Vizita tinerei doamne este al IX-lea roman din seria Andrei Mladin. Din pacate, eu am citit doar 3 dintre ele, primele 3, si anume Atac in biblioteca, Profesionistul & Tinta in miscare, respectiv Trucaj. Am sarit peste 5 parti, asa ca unele lucruri nu le-am inteles. Inca.

Vizita tinerei doamne este un roman construit pe 2 planuri temporale: unul prezent si unul trecut, chiar daca un trecut apropiat si foarte apropiat.

Andrei Mladin, personajul principal, fost ziarist la Flacara, iese pe ascuns din spitalul Matei Bals, unde fusese internat cu COVID-19. El hotaraste sa se intoarca in Orasul B., orasul sau natal, pentru a se odihni. Planul sau a fost sa isi schimbe cu totul infatisarea, inclusiv hainele, sa stea intr-un loc obscur (exclus hoteluri ori alte locuri unde trebuia sa arate acte) si sa se odihneasca. Doctorul ii recomandase odihna, repaus total, lucru pe care el il considera a fi imposibil intr-un oras precum capitala.

Cele 2 planuri sunt urmatoarele: trecutul, adica vizita in orasul sau natal (care, dupa cum deja stim, ar fi un fel de Tecuci foarte stilizat si foarte fictionat), si prezentul, adica povestile prietenului sau Hara (Haralambie Necsulescu), cel care a trecut prin numeroase aventuri cautandu-l pe Andrei Mladin.

In planul trecut, Andrei Mladin povesteste cum a dezlegat misterul criminalului cu prastie, iar in planul prezent Hara povesteste cum l-a abordat o frantuzoaica misterioasa, extrem de sexy, care il cauta si ea pe Andrei Mladin pentru a-i inmana o scrisoare la fel de misterioasa scrisa de bunica ei.

Nu va zic mai multe, trebuie sa descoperiti singuri cum sta treaba, insa trebuie sa va spun 5 lucruri relevante la care trebuie sa fiti atenti in lectura acestei carti:

  1. Nu faceti ca mine: cititi Vizita tinerei doamne abia dupa ce ati citit precedentele 8 carti. Sunt referinte atat directe, cat si indirecte la precedentele carti. Este vorba la un moment dat despre un personaj care moare, personaj relevant in trecut. Nu va zic mai multe.
  2. Este o carte care face referiri la ideea generala de lectura. Nu doar despre biblioteca autorului este vorba, una deja celebra pentru fanii seriei, dar acum este vorba si despre o alta biblioteca, de fapt cam 2: BIBLIOTECILE (vedeti voi de ce-s 2) celui care-l gazduieste pe Andrei Mladin in orasul sau natal. Printre cartile mentionate direct se afla si una pe care o ador: Omul de zapada de Jo Nesbo. Nu va spun alte carti mentionate, le veti descoperi singuri. Eu spun doar ca autorii nu ar trebui sa se rusineze sa pomeneasca alte carti, ci dimpotriva: ar trebui sa ofere in scrierile lor inclusiv sugestii de lectura cititorilor. Indirect, George Arion ne spune ca daca ti-a placut Vizita tinerei doamne iti va placea si Omul de zapada de Jo Nesbo.
  3. Pentru cine nu stie, titlul Vizita tinerei doamne face o referire la piesa de teatru Vizita batranei doamne. A fost montata si la noi, la TNB, am si vazut-o acum nu mult timp, insa din pacate nu am avut timpul si energia sa si scriu despre ea pe blogul de teatru. Trebuie deci sa ma credeti pe cuvant.
  4. Povestea este plina de nostalgie, plina de povesti din trecutul indepartat. Este mult prea nostalgica pentru un thriller, daca imi este permisa aceasta exprimare. Vizita tinerei doamne se adreseaza mai intai fanilor infocati ai seriei si abia apoi iubitorilor de thrillere. Nu cred ca acest volum ar putea atrage foarte multe persoane care NU au citit niciun alt volum al seriei. Ceea ce este firesc: nu poti aprecia brusc un personaj plin de amintiri si de regrete daca nu l-ai cunoscut din timp. Este valabil si in viata de zi cu zi: ti se pare foarte interesante povestile batranilor din familia ta, povestile unor oameni pe care i-ai cunoscut, insa povestile altor batrani, care vorbesc despre oameni necunoscuti, ti se pot parea plictisitoare.
  5. Strict pe partea de thriller, Vizita tinerei doamne dezamageste prin lipsa suspansului, lipsa care deriva din insasi structura cartii: atat timp cat el ii povesteste lui Hara intamplarile inseamna ca … a supravietuit. Inseamna ca a scapat cu bine. Lucru oricum de asteptat, fiind vorba de personajul principal, insa tot as fi preferat sa ma tina mai mult cu sufletul la gura. Cazul in sine este interesant, insa pare impins intr-un plan mult prea indepartat.

Vizita tinerei doamne este un roman decent, parte a unei serii excelente, serie care are in prim-plan unul dintre cele mai bine construite personaje din literatura romaneasca. Din pacate, este prea putin thriller pentru gusturile mele. Sau poate-s eu prea setat pe ideea de thriller si mai ales pe ideea ca o carte marketata ca fiind thriller ar trebui sa fie INTAI SI INTAI thriller.

Vizita tinerei doamne a aparut la Editura Crime Scene Press, loc de unde va sfatuiesc si pe voi sa o achizitionati.

Articolul despre romanul Vizita tinerei doamne este parte dintr-un nou blog-tour de-al Crime Club. Pana in momentul scrierii acestui articol au mai aparut impresii despre carte pe urmatoarele site-uri si bloguri: Literatura pe tocuri, Cartile mele si alti demoni, Anca si cartile.