Sper, totusi, ca nu e niciun fan UTA in sala … Scuzati, nu trebuia sa spun asta.

Deci tuturor va place fotbalul, inclusiv mamici. Perfect. Drept urmare, nu vorbesc limbi straine daca voi aminti de echipa de fotbal Portsmouth, una dintre cele mai vechi din Anglia. Nu va intreb in ce divizie joaca acum echipa, ca nici eu nu stiu asta. Da, da, regula de baza este ca atunci cand esti profesor trebuie sa pui intrebari al caror raspuns il cunosti.

Asadar, dragii mei, Sir Arthur Conan Doyle este unul dintre intemeietorii acestui club de fotbal si primul portar al acestuia. Stie cineva cand s-a infiintat acest club? Acum cati ani?

Multi, intr-adevar. Dar CAT de multi? 10? Nu-s cam putini? Aud 30 … Aud 50 … Da cineva mai mult?

Va spun anul infiintarii: 1898. Socotiti voi cati ani au trecut. Daca este vreun profesor de matematica ori vreun invatator, il rog sa ma ajute cu calculele. Da, da, puteti face acest calcul pe telefon. Cat v-a dat? 123 de ani? Perfect.

Ce legatura este, insa, intre Sir Arthur Conan Doyle si Sherlock Holmes? Despre expresia No shit, Sherlock! vorbeam, nu? Deci … ce legatura credeti ca este?

Domnul Doyle este tatal lui Sherlock?  Asa ziceti voi? Hmm … aveti dreptate in felul vostru. In mod cert este tatal lui, dar nu tatal natural.

Deci, asa cum sopteste un parinte, Sir Arthur Conan Doyle este inventatorul lui Sherlock. E un termen tehnic. Literar zicem ca este AUTORUL lui Sherlock.

Asadar, Sherlock Holmes este un personaj literar. Si de film, intr-adevar, caci multi il stiti din filme. A citit cineva vreo carte cu Sherlock Holmes scrisa de Sir Arthur Conan Doyle? A citit cineva, de pilda, aceasta carte, Aventurile lui Sherlock Holmes 1? Este cartea numarul 5 a seriei, dar este considerata a fi cea mai buna, contine cele mai spectaculoase povesti.

aventurile lui Sherlock Holmes 1

De ce va recomand acest personaj si aceasta carte? De ce este Sherlock Holmes personajul ideal pentru a incepe ori reincepe sa cititi? Pai, din punctul meu de vedere, de om batran, care a vazut si a trait multe, cartile acestea sunt ideale pentru toata familia: pe copii ii indreapta spre lectura, pe adolescenti ii face sa gandeasca, iar pe adulti ii face sa constientizeze … ce au ratat ca nu au citit cartile mai devreme.

Nu va uitati, dragii mei, la indicatiile stabilite de cine stie ce critic literar ori decident politic (nu imi dau seama care e mai daunator). Unii spun c-ar fi vorba despre carti pentru copii, altii ca ar fi vorba despre carti pentru adolescenti, altii recomanda doar adultilor sa le citeasca. Pentru mine, om batran catre detine o librarie pentru copii de ani de zile, sunt carti pentru orice varsta. Copiii le inteleg altfel si, intuitie de om batran, se prind mai repede de vinovat.

Despre critici numai de bine: sa spune ca sunt oamenii culti cei mai lipsiti de umor. Citesc mult, scriu la fel de mult, deci nu au cand sa se mai ocupe cu umorul. Sunt vesnic incruntati, vesnic posomorati, intotdeauna se comporta de parca li s-ar fi inecat corabiile. Nu, nu sunt marinari, marinarii sunt oameni extrem de faini, cu un simt al umorului foarte dezvoltat.

Dragii mei, daca vreti sa folositi sintagma No shit, Sherlock! in cunostinta de cauza, daca vreti sa fiti muzicieni si nu lautari, sa folositi o sintagma nu pentru ca asa ati auzit, ci pentru ca ati studiat-o si o cunoasteti, cititi toate cartile care-l au ca personaj pe Sherlock Holmes. Dragi parinti, daca n-ati citit pana acum aceste carti, este timpul s-o faceti.

Eu, unul, m-am apucat recent sa le recitesc. Nu, nu am dat in mintea copiilor, ci pur si simplu vreau sa vad cat imi mai amintesc din aceasta serie superba. Si, credeti-ma, eu am recitit aceasta serie aproape de fiecare data cand a aparut un film nou cu cele 2 personaje.

In incheiere vreau sa va multumesc si sa va spun ca-mi faceti viata usoara. Simplul fapt ca sunteti prezenti aici, intr-o librarie, inseamna ca vreti sa cititi. Mi-a fost, deci, usor sa tin un discurs pentru niste oameni mari, mici si foarte mici, interesati de lectura. Daca ati fost adusi aici cu forta imi pare rau. Sper, totusi, ca parintii care au facut asta sa fie pedepsiti crunt … macar un iPhone sa va ia pentru asemenea tortura!

Va imbratisez pe toti!

librarul cu papion 2

Acum, pe final, nu mai am prea multe de spus. Va mai spun doar ca cei mici nu sunt atrasi DOAR de cartile ilustrate, ca povestile pentru copii nu trebuie sa fie neaparat puerile, ca si adultii pot citi cu placere o poveste pentru copii bine scrisa si ca daca ai creativitate poti indemna spre lectura orice om, indiferent de varsta.

Librarul cu papion este nou-venita pe piata, acum devenind si librarie online (trecerea fiind naturala, fireasca, nu doar datorata pandemiei, ci si secolului in care traim).

Iar articolul intitulat No shit, Sherlock! este, in mod evident, unul inscris in competitia Spring Super-Blog 2021. Pentru ca, dragii mei, in limbajul curent Sherlock mai este gratulat cu apelativul Captain Obvious. Pana si cei mici de tot stiu cum se traduce, asa ca las cuvantul asa, in limba engleza, pentru ca suna mult mai bine.