Din negura timpului este volumul final al trilogiei Neamul Corbilor, de Lavinia Calina. Dupa primele 2 volume, Copiii intunericului (cel de debut) si Blestemul zorilor, iata ca povestea a ajuns la final. Un final pe care eu, unul, nu mi-l doream, dar un final care ar functiona perfect in cazul unei eventuale ecranizari.

Despre trilogii (ori serii ceva mai ample) si finalurile acestora ar fi multe de spus. As putea scrie un intreg articol despre asta. Initial imi propusesem sa scriu un unic articol despre intreaga trilogie, asa cum am facut in cazul Labirintul. Ulterior m-am razgandit, preferand sa analizez fiecare carte in mod distinct. Nici acum nu stiu cum ar fi mai bine.

In cazul trilogiei Neamul Corbilor, este clar ca as fi nedreptatit primele 2 volume. Le-as fi criticat (excesiv?) doar pentru ca finalul nu este pe placul meu. Evit sa spun ca este slab, ca este prost, caci nu-i deloc asa, ci este prea de Hollywood. Sau ca sa folosesc un termen din domeniul teatral, din teatrul antic, este un final de tipul Deus-Ex Machina. Iar aici finalul acesta pare a fi foarte aproape de intelesul initial al termenului.

Si tot ca defect, unul mai putin deranjant decat finalul, tin sa subliniez ritmul mult prea lent al acestui roman. Da, totul este pregatit pentru batalia finala, batalie care recunosc ca mi-a placut cum este redata. Recunosc ca mi-au placut diversele rasturnari de situatie, tradari si schimbari de tabere de pe parcurs.

Doar ca ritmul mult mai lent decat la precedentele doua volume ma duce cu gandul la altceva: nu cumva trilogia asta putea fi lesne redusa la 2 carti? Nu cumva in unele cazuri, cum este si acesta, o poveste nu este indeajuns de ampla incat sa fie spusa intr-o trilogie?

Per total, Neamul Corbilor nu este o trilogie deloc slaba. Decenta spre buna, ce putea fi foarte buna daca avea un alt final. Care final, insa, va fi extrem de apreciat de iubitorii de frumos, de roz, de soare, de iubire si de ultra-pozitivisti. Probabil cativa vraci motivationali il vor da drept exemplu in discursurile lor.

Subiectiv vorbind, volumul 3, Din negura timpului, mi-a placut cel mai putin. E drept, asta s-a intamplat si pentru ca primele 2 volume ridicasera stacheta destul de sus. Poate PREA sus.

Nu va zic nimic despre actiune, despre batalia finala (Corbi vs restul), nu va zic nimic despre personaje, nu va zic nici cine pe cine tradeaza. Va spun doar ca personajele, cu Nicol in frunte, iau niste decizii surprinzatoare. Ilogice. E drept, nu la realism ne asteptam, este vorba despre un fantasy. Totusi, ceva logica, o minima logica interna, tot ar trebui sa existe. Si ea exista din belsug in primele 2 volume. Aici, ea cumva se evapora. Ori este ignorata in cateva momente cheie.

Per total, recomand volumul 3 din Neamul Corbilor, intitulat Din negura timpului. Daca ati citit primele 2 parti si v-au placut, este clar ca trebuie sa aflati cum se termina. Recomand seria per total, ca un fantasy romanesc, cu replici romanesti, cu referiri la realitatea romaneasca de zi cu zi. Nu este o trilogie geniala, doar ca ar fi putut fi foarte buna daca avea un alt final. Ma rog, asta e opinia mea, voua s-ar putea sa va placa fix datorita acestui final ultra-siropos.

Din negura timpului (volumul 3 al seriei Neamul Corbilor) poate fi comandata direct de pe site-ul editurii Herg Benet ori de la librariile online Elefant, Libris, Cartepedia, Carturesti ori de la magazinul online universal eMag.