Un glont pentru Julieta este, din punctul meu de vedere, un roman extrem de actual, extrem de util. L-am citit exact cand trebuia, adica intr-o perioada in care se vorbeste foarte mult despre sistemul medical si, mai ales, despre cercetarea din domeniul medical. Este evident fictiune, nu se fac referiri la vreo firma ori vreo situatie reala, insa in cazul multor carti de fictiune intrebarea care se pune este cat de realista este povestea, ce sanse sunt ca ea sa se intample.

Un glont pentru Julieta este considerata de unii drept literatura conspirationista. Atunci cand le zic despre posibilul realism al cartii, mi se spune ca este la fel de probabil ca povestile lui Dan Brown sa fie reale. Pentru unii nu exista o situatie de mijloc, unora le e imposibil sa discearna realitatea de fictiune. Eu, unul, stiu de ce citesc fictiune si ce trebuie sa iau din aceste carti, ce caut si cu ce raman din ele.

Un glont pentru Julieta are o poveste mult mai complicata decat predecesoarea sa, Julieta avea un pistol. Ana si David sunt raniti grav in timpul congresului unde ei isi prezentau ultimele descoperiri. David o salveaza pe Ana, sarind peste ea si acoperind-o cu propriul corp, insa face acest lucru cu pretul propriei vieti. Ea supravietuieste fizic, insa psihic este absolut distrusa. Cum incearca cei din jurul ei s-o repuna pe picioare, care este, de fapt, povestea vietii ei si cine este vinovat de moartea lui David ramane sa descoperiti singuri.

Un glont pentru Julieta - Tony Mott Antoaneta Gales

Un glont pentru Julieta m-a facut sa-mi reconsider parerea despre Ana, s-o re-evaluez: daca initial, in prima carte, mi s-a parut o fiinta pur si simplu respingatoare, o fitoasa dificila, o persoana pur si simplu de evitat, in aceasta a doua parte am reusit sa empatizez cu ea. Autoarea a reusit sa ma convinga ca Ana este o fiinta fragila care trebuie incurajata, o luptatoare, nicidecum o fitoasa care are totul si in care merita sa dai cu pietre. Daca stiti seria intelegeti mai bine ce vreau sa spun.

Un glont pentru Julieta este o carte mult mai intensa, mai complexa, mai plina de suspans si mai bine scrisa. Din pacate, insa, pe mine m-a dezamagit un pic finalul, mai precis mobilul crimei. Nu vi-l dezvalui, insa mi s-a parut, asa cum a scris acum sute de ani Shakespeare, Mult zgomot pentru nimic. Poate am ajuns eu prea pretentios cu thrillere, lucru pe care nu-l pot nega.

Un glont pentru Julieta pastreaza acelasi stil, un narator omniscient care povesteste, insa, cumva din perspectiva unuia sau altuia dintre protagonisti. Auzim, pe rand, gandurile catorva personaje importante din poveste. Mai putine ca-n prima parte, insa acestea se si repeta. Si avem inclusiv perspectiva Anei: de data asta nu o mai avem descrisa exclusiv de altii, ci aflam inclusiv gandurile ei. In sfarsit un portret complet al ei, ca sa zic asa.

Un glont pentru Julieta de Tony Mott (Antoneta Gales) a aparut la Editura Tritonic si poate fi comandata (DOAR) de pe Libris, CEL, Diverta si eMAG. De aceeasi autoare am mai citit Iarna crimelor perfecte si Toamna se numara cadavrele.