Ultima vara otravita este al treilea volum al seriei Gigi Alexa, actiunea desfasurandu-se din nou in frumosul oras Brasov (cu cateva mici excursii prin strainatate, dar si prin … Vama Veche).

Gigi Alexa este intr-un moment de cumpana in plan personal: relatia ei cu medicul ginecolog nu merge foarte bine, doctoratul in Olanda suna din ce in ce mai tentant, insa o crima ce are loc chiar in orasul ei, in Brasov, o recheama la datorie. Atunci cand din Olanda primeste 3 cazuri pe care sa le studieze, Gigi Alexa observa o legatura nu doar intre ele, ci si intre ele si cazurile (caci acum sunt 2 crime) pe care le are de rezolvat in Romania. Cum se termina totul, atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere personal, ramane sa descoperiti singuri.

Despre Ultima vara otravita nu vreau sa spun decat 3 lucruri, pentru mine relevante, pentru altii ramane de vazut.

Primul, ca sa incep cu sfarsitul, este finalul la fel de dezamagitor. Doar ca, de aceasta data, finalul este prezent pe tot parcursul cartii. Gigi Alexa primeste parca ajutor de sus, toate-i pica din cer, ea este ajutata de un inger pazitor, de zei, ziceti cum vreti. Nu vreau sa va fac spoiler, insa va dezvalui o singura chestie: ea primeste 3 cazuri de la profesorul ei de doctorat din Olanda, acele cazuri avand INTAMPLATOR legatura cu cazul la care lucra ea in Romania. Nu e clar daca oamenii de acolo, Interpolul, stia ori este pur si simplu o intamplare. Daca stia de ce nu s-a implicat mai mult, mai puternic? Daca nu stia, cum facem cu norocul asta, tine cu cei buni si cei puternici intotdeauna?

A doua chestiune relevanta este personajul Gigi Alexa, un personaj pe care l-am apreciat si l-am dispretuit de mai multe ori pe parcursul lecturii. Incercam sa empatizez cu ea, sa fiu alaturi de ea, insa brusc imi dovedea ca nu merita. Cand sentimentele fata de ea erau negative si foarte negative, brusc facea ceva sa-mi redevina simpatica.

A treia chestiune este legata de pandemie: actiunea cartii se petrece in pandemie. Pe de-o parte, m-am intristat: cumva imi doresc ca aceasta pandemie sa se termine si sa uitam cu totii de ea. Sa fie un capitol inchis si atat. Daca voi reciti peste 5 ani aceasta carte, nu as fi vrut sa imi reamintesc de pandemie prin intermediul ei. Pe de alta parte, pandemia, orasul gol, ideea de crima petrecuta la o petrecere ilegala, este mult prea ofertanta pentru un scriitor. Realitatea de zi cu zi iti ofera atat de multe subiecte de scris incat e pacat sa te strofoci sa inventezi lumi noi. Serios, e pacat.

Ultima vara otravita este o carte foarte buna, in nota celorlalte carti ale seriei. Nu o cititi decat dupa ce ati parcurs predecesoarele sale. Are cateva puncte slabe, dar poate sunt eu prea pretentios.

Ultima vara otravita este precedata de Iarna crimelor perfecte (volumul 1) si Toamna se numara cadavrele (volumul 2). De Tony Mott eu am mai citit alte 4 carti: romanul Doi si seria Julieta (formata din Julieta avea un pistol, Un glont pentru Julieta si Nu dati cu pietre in Julieta).

Ultima vara otravita, ca de altfel toate celelalte carti ale autoarei, au aparut la Editura Tritonic. Poate fi comandata atat de pe site-ul editurii, cat si de pe Libris, Carturesti si eMAG.