Profesionistul si Tinta in miscare sunt 2 povestiri care-l au in prim plan pe acelasi ziarist de la Flacara Andrei Mladin. Aparute prima oara in 1985, tot la pachet, cele 2 scurte povestiri au suscitat un interes deosebit la acea vreme.

Prima dintre ele, Profesionistul, cea care da si titlul cartii, se bazeaza pe un caz real al vremii. Din acest motiv, autorul a fost nevoit sa modifice masiv textul initial. Insa a ramas memorabil finalul acesteia: “Vocea plăcuta a unui crainic anunta ca, in toata tara, pentru inca o vreme, continua sa ploua.”. Aluzia era evidenta: nimic nu se va schimba prea curand in Romania.

A doua poveste, Tinta in miscare, mi s-a parut o poveste un pic mai putin buna, mai usoara, ceva intre thriller si comedie. Nu este slaba deloc, oricum trebuie tinut cont si de perioada in care au aparut cele 2.

In prima poveste, in Profesionistul, Andrei Mladin este trimis intr-un micut oras de provincie pentru a face reportaje despre agricultura. Voiajul sau este intrerupt de o serie de crime, pe care el ajunge sa le ancheteze. Ca de obicei, este pe cont propriu, prea putini sarindu-i in ajutor.

Cum va ziceam, este bazat pe un caz real, din pacate nu veti putea gasi prea multe despre caz pe internet avand in vedere anul aparitiei. Oricum, o prima parte excelenta, dupa mine mai buna decat prima parte a seriei, Atac in bibliotea.

A doua parte, Tinta in miscare, mi se pare o combinatie literara cu multe elemente din Nea Marin Miliardar si BD la munte si la mare. Andrei Mladin este confundat cu un traficant de opere de arta de catre o tipa pe plaja, insa este indemnat de un militian dubios sa continue sa-si joace rolul. Probleme puteau aparea la tot pasul, Andrei Mladin nu era chiar un necunoscut. Va las pe voi sa descoperiti cum se termina totul.

Nu zic ca mi-a displacut aceasta a doua parte, chiar deloc, insa o consider o combinatie hai sa spun ciudata: o prima parte serioasa, reala, aproape trista, se combina cu una vesela, aproape parodie. Macar de-ar avea legatura intre ele, sa fie o punte de legatura, sa stim sigur ca cele 2 se petrec in perioare de timp foarte apropiate. In afara prezentei personajului principal Andrei Mladin si a functiei sale, redactor la Flacara, nimic altceva nu leaga cele 2 povesti. E drept, in sens contrar, am putea aprecia curajul autorului de a cuprinde intre copertile aceleiasi carti povesti foarte diferite. Chestie pe care a continuat sa o faca si dupa Profesionistul.

Poate sunt eu prea serios cand e vorba de thrillere, habar n-am. Oricum, strict pe partea de thriller, nu sta deloc rau, este o parte la fel de impreivizbila precum precedentele. In fond, principalul criteriu atunci cand judecam un thriller ar trebui sa fie suspansul.

Per total, Profesionistul este o carte pe care trebuie s-o citeasca orice fan thriller care se respecta. Nu veti regreta, mai ales ca urmeaza si altele. Ambele parti ale cartii au marele atu de a nu plictisi, de a nu fi lungite inutil. Sunt, deci, alerte, pline de viata si de adrenalina. Iar faptul ca-s 2 parti atat de diferite intre copertile aceleiasi carti confera volumului un aer de originalitate.

Apropo, ca ultim hint, in Profesionistul se vorbeste despre un subiect aproape tabu in epoca aceea: jocurile de noroc, aparate tip casino (stramos al pacanelelor de astazi). Cei care au dat macar o data ” o gheara” intr-o casa de pariuri vor trai altfel lectura acestei parti. Vorbesc din experienta personala.

Profesionistul de George Arion, a doua parte a seriei Andrei Mladin, a aparut la Editura Crime Scene Press (de unde poate fi comandat intregul pachet) si poate fi comandata SI de pe Elefant, Libris, Carturesti si eMAG.

ps: Pe blogul editurii a aparut prefata editiei din 2015 a cartii Detectiv fara voie (practic a intregii serii DE PANA ATUNCI, Integrala Andrei Mladin, cum i s-a spus, care continea SI Profesionistul). Merita sa cititi aceasta prefata.