Cand vine primavara este al patrulea volum al seriei care o are in prim-plan pe medicul legist Gigi Alexa. Actiunea acestui volum se petrece in iarna 2021-2022, candva prin ianuarie, cand era plina pandemie, dar aparuse deja vaccinul. Referintele la pandemie, utile pentru localizarea in timp a actiunii, mi-au cam displacut: este o perioada pe care mi-as dori-o stearsa din mintea mea. Pe de alta parte, sunt constient ca nu trebuie uitata, ca experienta pandemica ne va fi utila in viitor. Ma rog, si volumul precedent, Ultima vara otravita, tot in pandemie se petrece.

Cand vine primavara are un caz extrem de complex in prim-plan: incepe cu gasirea cadavrului unui celebru avocat din Brasov, Bogdan Rizea, avocat care frecventa un local special, un loc unde erau filmate sedinte de videochat. Acel avocat mai era celebru pentru un lucru: era avocatul tuturor interlopilor din oras. Actiunea ajunge internationala, Gigi Alexa, impreuna cu colegul si iubitul ei, Matei Valean, ajung pana la Florenta. Ce anume ii duce acolo, ce legatura este intre moartea avocatului in cauza, un preot raspopit si un salon de videochat ramane sa descoperiti singuri.

Pana sa mai scot in evidenta alte aspecte despre roman, trebuie sa spun din capul locului: mi s-a parut cel mai slab volum al seriei. Cel mai tras de par. Nu neg ca lucrurile ar putea sta fix asa, nu neg ca exista acele retele de trafic de persoane, insa modul in care decurge ancheta mi se pare ciudat, absurd. Iarasi anchetatorii nu fac nimic, totul le vine de sus. Pica din cer. In plus, nu mai vorbim de thriller clasic, de gasirea criminalului, ci vorbim despre rezolvarea unui caz mai complex. Mai complex, dar in acelasi timp mai plictisitor, mai putin interesant, literar vorbind.

In al doilea rand, Cand vine primavara m-a facut sa ma decid: o urasc pe Gigi Alexa. Pana acum oscilam intre a o aprecia, a o iubi de-a dreptul, si a o dispretui profund. Acum m-am decis: o urasc. Poate ea a imbatranit urat, habar n-am. Nu neg, este posibil. Insa Gigi Alexa a dovedit, in acest volum, ca este mai mult un robot decat un om. Ca sentimentele ei sunt reci, calculate. Evident, partea legata de pandemie, ea fiind dintr-aia radicala pro-vaccin, pro-obligativitate si mai ales pro-masca, are si ea importanta ei. Dar nu-i singura.

Insa, asa cum v-am mai zis si-n alte situatii, un personaj pe care-l dispretuiesc este un personaj realist, un personaj pe care simt ca l-as putea intalni in viata de zi cu zi. Eu nu pot sa-l urasc pe Superman, la fel cum nu pot sa urasc un klingonian. Stiu ca aceste personaje nu exista, ca sunt fictiune pura. Insa pot dispretui profund personajele realiste. Precum Gigi Alexa.

Cand vine primavara este, per total, un roman decent, cu o poveste complexa si realista. Pe mine m-a dezamagit din anumite motive, insa poate am ajuns eu prea pretentios la thrillere. Voua s-ar putea sa va placa, mai ales daca locuiti in Brasov. Faptul ca actiunea se petrece intr-un oras romanesc s-ar putea sa fie important pentru unii, care se simt cumva inferiori, se simt prost, sa citeasca o carte a carei actiune se petrece intr-un oras unde n-au fost niciodata. Chiar am auzit chestia asta si m-a socat. 

Cand vine primavara a aparut la Editura Tritonic, putand fi comandata de pe Libris, Carturesti, Cartepedia si eMAG. Primele 2 volume ale seriei sunt Iarna crimelor perfecte si Toamna se numara cadavrele.

ps: Volumul 3 al seriei, Ultima vara otravita, a fost citit in noiembrie 2021. Deci acum 1 an si jumatate. Desi a trecut atat de mult timp, cand am citit romanul Cand vine primavara imi aminteam perfect de personaje. Nu de actiune, ci de personaje si de relatiile dintre ele. Un personaj memorabil este un personaj excelent construit. Daca-l si urasc e cu atat mai bine. E un bonus.

ps2: Cand vine primavara pare a fi volumul care inchide cercul (patratul?). Avem in sfarsit cele 4 anotimpuri. Oare asta inseamna ca este si ultimul roman al seriei?