Ochii intunericului este o carte aparuta initial in 1981, revenita in actualitate din cauza/datorita pandemiei, caci in carte, vedeti exact in ultimul paragraf (care contine un mic spoiler), apare un virus numit Wuhan-400. Presa de la noi si numai a speculat mult pe aceasta tema, conspirationistii, moderati ori radicali, dand citate din aceasta carte pentru a-si sustine punctul de vedere.

Povestea suna in felul urmator: Tina Evans este o mama indurerata care si-a pierdut unicul fiu, pierdere pe care inca n-o poate accepta. Varianta oficiala care i s-a transmis a fost ca microbuzul in care se aflau cu totii a facut accident. La un moment dat, dupa luni bune, Tina incepe sa primeasca mesaje care nu par a fi de pe aceasta lume, mesaje care ii spun ca fiul ei traieste. Refuzand sa accepte realitatea paranormala, aceasta incearca sa gaseasca explicatii rationale, pamantene. Cand acestea nu mai vin, explicatiile paranormale raman singurele plauzibile.

Tina, intre timp, il cunoscuse pe Elliot, un fost agent devenit avocat. Impreuna vor sa afle adevarul din spatele tragediei, insa Tina este din ce in ce mai convinsa ca Danny, micutul ei, este in viata.

Desi suspansul este la cote decente, desi ei trec prin foarte multe peripetii, mi-a displacut modul SOFT in care ei au fost pusi la incercare. Ei aveau un Dumnezeu in spate, care-i proteja: totul se petrecea in urma lor. Casa ei a explodat exact cand ea iesea, urmaritorii ajungeau la ei de fiecare data cu o secunda intarziere… Practic, desi cititorul sta cu sufletul la gura, ei nu sunt in niciun moment pusi in pericol. Inteleg Hollywood style (la partea cu explozia chiar mi-am imaginat scena filmata, caci cinematografia americana este plina de astfel de momente), dar in aceasta carte este intr-o proportie prea mare. Parca ar fi un desert mult prea dulce, intelegi de ce trebuia sa fie dulce (e desert, asta se cere), insa poti accepta cand s-a depasit o limita.

Altfel, Ochii intunericului este un roman decent, pe care contextul pandemic actual ar trebui sa te faca sa-l citesti. N-o sa te dea pe spate, nu e genial, dar nu este deloc o lectura dezamagitoare. Poate doar pentru cei foarte pretentiosi la thrillere.

Acum atentie la urmatorul paragraf si la cele 2 clipuri. Contin cateva spoilere!

Inainte sa va spun de unde sa-l luati, trebuie sa va vorbesc despre Wuhan-400. Repet, are ceva spoilere, recomand a nu se citi acest paragraf decat dupa parcurgerea intregului roman. Asadar, in laboratorul din Wuhan, se pare acelasi cu cel care a descoperit Sars-Cov-2, se faceau niste experimente interzise. Americanii, pentru a nu ramane mai prejos, aveau si ei propriile laboratoare si propriile cercetari. La un moment dat, un medic din China, de la celebrul laborator, tradeaza si ajunge in SUA. Da americanilor virusul cunoscut acolo sub numele de Wuhan-400, un virus extrem de dubios, care ataca doar omul si era letal in 99% din cazuri. Cum a scapat el din laboratorul americanilor nu va spun. Va zic doar ca o astfel de metoda n-ar trebui exclusa in cazul actualei pandemii. Unii chiar cred ca asa a aparut virusul.

Trecand peste partea de spoiler, mai dau un hint, o tema de gandire: in tarile democratice ar trebui tolerate astfel de laboratoare? Dictaturile periculoase trebuie invinse cu armele lor, chiar cu riscul de a face victime si printre civili americani? Cartea nu da vreun raspuns la aceasta intrebare, insa este un personaj, il veti descoperi voi, care pune problema intr-un mod foarte misto.

Ochii intunericului a aparut la Editura RAO, fiind reeditata in 2020, cu ocazia pandemiei, putand fi comandata si de pe Carturesti, Libris, Elefant, Cartepedia, Libraria Delfin, CLB si eMAG. Sfatul meu este sa NU cautati cartea dupa Wuhan-400, chiar daca aceasta carte este cunoscuta dupa acest supra-nume in unele medii.

ps: Ochii intunericului (The Eyes of darkness) a aparut prima oara semnata de Leigh Nichols. Nu e nicio confuzie, este acelasi autor, care pe atunci se semna altfel.