Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Ultimul avanpost (vol 1)- Lavinia Calina

Ultimul avanpost este o distopie romaneasca, prima pe care am placerea s-o citesc. Viitorul apocaliptic gandit de autoare are 3 elemente aparent contradictorii: pe de-o parte, vorbim despre un viitor post-UE, in care europenii sunt dusmanii declarati ai noilor conducatori; pe de alta parte vorbim despre un regat al tarilor romane unite, un regat care, chipurile ar fi mai mare decat fosta tara membra UE (o fi vorba DOAR de Unirea cu Republica Moldova, de care se tot vorbeste zilele astea?); vorbim, de asemenea, de o DICTATURA, un regat unde o patura restransa are acces la tot ce-si doreste, in timp ce marea masa a populatiei moare de foame si de frig.

Fara sa fi citit, inca, celelalte volume, din primul volum nu-mi este deloc clara organizarea politica. Este vorba despre o dictatura regala. Armata regala mentine ordinea, iar populatia este tinuta in foamete (mancarea, pe de-a intregul, se da pe cartela, ca pe vremuri; ma rog, acum este vorba de un card modern). Totul se petrece dupa un Al Treilea Razboi Mondial despre care (inca) nu am aflat nimic.

La fel de neclara este si legatura Regatului Unit al Tarilor Romane cu exteriorul. S-a rupt de Uniunea Europeana (care apare in cateva randuri doar amintita sec, drept UE), dar nu stim exact ce mai e cu ea. Tarisoara asta a noastra traieste asa, izolata, in lumea asta? E singura supravietuitoare?

Altfel, din unele puncte de vedere o duce foarte bine, caci cercetarea militara e foarte dezvoltata. Romanii fac experimente (inumane, ce-i drept, dar avand o cauza nobila) pentru a crea un prototip de soldati aproape invincibili.

Legat de personaj, Diane este un fel de super-erou romanesc. Da, ea este unul dintre subiecti, unul dintre acei super-soldati creati in laboratoarele Armatei Regale. Un personaj bine conturat, despre care, insa, mai sunt multe de aflat.

In final, o singura intrebare am: oare ce actrita s-ar potrivi cel mai bine in rolul lui Diane, intr-o ipotetica ecranizare a romanului Ultimul Avanpost? Eu am in minte cateva, dar prefer sa le tin pentru mine. Cel putin momentan. Promit ca dupa ce mai citesc macar un volum, cand personajul va fi conturat mai bine, imi voi spune parerea. Pana atunci, zic sa faceti abstractie de trailerul de mai jos. Daca vreodata va fi ecranizata aceasta serie, sunt convins ca actorii vor fi altii.

Per total, Ultimul Avanpost este o distopie extrem de interesanta, pe care fanii genului o vor aprecia. Faptul ca se petrece in Romania este un mare plus pentru publicul roman. Pare a ne fi adresata in mod direct (spre deosebire de distopii tip Hunger Games ori Labirintul, care par a fi adresate, cumva, tuturor). Imi place modul in care este scrisa, desi personal nu sunt pe de-a intregul fan al cartilor scrise la persoana I. Este indeajuns de dinamica incat sa nu te plictisesti, chiar daca in cateva momente pasajele descriptive mi s-au parut exagerate. Am mari asteptari de la urmatoarele 2 parti si, sincer, voi da o sansa si celorlalte volume ale autoarei. Care autoare, altfel, mi se pare, in sine, o persoana (UN PERSONAJ) de urmarit. Eu o voi face, va recomand si voua acelasi lucru (priviti interviul ei de mai sus).

Ultimul avanpost este o serie (momentan sunt 3 carti, dar urmeaza si o a patra, cea finala) aparuta la Editura Herg Benet. Ea poate fi achizitionata impreuna pe de-a intregul, la pachet, direct de pe site-ul editurii, ori de pe Cartepedia, daca doriti sa achizionati separat primul volum, cel despre care am scris acest articol. Poza de cover este luata de pe pagina de Facebook a seriei.

3 Comments

  1. Writershelp

    Majestatea Voastra, Alteta Voastra Regala, In aceste doua zile de Martie am avut sentimentul, chiar de la 3,000 de km distanta, ca Romania este Regat. Traiasca Majestatea Sa Regina, in Pace si Onor, de tara iubitoare si aparatoare de tara! Cu devotament, Constanta

  2. Luciana Corlan

    Am tot văzut pe Facebook poze cu cartea asta și nu prea știam dacă să o iau sau nu. Mă cam convinsăși. Va fi prima carte recomandată de tine pe care o citesc.

  3. Ecaterina M

    Din ce ai povestit aici, pare a fi o combinatie intre Hunger Games, Divergent si The Red Queen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: