Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Al noualea mormant (The Ninth Grave) Fabian Risk 2 – Stefan Ahnhem

Al noualea mormant este a doua carte a scriitorului nordic Stefan Ahnhem, chiar daca actiunea acesteia se desfasoara inaintea actiunii romanului Victima fara chip.

Daca in primul roman avem o actiune liniara si oarecum unitara, in aceasta a doua parte avem mai multe fire narative care abia spre final se intrepatrund. Stim din start ca ele au legatura, altfel nu ar mai fi intre aceleasi coperti, insa aflam abia spre final cum se intampla asta. Ce au in comun acestea.

Este, deci, un roman mai complex, mai amplu, cu mai multe personaje, cu mai multi posibili suspecti. Si cu un final la fel de dubios precum precedentul. De altfel, iarasi epilogul este extrem de greu de inteles. Pentru unii chiar imposibil.

Altfel, Al noualea mormant este un prequel, drept urmare anumite lucruri pe care le-am luat ca atare in Victima fara chip sunt acum explicate. In sfarsit am aflat cum a ajuns Fabian Risk in acel oras uitat de lume (in fapt, orasul sau natal), de ce a fost mutat disciplinar si cum de a refuzat sa lupte. De ce a acceptat senin verdictul.

Legat de problemele despre care se vorbeste, acestea sunt in numar de trei. Le iau pe rand.

 

Conflictul israeliano-palestinian care face victime la mii de kilometri

 

Atunci cand discuta despre razboi, multi oameni omit un lucru extrem de important: care-i efectul acelui razboi asupra altora. Fara sa minimalizez tragedia pierderilor de vieti omenesti din acel areal, conflictul are efecte, directe si indirecte, in toate tarile.

Pe langa aspectele politice (o tara trebuie sa fie atenta de partea cui se afla), mai sunt si alte lucruri de luat in calcul. De pilda, cati cetateni, din ambele tabere, sunt pe teritoriul tau si care este riscurile in ceea ce-i priveste.

Nu va zic care-i treaba cu acest conflict in romanul Al noualea mormant, va spun doar ca de acolo porneste totul. Si se resfrange asupra mai multor cetateni din 2 tari altfel pasnice si tolerante: Danemarca si Suedia.

 

Cat de moral este sa apelezi la piata neagra a organelor?

 

La noi a fost o discutie acum cativa ani legata de actorul Alexandru Arsinel. Problema acestuia este ca a avansat brusc pe lista oficiala, nationala. In alte tari, insa, oamenii cu bani apeleaza la piata neagra a organelor.

Cat de moral este acest lucru? Cat de criminal este un om care apeleaza, pentru el ori pentru cineva apropiat, la aceasta piata? Daca nu te interesezi de unde vin acele organe, cum au facut acei oameni rost de ele, inseamna ca nu esti vinovat? Necunoasterea te absolva de vina?

Iata cateva intrebari bune care mi-au venit in cap dupa lectura acestui nou roman nordic, Al noualea mormant.

 

Care sunt efectele actiunilor tale?

 

Nu este spoiler, caci totul se afla in primele pagini ale cartii, in prolog. Asadar, trecand peste cauza de baza, razboiul israeliano-palestinian, un al doilea eveniment care a pus in miscare intreaga actiune a cartii este o banala scrisoare. O scrisoare trimisa fara adresa, scrisoare care ajunge la destinatar doar pentru ca a nimerit un postas scrupulos, un postas care a vrut cu orice pret sa-si faca datoria.

Acesta nu va afla niciodata care au fost efectele actiunii sale, insa chiar si daca ar afla, am dubii ca ar avea vreo remuscare. In fond, este ceva gresit sa-ti faci meseria pentru care esti platit?

Altfel, in Al noualea mormant avem un cuvant cheie, pe care-l intalnim si in primul roman: razbunare. Un cuvant care, spre deosebire de alte povesti, nu este deloc antagonic iubirii. Dimpotriva, in acest caz razbunarea si iubirea sunt parca frati gemeni.

Care-i legatura dintre razbunare, iubire, conflictul israeliano-palestinian, Danemarca, Suedia, Fabian Risk si transplantul de organe ramane sa descoperiti singuri citind Al noualea mormant.

Al noualea mormant este un roman excelent, chiar daca predecesorul sau, Victima fara chip, pare cu o idee mai intens. Trecand peste cele cateva fracturi logice prezente in cateva momente cheie, este o poveste care-ti ingheata sufletul si care pe cei cu inima slaba ii va face sa nu doarma noaptea. Ori, in functie de cat de dereglat esti ca cititor, te face sa dormi chiar bine.

Al noualea mormant (The Ninth Grave), al doilea volum din seria Fabian Risk, de Stefan Ahnhem, a aparut la Editura Litera si a fost comandat/a de pe Cartepedia. Romanul, cartea, nu si mormantul. In final va las sa vedeti imagini de la discutia autorului scandinav cu publicul roman, petrecuta acum cateva saptamani la Libraria Humanitas Cismigiu din Bucuresti.

 

5 Comments

  1. Iulia Victorita

    Am tot auzit de autorul acesta, insa n-am citit nimic scris de el. Pare sa merite citit :D.

    • Emil Calinescu

      Trebuie sa ai inima tare sa-l citesti 🙂

      • Iulia Victorita

        Am am :))

        • Emil Calinescu

          Atunci chiar o vei savura 🙂

  2. Sebi

    Am terminat cartea cu un gust amar. Da, finalul este de-a dreptul … ireal e putin spus. Imposibil, cel putin pentru mine.Cred ca volumul următor, „Minus optsprezece grade” va sta mult si bine in tipla, mai ales daca este si mai slab…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑