Julieta avea un pistol este unul dintre cele mai dubioase thrillere citite in ultima vreme. O reputata doctora (chirurg cardiolog) este gasita moarta in cada de baie. La fata locului ajunge repede politia, care incepe ancheta.

Ne sunt prezentate 8 personaje, 8 persoane care o cunosteau pe Ana si care aveau motive s-o ucida. Caci politia ancheteaza o posibila crima si nu o sinucidere.

Acum, pana sa va dau spoilerul (vi-l dau la final, va avertizez sa nu cititi, adica sa o faceti doar DUPA ce cititi cartea), trebuie sa va zic cele 3 chestii importante legate de acest roman.

Intai si intai, trebuie sa spun ca mi-a placut enorm ideea de a vedea cele 8 perspective. Practic, actiunea ne este povestita, pe rand, de fiecare personaj in parte. Fiecare posibil criminal, ca sa zic asa. Avem, practic, portretul personajului principal construit din 8 perspective diferite.

O tanara doctorita foarte frumoasa si extrem de inteligenta, care se joaca cu nervii si cu mintile barbatilor, nereusind, de la un punct incolo, sa mai faca distinctia dintre Cine o urmareste pentru cercetarile ei si Cine o urmareste pentru ca o place fizic. O tipa care nu ezita sa distruga casnicii, o tipa care frange inimi fara nicio remuscare.

Ca o parere personala, este tipul de persoana pe care mi l-as dori ca medic, m-as lasa oricand pe mana ei, as avea oricand incredere in expertiza ei profesionala, in opiniile sale medicale, in cercetarile ei stiintifice, insa in acelasi timp tipul de persoana pe care nu mi-as dori-o in anturajul meu, de care m-as feri ca om. Tipul de persoana pe care nu mi-as dori-o nici drept colega, presupunand ca as fi medic, as fi intr-o echipa de cercetare, si nici ca prietena, ca amica. Daca vreun prieten bun de-al meu s-ar cupla cu ea as incepe sa-mi fac probleme.

Sunt convins, insa, ca multe cititoare de sex feminin o vor idolatriza, o vor indragi nespus. Va deveni preferata lor.

Al doilea lucru care trebuie spus este faptul ca romanul nu mai este nicidecum unul static. Daca in precedentele 2 carti ale autoarei pe care le-am citit, Iarna crimelor perfecte si Toamna se numara cadavrele, actiunea se petrecea intr-un singur oras, Brasovul (ele nu erau chiar statice, povestea era dinamica, insa dinamismul intr-un oras mic da, de la un punct incolo, senzatia de invartit in cerc), in aceasta carte, Julieta avea un pistol, actiunea se petrece in mai multe orase din mai multe tari din mai multe continente. Va las pe voi sa le descoperiti, spun doar ca eu, unul, am fost placut surprins de aceasta deschidere. Ma asteptat tot la o actiune inghesuita intr-un singur oras, mai mic sau mai mare.

SPOILER ALERT! Pentru a treia chestie importanta trebuie sa fac un mic spoiler. Nu complet, doar pe jumatate. Va avertizez, deci, ca toti ce veti citi de acum inainte va poate strica placerea lecturii. Cititi de aici inainte doar daca ati citit in prealabil cartea. Ori daca nu va deranjeaza spoilerele.

Asadar, punctul forte al acestei carti este twistul. M-a dat efectiv pe spate, mi s-a parut genial conceput. Doar ca … Si aici vine spoilerul.

Eu stiam din start ca sunt 3 carti in aceasta serie si ca seria se numeste Ana Stancu (adica numele … victimei). In afara de posibilitatea ca celelalte 2 sa fie prequel-uri, nu intelegeam cum de a murit personajul principal. Chiar nu pricepeam cum …

Pe la pagina 60 sau 70 renuntasem sa mai caut indicii privitoare la farsa, uitasem efectiv ca aceasta carte este prima a unei serii, intrand complet in actiunea povestii.

Ajung eu la final, la celebrul twist, si dupa un prim moment de uluiala imi dau seama ca … asa trebuia sa fie! Imi dau seama ca avusesem dreptate din prima.

Apoi constientizez ca aceasta carte ar fi fost mult mai buna daca n-ar fi fost prima a unei serii. Simpla existenta a seriei, a urmatoarelor 2 carti, este spoiler.

Nu intru in detalii, ati intuit spoilerul, ideea este ca astfel de carti, cu astfel de twisturi, NU ar trebui sa fie parti ale unei serii fix din cauza celor ca mine, care imediat cum vad un cadavru se gandesc la fracturile logice. Pentru mine TOTUL parea gresit, o farsa, si probabil nu am fost singurul care a gandit astfel. SPOILER ALERT!

Julieta avea un pistol este per total o carte extrem de buna, extrem de alerta, scrisa din 8 perspective, care te tine cu sufletul la gura si se joaca cu mintea ta. O recomand tuturor fanilor genului. Si sunt curios, in cazul in care ati citit-o, ce parere aveti despre personajul principal. 

Julieta avea un pistol a aparut la Editura Tritonic si poate fi comandata (DOAR) de pe Libris si eMAG.