Abis este volumul numarul 5 al seriei Alina Marinescu, penultimul, insa dupa mine cel mai intens (stiu, am zis asta despre FIECARE volum in parte, ceea ce este adevarat, asa le-am simtit, le-am receptat).

Abis incepe cu Alina capturata de Al-Qaeda si programata sa ucida pentru ei. Elite vrea sa o recapete si  pun la cale un plan de (re)capturare a ei. Nu planul in sine era problema, ci modul in care ea urma sa-si revina. Al-Qaeda ii facuse fix ce-i facuse Elite cu mult timp in urma, ii stersese aproape complet memoria, o torturase si o drogase.

Atat timp cat si cei buni, dar si cei rai aplica aceleasi metode (uneori pe ACEIASI oameni), stau si ma intreb care este diferenta dintre ei? De ce unii sunt buni si altii sunt rai? Doar ca lupta in tabere diferite?

Daca in volumele precedente avem efectiv misiuni, avem in prim-plan si alti agenti, vedem cumva imaginea de ansamblu, de aceasta Alina Marinescu este in centrul atentiei. Ca in cinematografie, nu vedem big picture, ci avem prim-plan cu ea. O vedem cum se schimba, cum se transforma, uneori diferentele fiind radicale chiar de la o pagina la alta.

Citind Abis, stateam si ma gandeam cine ar putea suporta toate acestea? Ce psihic ar fi capabil sa indure toate astea? Daca atunci cand esti mic invidiezi agentii secreti, crezi ca e ceva cool, ceva de dorit, cand cresti mare constientizezi ca nu e deloc o postura in care e bine sa te afli. In cazul Alinei Marinescu, cum deja stim din volumele anterioare, nu era o ocupatie pe care sa si-o fi ales de buna-voie. I-a fost impusa, a fost aleasa de altii.

Acest al V-lea volum, Abis, nu poate fi citit separat. Este o transformare treptata a personajului pe care n-ai cum s-o intelegi daca nu ai citit precedentele volume. Evident, si triunghiul amoros Alina – Alex – Marius este relevant, este important, triunghi care se dezvolta treptat pe parcursul celor 5 volume.

Ideea este, insa, alta. Ma gandeam retrospectiv cum s-a schimbat radical personajul, ce a fost initial Alina si ce a ajuns. Prin cate a fost nevoita sa treaca, cum a trebuit sa indure atatea chinuri, atat fizice, cat mai ales psihice.

Caci seria Alina Marinescu trebuie judecata per ansamblu, nicidecum romanul 2 sau romanul 4. Ele sunt un episod dintr-un intreg serial. Sunt seriale, politiste de pilda, unde fiecare episod este un caz. Insa exista seriale gandite unitar, unde nu poti spune care episod e mai bun si care e mai slab.

In acest caz, ritmul si adrenalina a crescut cu fiecare volum. Tind sa cred ca a atins punctul maxim in acest volum, asa ca asteptarile mele legate de ULTIMUL volum sunt un pic mai mici. Este, cumva, incheierea. Sau asa anticipez eu. Poate voi fi surprins.

Voi lasa, insa, ultimul volum al seriei pentru saptamanile ori chiar lunile viitoare. Nu vreau sa ma despart de acest personaj, chiar imi va parea rau de Alina Marinescu, acest robot sexy care dovedeste ca are mai mult suflet decat am anticipat initial.

Drept urmare, va recomand cu caldura intreaga serie Alina Marinescu, evident si volumul Abis. Nu stiu daca va veti atasa de Alina Marinescu, s-ar putea chiar s-o dispretuiti. Va sfatuiesc, insa, sa incercati sa o intelegeti, sa empatizati cu ea, sa va puneti in locul ei. Stiu, daca sunteti barbati va veti gandi s-o seduceti. Va dezamagesc: NU se va intampla asta. Sau, ma rog, nu S-AR intampla asta daca ar exista fizic, in realitate, acest personaj.

Abis atractie si respingere Alina Marinescu vol 5 - Monica Ramirez

 

Abis, al V-lea volum al seriei Alina Marinescu, poate fi comandat de pe site-ul Editurii UP (de unde puteti comanda si intregul pachet), dar si de pe Libris, Libraria DelfinCartepedia si eMAG.

ps: Seria Alina Marinescu este formata din urmatoarele volume: Asasin la feminin, Identitati secrete, Balanta puterii, Bariere de fum, Abis (volumul de fata) si Recviem pentru un asasin (ultima parte a seriei).