Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Filiera greceasca (Crima la Paralia) – Bogdan Hrib

Filiera greceasca este primul roman care-l are in prim-plan pe ziaristul Stelian Muteanu. Un purtator de cuvant al politiei care ajunge intamplator sa conduca o ancheta din simplul motiv ca se afla in Grecia (in vacanta) in momentul producerii crimei. In caz se implica politia romana, caci suspectul principal era un roman, politia greaca, gazda, dar si politia franceza si chiar un fost ofiter KGB. Vedeti cum si in ce fel.

Ce e interesant, relevant de precizat, este ca la inceputul cartii ne sunt prezentate absolut toate personajele. Este foarte usor de citit, de urmarit, caci atunci cand apare ori reapare un personaj poti usor sa dai pagina la inceput, sa vezi cine e acel personaj. M-as bucura sa vad chestia asta in mai multe carti, mai ales in cazul povestilor care contin personaje cu nume greu de tinut minte. Uneori confund personajele intre ele, in special cele nordice, cu nume imposibil de pronuntat ori de tinut minte.

Legat de atmosfera, trebuie sa marturisesc ca, desi prima parte a cartii se desfasoara in Grecia, totul pare incordat. Chiar si pana sa se afle de cadavru, nimic nu pare relaxant. Este un suspans latent, stii ca urmeaza sa se intample ceva, parca si personajele simt asta.

Personajul Stelian Munteanu este foarte bine conturat, foarte simpatic, nu exagerat de destept, insa are doza potrivita de inteligenta, de intuitie si de noroc. Adica, asa cum ar zice barmanii, cocktail-ul ideal. Sunt curios cum va evolua acest personaj.

Cel mai interesant lucru vizavi de aceasta carte, de Filiera greceasca, este povestea din spatele ei. Actuala editie, cea care se gaseste in majoritatea librariilor online, este a patra si dateaza din 2015. Prima oara cartea a aparut in 2006, Cartea s-a plimbat inclusiv pe la mai multe edituri, una dintre ele, editata la Crime Scene Publishing, a aparut impreuna cu Revista Flacara. Eu nu am pus in cover copertele in ordinea aparitia, ci le-am pus intr-o ordine vag estetica. Dar acelea sunt cele 4 editii 🙂

Cartea aceasta a avut initial un alt nume, Crima la Paralia, fiind semnat cu pseudonim. Nu am celelalte editii, o am doar pe cea mai recenta, insa inteleg ca editiile nu sunt chiar identice.

Seria avandu-l in prim-plan pe Stelian Munteanu continua, insa este raman fidel principiului meu de a lua cartile in ordine. Drept urmare, Filiera greceasca a fost prima, insa nu si ultima carte a seriei pe care am citit-o.

De altfel, in cazul meu a fost si prima carte scrisa de Bogdan Hrib pe care am citit-o. Pana acum am citit destule carti de la editura pe care o conduce, Tritonic, insa nu ma intalnisem efectiv cu SCRIITORUL Bogdan Hrib. Prima intalnire a fost placuta, mi-a lasat o impresie buna, asa ca voi reveni in vizita cu mare drag.

Filiera greceasca este un roman bun, solid, plin de suspans, care reuseste sa-ti lase o impresie buna in ciuda dimensiunilor sale reduse. Nu este deloc o lectura usoara, asa cum pare la prima vedere. De fapt, dimensiunile sale reduse il fac atat de alert, de intens. Dezavantajul aparent este, in fapt, un mare avantaj.

Filiera greceasca, a patra editie, de Bogdan Hrib, a aparut la Editura Tritonic, putand fi comandata si de pe Libris, Cartepedia si Libraria Delfin.

1 Comment

  1. Ordine sau dezordine

    Interesant. Desi evit cu mare succes autori romani, pentru ca nu rezonez cu ei, poate, repet, poate, voi tine cont de prezentarea ta.
    Dupa ce imi citesc seria straina cu subiect CIA, FBI, KGB, Mosad si ce mai am in biblioteca, poate ma incumet la autorul roman. Are ceva si cu iz oriental? Eu am gasit recent ceva la un profesor universitar ce a fost in Africa anul trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑