Trucaj este al treilea volum al seriei Andrei Mladin, fiind ultimul aparut inainte de Revolutia din 1989. Primele 2 volume sunt Atac in biblioteca si Profesionistul & Tinta in miscare. Pe scurt, ca s-o spun din start, cea mai buna parte este prima, este surprinzatoare, restul fiind doar APROAPE la fel de bune, lipsindu-le ceva.

Trucaj este o carte formata din 3 parti distincte, 3 povestiri fara legatura intre ele, care-l au in prim-plan pe ziaristul-detectiv Andrei Mladin. Prima dintre ele este cea care mi-a atras cel mai mult atentia. Este prima povestire cu iz fantastic care-l are in prim-plan pe deja cunoscutul ziarist de la Flacara.

Avem o insula fictiva, Insula Zorelelor, unde Andrei Mladin primeste invitatia de a vizita casa unui profesor care se mutase acolo. Acesta din urma descoperise o cetate greceasca ridicate din adancuri. In acest loc se petreceau fenomene stranii, fenomene pe care Andrei Mladin trebuie sa le infrunte. Nu va zic nimic despre ce se intampla acolo, nu va dezvalui nimic, dar absolut nimic despre celelalte 2 povestiri din carte, totul va trebui sa descoperiti singuri.

Acum, poate nu sunt cel mai potrivit sa judec aceasta carte, netraind acele vremuri (la finalul anului 1986 abia ma nasteam). Pentru mine acea perioada este istorie, fie scrisa, fie orala. A fost o carte laudata atat in acea perioada, cat si dupa. Cat mai ales dupa, as zice eu.

Pentru mine, e de ajuns sa spun ca Andrei Mladin este un personaj al anilor 80 care inca imi starneste interesul. Care inca ma face sa-mi doresc sa aflu ce a mai facut, ce a mai patit, ce cazuri a mai rezolvat. Nu m-am considerat batran sau inadecvat sa citesc o carte aparuta inainte de 1990. Cartea este actuala, insula in cauza ar putea fi inventata si vizitata chiar si astazi.

E drept, as fi preferat o poveste unica mai ampla in dauna celor 3 scurte, parca ar fi fost 3 episoade scurte si nu un lungmetraj amplu, insa si aceste povesti scurte si intense au avut farmecul lor. Le-am savurat, le-am apreciat corespunzator, m-am bucurat de ele. Vi le recomand si voua SI din motivul pentru care le-am parcurs si eu: sa parcurgeti treptat cartile in ordinea aparitiei. Sa vedeti cum a crescut si cum s-a dezvoltat personajul Andrei Mladin. Un personaj foarte ofertant, care ajunge pana-n pandemia Covid-19. Mai am cateva carti (cred ca vreo 3, sper sa nu gresesc) pana sa ajung la prezent. Un personaj inca actual.

Cititi Trucaj in 2021 atat pentru mica lectie de istorie, pentru unii insemnand retrairea acelei perioade, cat si pentru intrigile politiste bune. Din niciun unghi ati privi-o ea nu dezamageste. Dimpotriva.

Trucaj, al treilea volum al seriei Andrei Mladin, de George Arion a aparut la Editura Crime Scene Press si poate fi comandata (si) de pe Elefant, Libraria Delfin, Libris si eMAG. Intregul pachet Andrei Mladin poate fi comandat de pe site-ul editurii mai sus mentionate.

ps: Am scris despre Trucaj un articol intreg fara sa pomenesc nimic despre umor. In plus, stilul in care a fost scris articolul este cat se poate de neumoristic. Evident, nu am talentul lui George Arion, insa nu trebuie sa ramaneti cu impresia ca avem 3 povesti seci. Dimpotriva: sunt savuroase, pline de umor, cu personaje foarte bine conturate (nu doar Andrei Mladin). Nu tot timpul pot scrie articole in ton cu cartea ori filmul despre care vorbesc.