Sicilianul este abia a doua carte scrisa de Mario Puzo pe care am citit-o (dupa celebra Nasul). Ignorati ce a facut Editura Orizonturi, care a spart ambele carti in 2 volume. In total sunt 2 carti mari si late.

Spun din start: Sicilianul este MULT peste Nasul. Personajul Turi Guiliano este un personaj fabulos: complex, cu o morala proprie, care se transforma radical si care ia decizii gresite in multe momente. Este un personaj care merita o carte intreaga, un PERSONAJ cu majuscule.

Oficial, Sicilianul este o continuare a cartii Nasul (Godfather), caci tanarul Michael Corleone este trimis in Sicilia sa-l salveze pe Turi. Obiectivul lui Michael Corleone era sa-l scoata din Italia pe Turi si sa-l duca la loc sigur, in New York, acolo unde batranul Corleone ar fi avut grija de el, l-ar fi protejat.

Daca nu stiti cine sunt cei din neamul Corleone nu e asa grav, personajul principal este Turi, in jurul lui se invarte totul. Nu va zic cum se sfarseste totul, daca Michael reuseste sau nu sa-l scoata din tara. Asta ramane sa descoperiti singuri.

Eu o sa va mai spun 3 lucruri esentiale despre Sicilianul, fara sa fac in vreun fel spoiler:

 

Sicilianul este o carte POLITICA

 

Incercati sa va puneti in locul sicilienilor: ati vota cu socialistii ori comunistii care va promit un trai mai bun? Sau ati asculta de Biserica si ati vota cu crestin-democrati? Sau ati asculta de mafiotii care va arunca din cand in cand cate o firimitura?

Puneti-va apoi in pielea politicienilor: ati face aliante cu Mafia? Ati lasa Mafia sa faca ordine in zone precum Sicilia? Sau ati prefera haosul?

Puneti-va apoi si in locul politistilor locali: ati respecta ordinele de la centru? Ati pactiza cu mafiotii? Ati juca pe cont propriu?

Dar daca v-ati pune in locul preotilor? Ei au actionat intotdeauna corect, moral, conform dogmei?

 

Sicilianul Turi Guiliano nu poate fi inteles!

 

Sa recapitulam:

  • El are puterea, controleaza o intreaga regiune, insa locuieste in munti si nu in confortul unei case luxoase.
  • El jefuieste si santajeaza, rapeste si talhareste, dar nu are averi. Singurele bucurii sunt atunci cand, insotit de o armata de oameni, se duce in restaurantele luxoase din Palermo (nicidecum prin Roma sau Milano).
  • El crede in Dumnezeu, ii indeamna si pe ceilalti sa se roage, dar omoara cu sange rece. Este un Dumnezeu pe Pamant.

Nu zic despre deciziile punctuale, in anumite momente cheie. Ideea este simpla: este un personaj fascinant, pe care insa nu l-am inteles nicicum.

 

Sicilianul este un HAIDUC modern!

 

Asta trebuie sa retineti in legatura cu el, caci asta este de fapt. Un haiduc modern, care nu vrea doar sa dea bani saracilor, ci vrea sa faca si dreptate.

Sicilianul Turi Guiliano vrea sa faca dreptate in 3 feluri:

  • Dreptate pentru sicilieni fata de asupritorii nordici (in special cei de la Roma). Aceeasi vesnica poveste, provinciali (sudici, saraci) versus imbuibatii din capitala.
  • Dreptate impotriva tradatorilor. Cel care tradeaza merita executat, merita dat exemplu.
  • Dreptate impotriva bogatilor din SUD, impotriva mafiotilor care iau deopotriva de la bogati si de la saraci.

De altfel, legat de dreptate, intreaga lui aventura porneste din momentul in care un carabinier vrea sa ii ia branza pe care urma sa o duca acasa. Un moment mic, aparent lipsit de importanta, care a declansat absolut totul. Din acel moment, caci incidentul se incheie cu uciderea unui politist, el este nevoit sa se ascunda si sa supravietuiasca.

Per total, Sicilianul este o carte excelenta, subevaluata dupa mine, pe care fanii povestilor cu mafioti o vor adora. Eu am citit-o imediat dupa ce am REcitit Nasul si dupa ce am vazut prequel-ul seriei Sopranos, intitulat The Many Saints of Newark. Sunt intr-o Mafia mood, ca sa zic asa.

Romanul Sicilianul poate fi cumparat in 2 volume de pe site-ul Editurii Orizonturi (volumul 1; volumul 2). Sicilianul poate fi comandat si de pe Elefant, eMAG ori Libris. Totodata, prin anticariate puteti gasi si editia veche, aparuta la Nemira.