Protocol 9 este abia a treia carte de Monica Ramirez pe care o citesc. Primele 2, Gemini vol 1 si Rogue (volumul al doilea din aceeasi serie), au fost romane de spionaj, deci m-am apucat de aceasta carte cu ceva emotii: oare Monica Ramirez este la fel de buna in ceea ce priveste criminalii in serie precum este in ceea ce priveste cartile de spionaj?

In plus, ca o curiozitate secundara, oare noua serie Emma Moss este la fel de americana (ne-romaneasca) precum seria Gemini? Caci Monica Ramirez, prin cele 2 carti mentionate mai sus, imi dovedise ca este o scriitoare americana autentica, neavand nimic romanesc in scrierile sale (nu ca m-ar fi deranjat acest lucru).

Eh, ca sa raspund in ordine inversa, Protocol 9 este o carte mai putin americana decat celelalte 2, insa mult mai buna. Serios: Monica Ramirez a reusit sa ma faca sa stau cu sufletul la gura si, desi nu credeam ca se va (mai) intampla, a reusit sa ma oripileze.

Caci criminalul in serie din aceasta carte este unul extrem de bolnav: unul care ciopartea cadavrele si care le lasa ostentativ undeva la vedere. Primul dintre ele, caci doar despre el o sa va spun cate ceva, a fost gasit in spatele unui Burger King. Imaginati-va ca desi-s insensibil, mi-a cam trecut pofta de Burger King o perioada. Ma rog, acum sunt in Timisoara, aici nu exista Burger King, insa ca idee mult timp de acum inainte voi asocia Burger King-ul cu acest criminal in serie. Si da, asocierea nu este nicidecum in masura sa-mi starneasca pofta de burgeri. Dimpotriva.

Nu va zic cine este Emma Moss, nu va zic nici cine-i criminalul, nu va zic nimic nici despre celelalte victime ale acestuia, va mai zic doar inca un avantaj al acestei carti: este o carte in care eroina principala este o femeie fara ca povestea sa fie ostentativ feminista. As putea afirma, jumatate serios, jumatate-n gluma, ca din cauza asta Hollywood-ul nu ar (prea?) putea sa ecranizeze aceasta carte.

Revenind la partea initiala, la gradul de americanism al cartii, as putea spune ca este cumva globalizata. Ca atmosfera, chiar daca actiunea se desfasoara oficial in SUA, nu prea regasesc nimic cu adevarat american. Ori, ca sa fiu mai precis, actiunea s-ar putea lesne petrece in Romania, Anglia, Franta, Italia, Canada sau Cehia. As fi zis si tarile nordice, insa romanele nordice au un specific al lor pe care  nu l-am regasit aici. Este un roman global, daca-mi este permis termen, actiunea acestuia putandu-se petrece aproape oriunde. Intamplator si doar intamplator, se petrece in SUA. E drept, n-am fost in SUA, e posibil sa fie lucruri de finete care mie imi scapa. Insa la modul general, ca imagine de ansamblu, este o poveste globala, internationala, in care se vor regasi oameni de pe tot globul. Criminalii in serie sunt niste dereglati care sunt foarte asemanatori, indiferent de ce scrie-n pasaportul lor.

In loc de concluzie, va spun ca acest articol a fost inceput in urma cu aproximativ 3 saptamani. Inca am proaspat in minte criminalul in serie, inca-mi amintesc de Emma Moss si de … Burger King, deci Protocol 9 a trecut testul timpului. Momentan, om vedea peste alte 2-3 luni 🙂

Protocol 9 poate fi comandata din urmatoarele locuri: eMag, Libris, Carturesti.