In cautarea oii fantastice este a patra carte scrisa de Haruki Murakami pe care o citesc (am citit, in ordine: Pur si simplu despre muzica, Padurea norvegiana si Asculta cum canta vantul & Pinball 1973). Daca mai adaug si filmul Drive my car, ecranizarea unei povestiri scurte scrisa de acelasi autor, pot spune ca am avut ceva tangente cu Murakami, fara sa pot spune ca stiu absolut tot ce a scris.

La fiecare carte de-a lui citita, spuneam ca e un autor decent, are o scriitura buna, dar nu pot intelege de ce este lumea atat de pasionata de el. Ce are el special, cu ce-i atrage pe cititori?

Abia dupa lectura romanului In cautarea oii fantastice pot spune ca am descoperit … miracolul. Ca sa fiu in tema cartii, pot spune ca abia aici am descoperit oaia fantastica.

Pe scurt, un tanar agent de publicitate (cel din dublul-roman Asculta cum canta vantul & Pinball 1973; cele 2 sunt considerate primele 2 volume din seria Sobolanului) primeste de la un prieten de-al sau o poza cu niste oi, pe care o insereaza intr-un afis. In scurt timp este contactat de un tip ce lucra intr-o organizatie secreta, tip care-i atrage atentia ca acea poza contine o oaie speciala. Il trimite pe tanarul agent de publicitate … In cautarea oii fantastice. Ce era cu acea oaie, de ce avea aceasta puteri supranaturale, ce era cu acea organizatie secreta si ce rol avea in toata povestea aceasta prietenul sau din copilarie, Sobolanul, ramane sa descoperiti singuri.

Evident, exact cum intuiti din descriere, In cautarea oii fantastice devine In cautarea sinelui. Evident ca m-am imaginat in acea situatie, m-am imaginat cautand (si gasind) oaia, m-am imaginat in locul tuturor personajelor. Este, recunosc, o carte magica.

Cu toate acestea, mi-ar fi greu sa spun ca aceasta carte este preferata mea ori ca Murakami este cel mai bun scriitor. Tare mi-e teama ca aceasta carte, ca de altfel intreaga opera a lui Murakami, va avea (daca nu are deja) soarta celebrei opere Micul Print. Tare mi-e teama ca In cautarea oii fantastice va deveni preferata vracilor motivationali, care o vor transforma in ceva complet inuman si nedigerabil. De la ei va ajunge trunchiata, modificata, transformata, la discipolii lor, care o vor citi (daca vor face asta, unii se vor multumi cu ce le-a dat vraciul in cauza) cautand  din start anumite idei.

In plus, ar putea fi apreciata si ridicata in slavi fix de persoanele care, de fapt, nu au inteles nimic din ea. Exact ca-n cazul Micului Print, cartea preferata a celor obisnuiti sa laude carti si filme pe care le considera bune pentru ca nu le-au inteles.

Nu pot sa inchei fara sa va pomenesc despre nominalizarea la Nobel a lui Murakami. Va spun sincer: m-am bucurat enorm ca NU a castigat el. M-as fi simtit prost daca as fi constatat brusc ca am citit carti ale unui castigator de Nobel. M-as fi simtit snob intelectual, sclifosit al literelor, persoana care dispretuieste Dan Brown si Sandra Brown, care citeste doar ce citesc mintile luminate.

Nu-l cunosc pe Murakami, el nu ma cunoaste pe mine, insa pentru linistea mea sufleteasca si pentru a parea, macar in ochii mei, o persoana normala la cap, imi doresc sa nu castige niciodata premiul Nobel pentru literatura. Daca dintr-o eroare a naturii autorul va reusi sa citeasca acest articol (cu Google Translate ori cu vreun traducator uman langa), sunt convins ca ma va intelege si se va amuza de gandurile mele.

El se va amuza, voi va amuzati, insa eu vorbesc al dracului de serios!

In cautarea oii fantastice este o carte foarte buna, pe care va sfatuiesc s-o cititi voi, cu ochisorii vostri, inainte de a afla interpretarea altcuiva. Si tot ca recomandare: cititi in prealabil Asculta cum canta vantul & Pinball 1973, pentru a vedea cine este Sobolanul si cine este tanarul agent de publicitate. Sa vedeti singuri cum autorul Murakami a transformat un personaj realist intr-unul cat se poate de fantastic.

In cautarea oii fantastice a aparut in limba romana la Editura Polirom, impreuna cu toate celelalte carti ale autorului, . Poate fi gasita (daca este cautata, evident) si pe Elefant, Libris, Carturesti, Librariile Humanitas, Libraria Delfin, Librex, Cartepedia, CEL.RO ori eMAG.