Angaraka: Balanta, primul volum al seriei, sta cuminte in biblioteca mea de aproape 2 ani. Am citit celelalte carti ale Laviniei Calina, nu as putea spune ca-s fan infocat, insa are ceva al ei care m-a atras. Stiam ca am o datorie, ca e o carte de-a ei care ma tot asteapta, insa am tot amanat lectura ei.

Angaraka: Balanta este o distopie ce se petrece undeva in viitor. Sunt 2 planete, Terria (Pamantul) si Angaraka. In acel viitor, Angaraka subordoneaza Terria: pe Angaraka locuiesc conducatorii, toate-s bune si frumoase acolo, au spitale moderne, aerul este curat, este bogatie, toata lumea e fericita, in timp ce pe Terria se afla toata industria, aici sunt sclavii. Oamenii pe Terria nu traiesc foarte mult, pentru ca aerul este poluat, planeta fiind grav afectata in urma razboiului. Partea interesanta este legata de acest razboi: initial, Terria a fost sa inrobeasca Angaraka, insa razboiul a fost castigat de “ceilalti”, asa ca rolurile s-au inversat.

Partea si mai interesanta, pe care trebuie s-o urmariti cu atentie, este legata de religie, de credinta celor 2 categorii de oameni. Cumva, religia era asemanatoare, credeau in aceleasi 3 chestii, Creatorul, Balanta si Infernul, insa fiecare accentua rolul unuia si diminua rolul celuilalt. Balanta, exact cum ii zice si numele, era forta care mentinea echilibrul acestei lumi. Balanta este un fel de Zeita Fortuna, de noroc, insa un noroc, o forta, care are ca unic rol pastrarea echilibrului. Nimic altceva.

Evident, in toata povestea asta trebuie sa existe si o armata, in mod evident a ocupantilor, dar si o miscare de rezistenta, denumita aici VEX. Nu va dezvalui cine facea parte din acea miscare de rezistenta si cu ce se ocupau ei, ramane sa descoperiti singuri.

Ce vreau sa va dezvalui, caci este punctul forte al cartii, este numarul mare de naratori. Practic, cartea este povestita de mai multe personaje, din fiecare tabara. Partea buna este ca aceasta alternanta nu este deloc obositoare, caci actiunea este continua, schimbarea naratorului nu inseamna schimbarea radicala a planului actiunii. Aceeasi scena o vedem continuata de un alt personaj, o vedem din cu totul alta perspectiva.

Fara sa va dezvalui nimic din desfasurarea actiunii, va spun doar ca Balanta este o introducere buna, insa actiunea propriu-zisa, batalia ce se anunta spectaculoasa, este lasata pentru un volum ulterior. Nu stiu exact cate vor fi, am ratat anuntul privitor la acest aspect.

Oricum, ca idee, seria aceasta mi se pare mai promitatoare decat Neamul Corbilor ori decat Ultimul avanpost. Angaraka: Balanta este oricum mai buna decat echivalentul ei din celelalte serii. Poate autoarea a mai crescut, s-a mai maturizat literar, sper doar sa nu fiu dezamagit de final. Mai este, insa, pana atunci.

Angaraka: Balanta a aparut la Editura Herg Benet, putand fi comandata SI de pe Libris, Cartepedia si Carturesti. Celelalte articole despre cartile Laviniei: Ultimul avanpost 1, Ultimul avanpost: Vanatoarea (vol 2), Ultimul avanpost: Renasterea (vol 3), Ultimul avanpost: Revolutii (vol 4); Copiii intunericului (Neamul Corbilor vol 1), Blestemul zorilor (Neamul Corbilor vol 2), Din negura timpului (Neamul Corbilor vol 3).

ps: O chestie importanta, relevanta: in Angaraka: Balanta nu apare niciun element romanesc. Este o distopie universala, globala, care poate fi citita si inteleasa de oricine, roman, italian, american, japonez ori englez. O avea legatura cu faptul ca autoarea Lavinia Calina este mutata de cativa ani in UK?

ps2: Am recitit articolul si mi-am dat seama ca nu am zis nimic de zona neutra. In Angaraka: Balanta zona neutra este, din punct geografic, o balanta, una de care se folosesc ambele tabere. Este o zona cheie, o zona pe care trebuie s-o intelegeti foarte bine, atat in plan tactic, “big picture”, cat si in plan sufletesc, sa incercati sa-i intelegeti pe cei care traiesc acolo.