Lovitura de gratie este a sasea parte a seriei Fabian Risk si, spun din start, este cartea unde Fabian Risk are cel mai putin important rol. Celelalte titluri ale seriei sunt, in ordine: Victima fara chip, Al noualea mormant, Minus optsprezece grade, Motivul X si X feluri de a muri.

Lovitura de gratie se vrea o poveste in care 2 detectivi investigheaza pe cont propriu, urmand ca la un moment dat povestile lor sa se intersecteze. Cei 2 politisti sunt Dunja Hougaard si Fabian Risk. Din pacate sau din fericire, in aceasta poveste Fabian Risk are rolul secundar, este vioara a doua. Deci cei care il apreciaza si care si l-ar fi dorit in rolul principal, in prim-plan, vor fi dezamagiti.

Personajele principale sunt Dunja Hougaard si fostul ei sef, Kim Sleizner (acesta din urma fiind villain-ul, personajul rau, “bad boy-ul”). Ea este acum o proscrisa, insa cauta razbunare. Urmareste fiecare miscare a fostului ei sef, ii asculta toate telefoanele, doar-doar il va prinde. Cand reuseste sa-l prinda, socul este imens. Insa va las pe voi sa descoperiti in ce anume era Kim implicat si cum se termina totul.

Pe de alta parte, Fabian Risk afla ca fiul sau Theodor s-a sinucis intr-o inchisoare din Danemarca. Pentru ca felul sau de a fi il impiedica sa renunte, refuza sa accepte versiunea oficiala, incepe sa investigheze pe cont propriu, in ciuda opozitiei tuturor. Inclusiv a propriei familiei. Intr-un final, ajunge tot la Kim Sleizner. Cum si de ce a ajuns la acesta, cu ce era el implicat in sinuciderea fiului sau si cum se intersecteaza cu Dunja ramane sa descoperiti tot singuri.

Cele 2 mari puncte forte ale acestei carti, Lovitura de gratie, sunt urmatoarele: modul cinic, dar extrem de eficient, prin care autorul isi sacrifica anumite persoane, sacrificii care reusesc sa aduca un plus de dramatism actiunii, respectiv modul in care povestea este transmisa din 2 unghiuri diferite, prin intermediul a 2 personaje care mare parte din poveste nu interactioneaza unul cu altul. Dunja si Fabian au interese diferite, au anchete radical diferite, insa spre final ajung intr-un punct comun, ajung amandoi la Kim Sleizner, el parand a fi “capul rautatilor”, cel din cauza caruia s-au petrecut toate.

Cele 2 defecte ale romanului, caci avem si defecte, sunt punerea in plan secund a lui Fabian (care ajunge aproape un soldat, unul deopotriva norocos si ghinionist, in diverse momente ale actiunii) si mai ales o poveste prea putin infricosatoare. Sa ne intelegem, pentru unul ca mine, o poveste infricosatoare este una in care tot apar cadavre, in care nimeni nu este sigur, in care criminalul trebuie prins AICI si ACUM, caci daca nu se intampla asta, intreaga comunitate, mai mica sau mai mare, este in pericol. Lucru care nu se intampla, aici vorbim despre lucruri usor diferite. Eu, cetatean normal al acelui oras, nu ma simteam nicicum in pericol. Stiu, sunt un egoist cinic, dar redusa la absurd, actiunea cartii asa poate fi rezumata.

Ce este interesant de precizat este faptul ca Lovitura de gratie este vazuta de unii drept cea mai buna carte din seria Fabian Risk, in timp ce altii o vad cea mai slaba parte, mai mult decat dezamagitoare. Si unii, si altii arata faptul ca Lovitura de gratie este o carte care nu te lasa indiferent: fie te incanta, fie te dezamageste. Ceea ce, credeti-ma pe cuvant, este o mare calitate, este o lauda pentru orice scriitor.

Lovitura de gratie de Stefan Ahnhem a aparut in limba romana la Editura Litera, editura care a tradus intreaga serie. Mie mi-era dor de Fabian Risk, mie imi era dor de Stefan Ahnhem, recunosc ca nu am gasit chiar ceea ce ma asteptam, dar inca nu-s decis daca ce am descoperit este ceva mai bun ori ceva mai rau. Cert este ca-i ceva diferit. Va trebui sa decideti singuri daca-i cea mai buna ori cea mai slaba carte din serie.

Cum momentan (in momentul scrierii acestui articol), Lovitura de gratie este epuizata pe site-ul Editurii Litera, puteti s-o comandati de pe Libris. Insa intrati constant pe site-ul celor de Litera, caci au constant reduceri si promotii. Dintre site-urile editurile, ei sunt numarul 1 la asa ceva.