Designul unui blog de carte este echivalentul copertii unei carti. Ma rog, al copertii si al felului in care acea carte poate fi citita (marimea fontului, culoarea lui, culoarea fundalului si alte detalii de genul). Cat de mult ne atrage coperta unei carti? Cat de mult judecam o carte dupa aceasta? Dar dupa culoarea ori dimensiunea scrisului? Dar dupa claritatea acestuia?
Designul unui blog ar trebui (sau nu) sa reflecte nisa acestuia? Designul unei carti ar trebui (sau nu) sa reflecte nisa acesteia? Eu am avut cateva luni bune pe acest blog o tema numita notebook, care arata fix ca un caiet. Cam asta trebuia sa sugereze tema: insemnarile de lectura pe care un elev tocilar si le face pe caiet. La fel cum o carte SF va arata diferit de una istorica. In cazul blogurilor, un blog de carte va arata diferit de un blog de tech.
In cazul blogurilor de tech, insa, ne uitam si la alte aspecte atunci cand il judecam. Un blog de tech trebuie sa stea bine din punct de vedere tehnologic. Totodata, atunci cand un angajat al unei firme de hosting discuta cu un blogger de tech, presupune ca discuta cel putin de la egal la egal. Cand discuta cu un blogger de carte ori cu unul de teatru, discutia trebuie sa fie ca de la cunoscator la amator.
Drept urmare, atunci cand un blogger de carte aude de server VPS cu acces root, nu doar ca nu stie despre ce e vorba, dar se mai si uita rapid pe Google, sa nu cumva sa fie ceva de rau. Ca sa intelegeti cat de dubios gandesc unii, trebuie sa va povestesc una dintre reactiile primite in urma articolului despre criticii de teatru cu adresa gratuita.
Asadar, o amica bloggerita ma contacteaza in privat si-mi spune ca nu si-a setat nici ea email pentru adresa blogului. O intreb de ce, ii spun chiar ca o ajut daca are nevoie. E ceva simplu, nu-ti trebuie cine stie ce cunostinte tehnice. Ea imi spune ca … se teme. O intreb de ce anume se teme. La care ea: Pai daca iau vreun virus prin intermediul acelui email? Cica ea e din aia care deschide orice email din curiozitate. Curiozitatea a omorat pisica, insa nici bloggerii (in special cei culturali) nu se simt bine.
Revenind la carti, eu judec cartile dintr-o perspectiva usor diferita. Desi uneori coperta m-a dat pe spate (precum in cazul cartii Sora Vitrega), ea nu este deloc un criteriu. Paginile cartii sunt, insa, un criteriu important. Motivele sunt 2:
- Este important cat de greu (sau de usor) poate fi citita o carte.
- Este important cat de bine se mentine in timp.
In cazul blogurilor, un blog nu trebuie doar sa ARATE bine, ci si sa se incarce repede. Nu doar Google valorizeaza blogurile dupa acest criteriu, ci si utilizatorii de rand. O secunda de incarcare in plus poate goni un vizitator.
Nu in ultimul rand, certificatul SSL, care pana acum 3 ani era o pasare rara, a devenit acum un MUST-HAVE. Face si el parte din designul unui blog. Voua ce parere va face un blog a carui adresa cu http si nu cu https? Asa-i ca va nu inspira incredere?
Leave a Reply