Seria Alina Marinescu cuprinde 6 volume, dupa cum urmeaza: Asasin la feminin, Identitati secrete, Balanta puterii, Bariere de fum, Abis si Recviem pentru un asasin (volumul de fata). Desi mi-a placut mult si acest volum si l-as putea considera cel mai intens, cel mai plin de suspans, adevarul este ca, de fapt, seria a fost gandita unitar, asa ca in mod evident volumele care te vor impresiona cel mai mult vor fi primul (cand vei face cunostinta cu personajele) si ultimul (cand vei avea parte de punctul culminant al INTREGII povesti).
Recviem pentru un asasin este o incheiere fastuoasa, de gala, a intregii serii. Desi, dintr-un punct de vedere, mi se pare prea mult happy-end, ca lucrurile s-au asezat prea bine, parca ar fi intervenit cineva de sus sa le aseze asa (in limbaj teatral s-ar putea numi un final tip deus ex machina), cu totul mi se pare o incheiere asa cum ar trebui sa fie. Din pacate, pentru a nu va strica voua placerea lecturii, prefer sa nu va dezvalui finalul.
Va dezvalui doar ca Recviem pentru un asasin are parte de un extra, un fel de explicatie, in limba engleza. Atat finalul in sine, cat si acest extra, m-au dus cu gandul la Hollywood. Pare o carte scrisa special pentru a fi ecranizata (chiar asa: oare cine ar putea sa-i interpreteze pe Alina si Alex?).
Recviem pentru un asasin incepe cu Alina moarta din punctul de vedere al Elitte, complet iesita de pe radar, adica o Alina libera, care duce o viata normala. Sau, ma rog, cat se poate de normala, caci in fiecare secunda ea se uita peste umar, ea se verifica daca o incapere este sigura, daca cei de langa ea sunt sau nu suspecti. Ce e deopotriva interesant si surprinzator este ca ea ducea dorul Elitte, ducea dorul vietii de agent, ducea dorul adrenalinei misiunilor. Gandindu-ma strict la trairile ei, imi dau seama ce inseamna cu adevarat “mentalitate de puscarias”: niciodata nu esti liber, tot timpul gandesti ca si cum ai fi acolo. Ea nu a fost niciodata libera, asa ca nu a putut gusta cu adevarat libertatea. Este excelent reliefata aceasta mentalitate.
Atunci cand Elitte, cu Brett in frunte, intra la banuieli, considerand ca-i prea mare coincidenta ca Marius si Alina sa fi fost omorati in acelasi timp (in lumea lor coincidentele nu exista), lucrurile se complica atat pentru Alina, cat si pentru Alex, trimis sa … rezolve problema. Asa ca Alina ajunge inapoi in slujba Elitte. Cat de diferita era actuala Alina fata de cea care plecase, ce anume o ambitiona, insa in acelasi timp o tragea in jos, ii punea la incercare capacitatea de concentrare, si cum functioneaza triunghiul amoros Alina – Marius – Alex ramane sa descoperiti singuri.
Recviem pentru un asasin pune punct seriei, avand un final ce nu mai lasa loc vreunei continuari. La cate am citit de-a lungul celor 6 volume, prin cate am trecut impreuna cu Alina si Alex, chiar nu cred ca ar mai fi ceva de spus. Da, imi pare rau ca ma despart de ei, imi pare rau ca nu mai pot suferi alaturi de ei, dar e cert ca orice continuare este exclusa, ar strica o serie altfel excelenta. Si, avand in vedere cum a inceput, cu recrutarea Alinei de catre Alex pentru o divizie speciala a securitatii, pe vremea cand Alina era inca o pustoaica, un eventual prequel este exclus din start. Poate doar unul care sa o excluda pe Alina, o poveste in care sa aflam cum s-a creat acest Elitte si cum au ajuns oamenii Elite pe care-i stim la conducere. Ar fi interesant, nu zic nu, dar clar nu ar fi la fel de intens precum seria aceasta.
Nu va pot recomanda romanul Recviem pentru un asasin ca atare, asa ca recomandarea mea este sa comandati SERIA Alina Marinescu si sa va apucati de ea de la primul pana la ultimul volum. Daca sunteti fan al thrillerelor, al povestilor cu spioni si mai ales al povestilor de dragoste interzise, seria aceasta este exact ce va doriti.
Drept urmare, nu va indic de unde puteti comanda Recviem pentru un asasin, ci de unde puteti comanda intreaga serie: de pe site-ul Editurii UP si de la Libraria Delfin. La restul librariilor online gasiti separat cele 6 volume.
Mulțumesc frumos, Emil! Parcă e un făcut că de câte ori scrii tu despre Alina, eu am contul de fb blocat de miliția gândirii și nu-ți pot mulțumi acolo așa cum se cuvine. Deh, în minunata lume nouă, prea multă libertate strică. Așa zic experții. Mă bucur din suflet că ți-a plăcut seria, e copilul meu de suflet, se știe! Lecturi plăcute în continuare, sper să citești tot mai des cărți care să te încânte 🙂
Atunci cand ma apuc de o carte scrisa de tine, sa te pregatesti de o noua suspendare pe Facebook :))
Dap, deja mă pregătesc mental! :))