Zece comici mititei este, asa cum deja intuiti, o adaptare amuzanta (umorul negru e tot umor) a celebrei opere scrise de Agatha Christie. La fel de usor de intuit, tintele erau, de aceasta data, comedianti, chestie care m-a dus cu gandul la multe lucruri, la multe categorii socio-profesionale pe care le-am pune inchide pe o insula pustie.

Daca vreti sa aflati mai multe despre autorul Fred Van Lente, puteti cauta pe Google, existand mai multe surse, in frunte cu Wikipedia, care va vor dumiri. Unii rautaciosi ar spune ca el tot timpul a oscilat intre serios si neserios, granita fiind extrem de fina. Si, totodata, el a avut in majoritatea timpului tendinta de a se inspira, fie din Agatha Christie, fie din benzile desenate … Probleme de originalitate, ar zice unii. Ma rog, am incercat si eu niste glume, dar au iesit moarte din fasa. Atat s-a putut.

Revenind la cei Zece comici mititei, hai sa facem un exercitiu de imaginatie: ce categorie socio-profesionala ati pune pe o insula pustie?

  • Cea mai la indemana categorie – politicienii. Nu incep glumele pe seama disparitiei politicienilor, caci as scrie mii de cuvinte si nu le-as epuiza. Vreau, insa, sa va ganditi la altceva: oare ce politician, de la noi ori de afara, credeti ca ar putea gandi un astfel de joc? Ce politician ar trimite invitatii altor politicieni, i-ar duce pe o insula izolata, fara semnal la telefon, fara posibilitatea comunicarii cu exeriorul, si i-ar omori unul cate unul? Ori, in anumite cazuri, i-ar lasa pe ei sa se omoare intre ei? Eu dau doar 5 posibili candidati: Putin, Viktor Orban, Fidel Castro (stiu ca nu mai e in viata, dar nu asta e ideea), Berlusconi si, de la noi, Basescu. Nu va detaliez de ce ar fi bun si de ce ar fi rau fiecare-n parte.
  • A doua categorie la indeamana: criminalii, puscariasii. Ma rog, aici trebuie sa faceti distinctia dintre Hunger Games si Zece negri mititei. Drept urmare, pentru a pastra cat mai bine specificul povestii, sa zicem ca cineva ar strange 10 criminali neprinsi, care au reusit sa scape din ghearele justitiei. Ori 10 pedofili aflati in aceeasi situatie. Ori, daca vorbim despre o opera feminista, o tipa vrea sa-i stranga pe toti cei care au agresat-o sexual de-a lungul timpului.
  • Nu insist asupra altor categorii socio-profesionale, doar va indemn sa faceti acelasi exercitiu de imaginatie si cu urmatoarele categorii: 10 scriitori (romani sau straini); 10 regizori de film (de la noi, ca sa fie fun); 10 corporatisti, colegi de birou chiar; 10 academicieni (hai, ca ai nostri sunt indeajuns de dubiosi incat sa iasa ceva misto); 10 gameri (tocilari din aia care sunt zmei doar in fata monitorului); si, cu voia voastra, 10 bloggeri. In cazul fiecare carei categorii ganditi-va cine ar putea fi personajul declansator si mai ales DE CE: din ce motiv vrea el sa se razbune pe ceilalti?

Revenind la cei Zece Comici Mititei, va dau un ultim hint: in momentul in care esti alaturi de comici si constati ca ti se face o farsa, o poti lua in serios? Cat de seriosi sunt, de fapt, acesti comici? Si, mai ales, cat simt al umorului au ei cu adevarat?

Zece comici mititei este o adaptare foarte misto, foarte comica, a celebrei carti a Agathei Chrstie. O recomand tuturor celor care se considera a avea umor (ori care au tangente, la modul general, cu umorul).

Zece comici mititei a aparut anul trecut in Romania, la Editura RAO; poate fi comandata (si) de pe Elefant, Libris, Carturesti, Cartepedia, Diverta si eMag.