Ops files: Intelligenex, volumul al treilea al seriei Gemini, este cel mai intens si mai plin de suspans dintre toate. Actiunea ne plimba, de aceasta data, prin SUA, Iran si Azerbaidjan.

Quinn, personajul principal, un spion (Kidon) al Mossadului, este acuzat de uciderea familiei sale (fratele si tatal sau), mobilul crimei fiind mostenirea de 10 milioane de dolari care i se cuvenea. O alta supravietuitoare, Stephanie, nevasta fratelui sau, se simte si ea amenintata. Atunci cand, in inchisoare fiind, Quinn este atacat de catre 3 colegi la dusuri, decide ca trebuie sa evadeze din inchisoare pentru a-si putea dovedi nevinovatia.

Cu aceasta ocazie, afla despre Intelligenex, un ser care-ti crestea capacitatea simtitor capacitatea cognitiva. Acesta era adresat doar oamenilor importanti, cu bani si functii importante, acestia fiind obligati sa pastreze tacerea in privinta acestui medicament minune.

Ce legatura este intre acest medicament si uciderea familiei lui Quinn va las sa descoperiti singuri. Si tot singuri veti descoperi ce legaturi sunt intre Iran, Azerbaidjan, Israel si SUA.

Fiind al treilea volum al seriei si, din cate inteleg, ultimul, imi permit sa subliniez 3 lucruri despre Ops files: Intelligenex comparativ cu precedentele doua volume, Gemini Vol 1 si Rogue. Asadar:

  1. Quinn si Stephanie formeaza un cuplu atipic, insa unul extrem de bine conturat, atat ei luati individual, cat si ei luati impreuna. Partea si mai misto este ca desi formeaza un cuplu, cartea nu este nicidecum romantica. Desi tin unul la altul, ei sunt impreuna in acea misiune intai si intai pentru binele lor personal. Romantismul este trecut intotdeauna in plan secund.
  2. Asa cum v-am mai zis deja si in articolele precedente, si in aceasta carte Monica Ramirez dovedeste ca este mai mult americanca decat romanca. Doar ca ea are un avantaj mare: cand citesti cartile ei, citesti niste carti scrise de o americanca, traduse, insa, perfect. Caci sunt atatea carti americane, britanice ori australiene scrise foarte bine, care au fost, insa, traduse foarte prost. Sa nu mai zic de cartile nordice. Avantajul, deci, al unei carti scrise de o romanca plecata afara este ca nu vorbim despre o traducere. Stim exact ca fix aia a vrut sa spuna autorul, nu ca aia a inteles traducatorul c-ar fi vrut sa spuna autorul.
  3. Povestea in sine se potriveste perfect situatiei de acum. Nu fac spoiler daca va spun ca Intelligenex era un ser care iti crestea capacitatea cognitiva, avand insa si efecte adverse in timp. Pe scurt de tot, iti forja prea mult creierul si acesta ceda. Alzheimer si alte boli de genul veneau mult mai repede. Eh, citind toate astea, m-am imaginat pe mine in situatia aia. M-am imaginat dorindu-mi sa fiu mai bun, mai destept, sa fiu superior tuturor. Ma gandeam totodata ce as face daca as afla de efectele adverse: as continua tratamentul sau as renunta brusc? Apoi, deschizand telefonul care statea langa mine cand citeam, mi-au aparut diverse stiri despre vaccinare. Legaturile dintre cele 2 s-au facut instant: oare stim cu adevarat efectele in timp ale vaccinurilor? Si, mai ales, cati dintre cei care s-au vaccinat voiosi acum ar fi renuntat la vaccinare daca ar fi aflat efectele adverse? Eu pot sa bag mana-n foc ca cel putin 10 cunoscuti si-ar face vaccinul INDIFERENT de efectele adverse. Intr-adevar, nu trebuie sa se vorbeasca IN MOD DIRECT despre pandemie, insa anumite aspecte, daca sunt contextualizate corespunzator, te pot pune pe ganduri. Asta, bineinteles, daca gandesti, caci unii prefera sa-si ghideze viata dupa dictonul Crede si nu cerceta.

Ops files: Intelligenex, al treilea volum al seriei Gemini, este un roman excelent, plin de actiune si de suspans, cu 2 personaje principale extrem de bine conturate. Il recomand tuturor iubitorilor de thriller de spionaj, iar fanilor autoarei le spun ca este printre cele mai bune carti ale ei (e drept, eu n-am citit INCA seria Alina Marinescu). Oricum, fanii ei cu siguranta NU vor fi dezamagiti.

Seria Gemini Monca Ramirez

Ops files: Intelligenex poate fi comandata de pe site-ul Editurii UP si de la librariile online Libris, Carturesti si eMAG. Vedeti ca la unele librarii gasiti volumul aparut la Editura Tritonic. Este acelasi, nu e nimic grav. Spun doar ca sa nu mire acest lucru.